Ухвала
від 05.11.2020 по справі 532/2005/20
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/2005/20

1-кс/532/564/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 листопада 2020 р. Слідчий суддя Кобеляцького районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , з участю представника заявника ОСОБА_2 , секретаря судового засідання ОСОБА_3 , розглянувши скаргу АТ «Полтаваобленерго» в особі Кобеляцької філії на бездіяльність Кобеляцького ВП ГУНП у Полтавській області,

Встановив:

30.10.2020 до Кобеляцького районного суду надійшла скарга АТ «Полтаваобленерго» в особі Кобеляцької філії в якій зазначено, що 21.10.2020 ними була подана заява до Кобеляцького ВП ГУНП в Полтавській області про вчинення кримінального правопорушення, яке полягає у пошкодженні об`єкту електроенергетики. Однак відомості згідно їх заяви до ЄРДР внесено не було. Прохає визнати протиправною бездіяльність начальника СВ - органу досудового розслідування Кобеляцького ВП ГУНП в Полтавькій області ОСОБА_4 , яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення щодо пошкодження об`єкту електроенергетики, яке мало місце 15.10.2020 в смт. Білики до ЄРДР та зобов`язати орган досудового розслідування Кобеляцького ВП ГУНП в Полтавській області внести дані відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 підтримала подану скаргу та прохала її задовольнити.

Кобеляцький ВП ГУНП в Полтавській області, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Представник до суду не з`явився, причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Розглянувши матеріали скарги, вважаю, що скарга підлягає задоволенню.

Як вбачається із матеріалів, наданих Кобеляцьким ВП ГУНП в Полтавській області, АТ «Полтаваобленерго» в особі Кобеляцької філії 21.10.2020 звернулося до Кобеляцького ВПГУНП в Полтавській області із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення яке полягає у пошкодженні об`єкту електроенергетики повітряних ліній ПО-0,4 кВ Л-3 КТП № 84, пошкодженні опори №18, обрив дротів в прольотах опор № 15-16-17. Таким чином із заяви вбачаються обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобовязаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Однак, всупереч вимог ч.1 ст.214 КПК України, вказані дані не були внесені уповноваженою особою до ЄРДР та не було розпочато розслідування.

Відповідно до ч. 1ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржено бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, суд вважає, що наявні підстави для задоволення скарги.

Норми КПК передбачають обов`язок слідчого, дізнавача чи прокурора вносити повідомлення, заяви про вчинене кримінальне правопорушення до ЄРДР, в зв`язку з чим необхідно визнати протиправною бездіяльність посадових осіб Кобеляцько ВП ГУНП в Полтавській області щодо невнесення цього повідомлення до ЄРДР, а не начальника слідчого відділу ОСОБА_4 .

Керуючись ст. ст.303 - 307 КПК України, слідчий суддя, -

Постановив:

Скаргу АТ «Полтаваобленерго» в особі Кобеляцької філії задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність посадових осіб Кобеляцького ВП ГУНП в Полтавській області, що полягає у невнесені повідомлення про кримінальне правопорушення від 21.10.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зобов`язати Кобеляцький ВП ГУНП в Полтавській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за повідомленням АТ «Полтаваобленерго» в особі Кобеляцької філії від 21.10.2020 та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення05.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92688352
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —532/2005/20

Ухвала від 05.11.2020

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 30.10.2020

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні