Рішення
від 04.11.2020 по справі 304/905/20
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/905/20 Провадження № 2/304/319/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 листопада 2020 рокум. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Чепурнова В. О.,

з участю секретаря судового засідання - Гавій Л.В.,

представника позивача - адвоката Муругова В.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у порядку загального позовного провадження цивільну справу № 304/905/20 за позовом представника ОСОБА_1 - адвоката Муругова Вячеслава Олександровича до Вільшинківської сільської ради Перечинського району Закарпатської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

адвокат Муругов В.О. звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 з позовом до Вільшинківської сільської ради Перечинського району Закарпатської області про визнання за нею права власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з господарськими будовами та спорудами. Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її брат - ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, яка складається з будинку АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_2 із спадкоємців першої черги з ним ніхто не проживав, а оскільки за життя спадкодавець заповіту не залишав, спадкоємці першої черги, які б прийняли спадщину за ним відсутні, позивач звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини на підставі ст. 1262 ЦК України як спадкоємець другої черги за законом. Однак отримати свідоцтво про право на спадщину за законом вона не може за відсутністю правовстановлюючих документів на будинок. На підставі наведеного просить позов задовольнити.

У підготовчому судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив такі задовольнити, посилаючись на викладені у позові обставини.

Представник відповідача у підготовче судове засідання також не з`явився, попередньо подав заяву про розгляд справи за їх відсутності та визнав позовні вимоги.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У підготовчому судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер рідний брат позивача - ОСОБА_2 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Вільшинківської сільської ради Перечинського району Закарпатської області 20 серпня 2018 року (а. с. 8, 9, 10, зворот).

Довідкою Вільшинківської сільської ради Перечинського району Закарпатської області № 167 від 22 липня 2019 року на підставі даних погосподарської книги № 3, об`єкт погосподарського обліку 1, підтверджується, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , був головою домогосподарства за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 12).

На день смерті ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ним проживала ОСОБА_3 (а. с. 13).

В той же час як видно з наданої на вимогу суду копії спадкової справи №01/2020, заведеної 23 січня 2020 року позивач ОСОБА_1 на підставі рішення Перечинського районного суду Закарпатської області від 22 листопада 2019 року про визначення додаткового строку для прийняття спадщини (набрало законної сили 24 грудня 2019 року) прийняла спадщину за рідним братом, оскільки, будучи спадкоємцем другої черги за законом, звернулася у встановлений у порядку частини 3 статті 1272 ЦК України судом строк до нотаріуса з відповідною заявою про прийняття спадщини, про відмову від спадщини не заявляла (а. с. 14, 36-41, 45-47).

Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 213885307 від 25 червня 2020 року підтверджується відсутність відомостей щодо реєстрації права власності на будинок АДРЕСА_1 . Так само згідно довідки Вільшинківської сільської ради Перечинського району Закарпатської області від 22 липня 2019 року вих. № 166 в архіві РКП Бюро технічної інвентаризації , який передано виконкому ради, відсутні відомості про реєстрацію будинку АДРЕСА_1 (а. с.11, 16).

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 цього Кодексу спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 цього Кодексу спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Разом з цим, з повідомлення державного нотаріуса Перечинської державної нотаріальної контори від 23 січня 2020 року № 06/02-14 видно, що позивачу ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 , оскільки відсутній документ, що посвідчує право власності на вказаний житловий будинок (а. с. 15).

Як роз`яснено в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику в справах про спадкування від 30 травня 2008 року у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно висновків Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, викладених у пункті 3.1. Листа Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно, зокрема на житловий будинок, іншу споруду.

Так, у судовому засіданні встановлено, що оскільки ОСОБА_1 , будучи спадкоємцем другої черги за законом прийняла спадщину за рідним братом ОСОБА_2 , оскільки протягом встановленого рішенням суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини звернулася із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса, від спадщини не відмовилася, а тому вважається такою, що прийняла спадщину.

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ч. 1 ст. 1222 цього Кодексу спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно норм ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно ч. 3 ст. 1296 цього Кодексу відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

У статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Отже враховуючи те, що позивач прийняла спадщину, однак у неї існують перешкоди у оформленні права на спадщину в нотаріальному порядку, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

На підставі наведеного та керуючись ст. 328, 331, 1262, 1272 ЦК України, ст. 6-13, 76, 89, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

позов представника ОСОБА_1 - адвоката Муругова Вячеслава Олександровича до Вільшинківської сільської ради Перечинського району Закарпатської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом за спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок АДРЕСА_1 з належними до нього господарськими будовами та спорудами.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених ЦПК України), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ; місце проживання: АДРЕСА_2 .

Представник позивача: ОСОБА_4 , адреса місця проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Вільшинківська сільська рада Перечинського району Закарпатської області, код ЄДРПОУ 04351156; місцезнаходження: 89214 Закарпатська область Перечинський район с. Вільшинки, № 93.

Головуючий: Чепурнов В. О.

СудПеречинський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено06.11.2020
Номер документу92650134
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —304/905/20

Рішення від 04.11.2020

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні