Рішення
від 06.11.2020 по справі 616/579/20
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 616/579/20

Провадження № 2-о/616/20/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

"06" листопада 2020 р. смт. Великий Бурлук

Великобурлуцький районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Подмаркової Ю.М.,

за участю секретаря судового засідання Сіренко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в порядку окремого провадження справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: територіальна громада в особі Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин між ним та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви заявник посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його батько ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки, площею 5,3121 га., з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, право власності на яку підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ХР №148858, виданим Великобурлуцькою державною адміністрацією Харківської області 20.01.2004, зареєстрованим в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №300, кадастровий номер земельної ділянки 6321484501:03:000:0105. ОСОБА_2 , на випадок смерті, зроблено заповіт на дану земельну ділянку на ім`я позивача, посвідчений 10.06.2008 секретарем Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області. Позивач звернувся до Великобурлуцької державної нотаріальної контори з питання оформлення спадщини, однак йому було відмовлено у зв`язку з відсутністю доказів наявності родинних відносин з померлим, про що 07.08.2020 Великобурлуцьким державним нотаріусом винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Так, у свідоцтві про смерть та паспорті батька вказано ОСОБА_2 , однак у свідоцтві про його народження, батьком зазначений ОСОБА_1 .

Дана обставина обумовлює звернення до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин.

Ухвалою від 05.10.2020 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в справі.

Заявник ОСОБА_1 подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутністю, на задоволенні заяви наполягає в повному обсязі.

Представник заявника - адвокат Зінченко С.А. подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, на задоволенні заяви наполягає в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - територіальної громади в особі Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області до суду не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, будь-яких заяв чи клопотань не подав.

Зважаючи на те, що всі особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явилися, відповідно до частини 2 статті 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові докази, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного:

Відповідно до статей 4, 5 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, який здійснюється судом у спосіб, визначений законом або договором.

Статтею 19 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають справи, визначені у частині першій цієї статті, в порядку позовного, наказного чи окремого провадження.

Частиною першою статті 293 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення (пункт 5 частини 2 статті 293 Цивільного процесуального кодексу).

Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою їх є встановлення юридичного факту або стану. При цьому, в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне.

Згідно пункту 1 частини 1 статті 315 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами.

Згідно статті 316 Цивільного процесуального кодексу України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 встановлено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Як роз`яснено в п. 7 постанови Пленуму Верховного суду України №5 від 31.03.1995 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Таким чином, визначальним при розгляді заяви про встановлення певних фактів, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки, є встановлення наявності чи відсутності спору між спадкоємцями.

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, вбачається, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Березники Великобурлуцького району Харківської області у віці 74 років (а. с. 5).

З копії Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХР № 148858, виданого на підставі розпорядження Великобурлуцької районної державної адміністрації від 12.03.2003 №58, вбачається, що власником земельної ділянки площею 5,3121 га, яка розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, має кадастровий номер 6321484501:03:000:0105 є ОСОБА_2 (а. с. 6).

З копії заповіту від 10.06.2008, посвідченого секретарем Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області Плясецькою Н.А., вбачається, що ОСОБА_2 на випадок смерті заповідав ОСОБА_1 належну йому земельну ділянку площею 5,3121 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області (а. с. 7).

З копії свідоцтва про народження заявника серії НОМЕР_2 , виданого 15.09.1969, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_1 , в графі "батько" зазначено - рос. мовою " ОСОБА_3 ", в графі мати зазначено - рос. мовою " ОСОБА_4 ". (а. с. 8).

Мати заявника ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується даними копіїх свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 . (а. с. 46)

Копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого 20.03.1956, архівною довідкою від 08.09.2020 за вих.№70/01-12, виданою Державним архівом Закарпатської області, підтверджується, що ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Великий Раковець Іршавського району народився ОСОБА_2 . (а. с. 9-11).

Довідками виконавчого комітету Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області №№235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 від 07.08.2020, підтверджується, що померлий ОСОБА_2 , на день смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , був зареєстрований та постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ним тривалий час проживав його син ОСОБА_1 , до складу сім`ї померлого з 1969 року входив його син ОСОБА_1 (а. с. 12-19).

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Марченко Н.І., вбачається, що ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 його батька ОСОБА_2 відмовлено, у зв`язку з тим, що надати документ про підтвердження факту їх родинних відносин (батько-син) заявник немає можливості. (а. с. 22).

Заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути, зокрема, спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом для яких, у зв`язку із встановленням факту родинних відносин, мають настати певні юридичні наслідки.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до переконання, що заявник не має іншої можливості підтвердити факт родинних відносин зі своїм померлим батьком, але його встановлення породжує юридичні наслідки, оскільки з таким фактом законодавство пов`язує можливість реалізації спадкових прав заявника.

Враховуючи вищевикладені обставини та досліджені судом докази, суд вважає встановленим той факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Березники Великобурлуцького району Харківської області, є рідним батьком ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_7 в с. Березники Великобурлуцького району Харківської області.

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Марченко Н.І., вбачається, що з заявою про прийняття спадщини звернувся син померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 ОСОБА_1 , на підставі його заяви заведена спадкова справа №133/2013, інших заяв про прийняття (відмову) від спадщини не надходило.

Отже, з вищевикладеного вбачається, що метою встановлення факту родинних відносин є оформлення спадкових прав заявника ОСОБА_1 після смерті батька ОСОБА_2 , встановлення зазначеного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Тому, заява ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин є обгрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 12, 13, 81, 247, 265, 293, пунктом 1 частини 1 статті 315, 319, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: територіальна громада в особі Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Березники Великобурлуцького району Харківської області, є батьком ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_7 в с. Березники Великобурлуцького району Харківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене повністю або частково до Харківського апеляційного суду через Великобурлуцький районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги в тридцяти денний строк з дня його проголошення або в порядку частини 2 статті 354 Цивільного процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 06.11.2020.

заявник - ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрований проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_5 ,

заінтересована особа - територіальна громада в особі Рубленської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, юридична адреса: 62610, с. Рублене, Великобурлуцький район, Харківська область, мікрорайон, буд. 25, ЄДРПОУ 04399298.

Головуючий: Ю.М. Подмаркова

СудВеликобурлуцький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92689432
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —616/579/20

Рішення від 06.11.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Подмаркова Ю. М.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Подмаркова Ю. М.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Подмаркова Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні