Ухвала
від 06.11.2020 по справі 161/10602/20
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/10602/20

Провадження № 1-кп/161/1027/20

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 листопада 2020 року м. Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань клопотання прокурора відділунагляду задодержанням законіворганами фіскальноїслужби управліннянагляду укримінальному провадженніпрокуратури Волинськоїобласті ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020030000000021 від 30 березня 2020 року підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, українця, з вищою освітою, одруженого, працює теслярем ТОВ "Сільпо-Фуд", не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_5 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

В С Т А Н О В И В:

03 липня 2020 року до Луцького міськрайонного суду Волинської області з прокуратури Волинської області надійшло клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , у зв`язку із зміною обстановки, а саме втратою особою суспільної небезпечності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до рішення засновника приватного підприємства"Вассерманн" (далі по тексту ПП "Вассерманн") № 3К від 09 вересня 2011 року, обов`язки керівника ПП "Вассерманн" (код ЄДРПОУ 30983695, юридична та фактична адреса: 02140, м.Київ, Дарницький район, вул.Мішуги Олександра, буд. 8, кв. 88, зареєстроване головним територіальним упралінням юстиції у місті Києві 14 липня 2000 року за №1119105000, взяте на податковий облік 27 липня 2000 року, головним управлінням ДПС у м. Києві, ДПІ у Дарницькому районі) покладено на ОСОБА_4 , який, будучи у зв`язку з виконанням на займаній посаді організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій службовою особою підприємства, здійснюючи діяльність вказаного суб`єкта господарювання, вчинив службове підроблення, а саме вніс, як службова особа, до офіційних документів завідомо неправдиві відомості.

Так, ОСОБА_4 , являючись директором ПП "Вассерманн", здійснюючи керівництво діяльністю підприємства, будучи згідно статуту підприємства уповноваженим на укладання угод, шляхом підписання уклав від імені ПП "Вассерманн" договір № 14/2020 від 14 лютого 2020 року із підприємством ТОВ "Келлер Україна" (код ЄДРПОУ 34181063, юридична адреса м. Київ, вул.Васильківська, 30), за умовами якого перевізник (ПП "Вассерманн") надавало послуги по організації перевезення вантажів в міжнародному та внутрішньому сполученні, умови якого зазначаються замовником (ТОВ "Келлер Україна") у письмовій заявці, що узгоджується з перевізником. На підставі вищевказаного договору та оформленої заявки № 1 від 14 лютого 2020 року ПП "Вассерманн" зобов`язувався транспортувати вантаж "Бурова установка Bauer BG24H (серійний номер 3460)" за маршрутом "Ожарув Мозовецьки, Польща смт. Чаплинка, Україна".

Ввезення вказаної бурової установки здійснювалось 07 березня 2020 року транспортним засобом марки "MAN" д.р.н. НОМЕР_1 з причепом марки "Faymonville" д.р.н. НОМЕР_2 , на підставі поданих документів про походження та дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні (оскільки вагові та габаритні параметри транспортного засобу з вантажем перевищували нормативні) через пункт пропуску "Ягодин" Волинської митниці ДМС (Волинська область, Любомльський район, с.Старовойтове), після чого відбувалась їх доставка для проведення подальших митних формальностей до ВМО № 5 Волинської митниці ДМС (Волинська область, Любомльський р-н, с. Старовойтове, вул. Прикордонників, 1). При ввезенні вищевказаного вантажу сплачено єдиний збір, з розрахунку руху транспортного засобу з вантажем протяжністю 2 кілометри по маршруту руху ПП "Ягодин" с.Старовойтове.

Разом з тим, ОСОБА_4 , переслідуючи мету зменшення необхідного до сплати єдиного збору, який відповідно до ст. 1 Закону України "Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України" встановлюється щодо транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, визначених статтею 5 вищевказаного Закону, які перетинають державний кордон України, і справляється за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України, за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів, а також за проведення у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України відповідно до Митного кодексу України та інших законів України заходів офіційного контролю (у тому числі у формі попереднього документального контролю) під час ввезення товарів на митну територію України (у тому числі з метою транзиту) та ст. 5 вищевказаного Закону якою встановлюються ставки єдиного збору за здійснення у пунктах пропуску через державний кордон України контролю вантажів і транспортних засобів, плата за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України (за кожен кілометр проїзду) та додаткова плата за кожен кілометр проїзду автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів, загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів, належних до нарахування і сплати до державного бюджету, в лютому 2020 року (точні дата та час слідством не встановлені), перебуваючи в місті Луцьку, Волинської області за невстановлених слідством обставин, умисно вніс до заявки на оформлення спецдозволу для проїзду великовагового та негабаритного транспортного засобу завідомо неправдиві відомості, які містили завідомо неправдиві відомості щодо справжнього маршруту руху транспортного засобу, яка була подана для оформлення погодження маршруту "Державним агентством автомобільних доріг України".

Так, у графі "Маршрут" заявки ОСОБА_4 вніс відомості про те, що маршрут руху транспортного засобу з вантажем буде відбуватися з ПП ОСОБА_6 до с.Старовойтове. При цьому, ОСОБА_4 було достеменно відомо, що транспортний засіб марки "MAN" д.р.н. НОМЕР_1 з причепом марки "Faymonville" д.р.н. НОМЕР_2 , слідує за маршрутом "Ожарув Мозовецьки, Польща смт.Чаплинка, Україна" та по території України фактично проїде не 2 км з пункту пропуску "Ягодин" до с. Старовойтове Любомльського р-ну Волинської області, а автомобільними шляхами України пройде відстань в 1199 км з пункту пропуску "Ягодин" до смт. Чаплинка Херсонської області.

Вподальшому, ОСОБА_4 , отримавши погодження маршруту № 20-19/1878 від 26 лютого 2020 року, яке містило завідомо неправдиві для нього відомості щодо справжнього маршруту руху та його відстані, переслідуючи мету незаконного зменшення сплати єдиного збору, для отримання дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, подав до Департаменту патрульної поліції документи, які містили неправдиві для ОСОБА_4 відомості, а саме, заяву на видачу дозволу на проїзд великогабаритного (великовагового) транспортного засобу від 27 лютого 2020 року. На підставі вказаних документів, які для ОСОБА_4 носили завідомо неправдиві відомості, останній, як керівник ПП "Вассерманн", отримав такий дозвіл № НОМЕР_3 .

Продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на мінімізацію єдиного збору, який підлягав нарахуванню і сплаті при ввезенні на території України транспортного засобу, усвідомлюючи те, що справжня відстань руху транспортного засобу з вантажем є більшою, ніж це вказано у дозвільних документах, розуміючи справжній зміст і характер своїх злочинних дій, спрямованих на заниження належного до сплати єдиного збору, внаслідок використання вищевказаного завідомо неправдивого дозволу при здійсненні митних формальностей і бажаючи настання таких наслідків, ОСОБА_4 , в березні 2020 року, умисно незаконно надав вказаний дозвіл водієві транспортного засобу ОСОБА_7 , якому не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_4 , та наказав надати його в ході проведення митних процедур.

Після цього на підставі дозволу № 2020-13008901-2031 НГ, який містив завідомо неправдиві відомості щодо фактичної відстані руху транспортного засобу з вантажем, співробітником Волинської митниці ДМС було нараховано належний до сплати єдиний збір виходячи з відстані руху, яка була зазначена у дозволі: всього за відстань в 2 км з пункту пропуску "Ягодин" до с. Старовойтово Любомльського району Волинської області, що не відповідало дійсності.

Таким чином, ОСОБА_4 умисно, протиправно здійснив внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а саме до заявки на оформлення спецдозволу для проїзду великовагового та негабаритного транспортного засобу ОСОБА_4 вніс завідомо неправдиві відомості та подав їх до Державного агентства автомобільних доріг України. Вказана заявка в свою чергу слугувала підставою для видачі дозвільних документів Департаментом патрульної поліції України та нарахування належного до сплати єдиного збору співробітником Волинської митниці ДМС.

Відповідно до розрахунку № 2644 від 13 березня 2020 року збору за проїзд великовагових і великогабаритних транспортних засобів по автошляхах загального користування, проведеного фахівцями ДП "Укрголовмостоекспертиза", встановлено, що належний до сплати розмір такого збору в складі єдиного збору, за фактичний проїзд перевізником ПП "Вассерманн" автомобільними дорогами України по маршруту руху "Пункт пропуску "Ягодин" смт. Чаплинка Херсонської області" загальної відстані 1199 км, який не був сплачений приватним підприємством "Вассерманн" при перетині державного кордону України, становить 19711,56 євро (відповідно до статті 2 Закону України "Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України" ставки єдиного збору встановлюються цим Законом у євро та не можуть змінюватися протягом бюджетного року. Єдиний збір справляється у національній валюті України за офіційним (обмінним) курсом Національного банку України на день сплати цього збору), що відповідно до курсу НБУ станом на 26 червня 2020 року (на момент сплати до бюджету) становить 589616 грн. 13 коп. що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, чим завдано тяжких наслідків державному бюджету у виді несплаченого єдиного збору.

Органом досудового розслідування вказані умисні дії ОСОБА_4 кваліфіковані, як вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, що виразились у вчиненні службового підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційнихдокументів завідомонеправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки.

Заслухавши думку прокурора, яка підтримала подане клопотання та просила його задовольнити, підозрюваного, який також підтримав клопотання прокурора та просив його задовольнити, звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки, а провадження щодо нього закрити, оглянувши та дослідивши матеріали клопотання та долучені до нього документи, матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності підставне та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 48 КК України, особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Згідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом: у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з цим, відповідно до вимог ч. 8 ст. 284 КПК України закриття кримінального провадження або ухвалення вироку з підстави, передбаченої пунктом 1частини другої цієї статті, не допускається, якщо підозрюваний, обвинувачений проти цього заперечує. В цьому разі кримінальне провадження продовжується в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом.

З матеріалів кримінального провадження слідує, що органами досудового розслідування ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України і така підозра базується на допустимих та належних доказах її винуватості.

Зважаючи на ту обставину, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, яке у відповідності до ст. 12 КК України відноситься до категорії нетяжкого злочину та не являється корупційним злочином, вперше притягується до кримінальної відповідальності, повністю усунув заподіяну шкоду, а саме, добровільно відшкодував заподіяні збитки в сумі 589616 грн. 13 коп., звільнений з посади керівника ПП "Вассерманн", при цьому, звернувся з письмовим клопотанням до прокурора від 30 червня 2020 року, в якому надав згоду на його звільнення від кримінальної відповідальності з цих підстав, підтвердивши її особисто у суді, а також визнав в суді вчинення інкримінованого кримінального правопорушення та щиро розкаявся у його вчиненні, відповідно перестав бути суспільно небезпечною особою, що стверджується матеріалами судового провадження, тому суд вважає за можливе, у відповідності до вимог ст. 48 КК України, звільнити його від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно нього закрити.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 284, 288, 372, 376 КПК України, на підставі ст. 48 КК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора відділунагляду задодержанням законіворганами фіскальноїслужби управліннянагляду укримінальному провадженніпрокуратури Волинськоїобласті ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваного ОСОБА_4 - задовольнити.

Звільнити підозрюваного ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України на підставі ст. 48 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020030000000021 від 30 березня 2020 року про підозру ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України закрити, у зв`язку із його звільненням від кримінальної відповідальності на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Луцький міськрайонний суд Волинської області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92677795
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020030000000021 від 30 березня 2020 року підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, українця, з вищою освітою, одруженого, працює теслярем ТОВ "Сільпо-Фуд", не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України,

Судовий реєстр по справі —161/10602/20

Ухвала від 06.11.2020

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

Ухвала від 28.10.2020

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні