Рішення
від 05.10.2020 по справі 524/9057/18
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/9057/18

Провадження № 2/524/50/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2020 року Автозаводський районний суд м. Кременчука в складі:

головуючого судді Кривич Ж.О.,

секретаря судового засідання Коваль Т.М.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гаражного кооперативу Ветеран про визнання дій неправомірними та скасування боргу,-

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2018 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Гаражного кооперативу Ветеран про визнання дій неправомірними та скасування боргу.

Позовні вимоги обґрунтував тим, що він є власником квартири по АДРЕСА_1 . У рахунках-квитанціях на оплату комунальних послуг за вказаною адресою щомісяця зазначається для оплати послуга експлуатація гаража у розмірі 16,25 гривень на місяць. Гаражний кооператив Ветеран повідомив йому, що нарахування комунальної послуги здійснюється, оскільки він є власником гаража, збудованого в гаражному кооперативі Ветеран , та є членом цього кооперативу. Позивач вважає таке нарахування житлово-комунальних послуг за послугу експлуатація гаража незаконним, скільки послуг від гаражного кооперативу ві не отримував, пайових та членських внесків не вносив, тому заборгованість є такою, що підлягає скасуванню.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 позовні вимоги підтримала повністю із зазначених підстав.

Представник відповідач у судове засідання 05.10.2020 року не з`явився, про дату розгляду справи повідомлявся належним чином, письмово про причини неявки суд не повідомляв. Письмово представник відповідача пояснив, що ОСОБА_1 є членом гаражного кооперативу, а членські внески за експлуатацію гаража йому нараховуються щомісячно через єдину систему комунальних платежів КП НВ ВАС . У задоволенні позову просив відмовити.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України , суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

3) відповідач не подав відзив;

4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Керуючись ст. 281 ЦПК України , суд постановив провести заочний розгляд справи.

Провадження у справі було відкрито ухвалою судді від 12.11.2018 року (а.с. 20).

27.02.2019 року позивачем збільшено позовні вимоги (а.с. 24).

Вислухавши пояснення учасників судового розгляду та дослідивши надані ними докази, суд встановив такі фактичні обставини справи:

ОСОБА_1 є власником квартири по АДРЕСА_1 .

В рахунках-квитанціях на оплату комунальних послуг за вказаною адресою щомісяця зазначається для оплати послуга експлуатація гаража у розмірі 16,25 гривень на місяць.

За даними КП НВФ ВАС нарахування за послугу експлуатація гаража здійснює Гаражний кооператив Ветеран .

За період з червня 2007 року позивачу нараховано за послугу експлуатація гаража 2 296 грн. 88 коп.

ОСОБА_1 є власником гаража та земельної ділянки, на якій він розміщений, за адресою: АДРЕСА_2 . Земельна ділянка площею 40 кв.м. була передана йому у власність безоплатно для будівництва індивідуального гаража за рішенням Автозаводської районної ради від 04 березня 2008 року.

17 липня 2008 року позивачу було видано державний акт на право власності на вказану земельну ділянку.

Виключний перелік податків і зборів затверджений статтею 8 Податкового кодексу України. Згідно чинного законодавства власник земельної ділянки зобов`язаний сплачувати земельний податок. На підставі п. 281.1.3 Податкового кодексу України ОСОБА_1 звільнений від сплати земельного податку, як пенсіонер.

Гаражний кооператив Ветеран зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 31.08.2004 року, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 № 126109 (а.с. 43).

Засновниками обслуговуючого кооперативу є громадяни ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 10 Закону України Про кооперацію членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу.

Кооператив зобов`язаний вести облік своїх членів та видати кожному з них посвідчення про членство.

Згідно ст. 11 Закону України Про кооперацію вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.

Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

Порядок вступу до кооперативу передбачає не тільки написання заяви відповідною особою, а й внесення вступного внеску та паю, затвердження загальними зборами кооперативу рішення правління кооперативу про прийняття члена до кооперативу, а також видачу посвідчення про членство.

Відповідач не надав доказів внесення ОСОБА_1 будь-яких вступних внесків або паїв до ГК Ветеран .

ОСОБА_1 категорично заперечує той факт, що він є членом гаражного кооперативу Ветеран і пояснює, що заяву про прийняття його до членів кооперативу він писав 08.10.2003 року, а не 08.10.2005 року, тобто за кілька місяців до того, як кооператив було створено. Належні йому на праві власності гараж та земельна ділянка не знаходяться на земельній ділянці, яка була відведена гаражному кооперативу. Заявою від 25.02.2007 року він погоджувався сплачувати за ділянку до оформлення у власність, а за інфраструктуру - після затвердження кошторису (а.с. 51).

З метою усунення протиріч щодо фактичних обставин справ, суд витребував від відповідача докази, які підтверджують правомірність користування юридичною особою земельною ділянкою та розрахунок вартості щомісячного податкового членського внеску . Суду була надана завірена копія рішення виконкому Кременчуцької міської ради № 83 від 18.01.1996 року Про надання гаражному кооперативу Ветеран додатково в постійне користування земельної ділянки для будівництва гаражів на АДРЕСА_3 (а.с. 98). Відповідно до п. 2.2 цього рішення гаражний кооператив зобов`язаний був отримати Державний акт постійного землекористування у відділі по земельних ресурсах міськвиконкому.

Доказів отримання такого державного акту та плану відводу земельної ділянки суду не надано. Не надано також розрахунку суми щомісячного податкового членського внеску , як називає його відповідач, або послуги за експлуатацію гаража , як зазначено у квитанції на сплату комунальних послуг, та рішення загальних зборів - про затвердження розміру цього щомісячного платежу.

Відповідачем не спростовані доводи позивача про те, що гаражний кооператив не створив будь-якої інфраструктури та не надає йому ніяких послуг - територія, де знаходиться належні йому гараж та земельна ділянка, не освітлюється, не охороняється, не прибирається.

КП НВФ ВАС здійснює передачу інформації від надавачів комунальних послуг до своїх абонентів. Вказане підтверджується листом вих. № 27 від 05 травня 2018 року, який долучався до позовної заяви, та загальнодоступною інформацію, розміщеною на сайтах КП НВФ ВАС https://vas.com.ua/ та Єдина комунальна система https://ekc.com.ua.

За умовами угоди про співробітництво, розміщеної на сайті КП НВФ ВАС https://vas.com.ua/ Надавач послуг доручає Центру організувати шляхом укладення відповідних угод з фінансовими установами та шляхом вживання необхідних організаційних заходів прийом на його користь платежів від населення за спожиті послуги, що їх надає населенню Надавач послуг з використанням автоматизованої системи Комунальні платежі , що належить Центру.

Тобто КП НВФ ВАС здійснює передання інформації про нараховану плату саме за житлово-комунальні послуги, а не членські або будь-які інші внески. Тож посилання відповідача в цій частині не відповідають дійсним обставинам справи.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Виключний перелік житлово-комунальних послуг наведений у ст. 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги , серед якого відсутня така послуга, як утримання гаражів.

Тож відповідач не тільки не надає, а й згідно чинного законодавства не має права надавати послуги з утримання гаража.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

Керуючись викладеним, відповідно до ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати неправомірними дії Гаражного кооперативу ВЕТЕРАН по нарахуванню ОСОБА_1 заборгованості за послугу експлуатація гаража , починаючи з червня 2007 року.

Зобов`язати Гаражний кооператив ВЕТЕРАН скасувати нараховану ОСОБА_1 заборгованість по особовому рахунку НОМЕР_1 по оплаті послуги експлуатація гаража , починаючи з червня 2007 року.

Зобов`язати Гаражний кооператив ВЕТЕРАН припинити нарахування ОСОБА_1 плату за послугу експлуатація гаража по особовому рахунку НОМЕР_1 .

Стягнути з Гаражного кооперативу ВЕТЕРАН на користь держави судовий збір у сумі 840 грн. 80 коп.

Платіжні реквізити для сплати судового збору

Отримувач коштів ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106

Код отримувача (код ЄДРПОУ) 37993783

Банк отримувача Казначейство України (ЕАП)

Рахунок отримувача UA908999980313111256000026001

Код класифікації доходів бюджету 22030106

Сторони по справі:

Позивач : ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_4 )

Відповідач: Гаражний кооператив ВЕТЕРАН (код ЄДРПОУ 33081956, адреса: м. Кременчук, вул. Б. Хмельницького, б. 20-А)

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Полтавського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Дата складення повного судового рішення - 10.10.2020 року.

Суддя Ж.О. Кривич

Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92688159
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —524/9057/18

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні