Рішення
від 15.10.2020 по справі 589/5148/19
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/5148/19

Провадження № 2/589/579/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2020 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Лєвші С.Л.,

з участю секретаря судового засідання Товпиги А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шостка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЬКОР , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Шосткинська міська рада Сумської області, ОСОБА_2

- про визнання права на частку в статутному капіталі учасника підприємства в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

05 грудня 2019 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області з вищевказаною позовною заявою, в якій просить визнати за нею право на частку, що складає 50 відсотків статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЬКОР (далі - ТОВ "АЛЬКОР"), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що вона з 13 лютого 1998 року перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 .

Її чоловік ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкоємцем першої черги після чоловіка є позивач ОСОБА_1 .

Приватним нотаріусом Шосткинського міського нотаріального округу Никоновою Г.І. на ім`я ОСОБА_1 було видано ряд Свідоцтв про право на спадщину за законом на нерухоме майно, яке належало померлому, а також на частки в статутному капіталі Товариств з обмеженою відповідальністю, засновником та учасником яких був ОСОБА_3 .

Також, її чоловік ОСОБА_3 був засновником та учасником ТОВ АЛЬКОР ). У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частку у статутному капіталі ТОВ "АЛЬКОР" позивачу нотаріусом було відмовлено, у зв`язку з відсутністю у останньої Свідоцтва, яке б посвідчувало розмір частки спадкодавця в цьому Товаристві, а також відсутністю оригіналу статуту ТОВ "АЛЬКОР" та документу, який підтверджував би формування статутного капіталу товариства та його сплату.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце його проведення повідомлена належним чином, надала заяву, в якій просить розглядати справу за її відсутності, позовні вимоги підтримує, не заперечує проти заочного розгляду справи. (а.с.68)

Представник відповідача ТОВ "АЛЬКОР" в судове засідання не з`явився, про дату час та місце його проведення повідомлявся шляхом надсилання на адресу місцезнаходження юридичної особи судової повістки з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, але лист повернуто на адресу суду з відміткою Укрпошти - "відправлення не вручено під час доставки: інші причини". (а.с.68) Заяв та клопотань від відповідача до суду не надходило. Відзив на позовну заяву відповідач до суду не надав.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Шосткинської міської ради Сумської області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце його проведення повідомлений, надав заяву, в якій просить розглядати справу за його відсутності, щодо вирішення справи покладається на розсуд суду.(а.с.62)

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце його проведення повідомлений судовою повісткою, яка надсилалась з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу зареєстрованого місця проживання, але була повернута до суду з відміткою Укрпошти - адресат відсутній за вказаною адресою. (а.с.65,66)

Згідно із ч. 4 ст. 223 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

3) відповідач не подав відзив;

4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

На підставі ч. 1 ст. 280 та ст. 281 ЦПК України суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Так, Відповідно до копії Свідоцтва про смерть (запис поновлено повторно), серія НОМЕР_1 , виданого 10 січня 2019 року Шосткинським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що 10 січня 2019 року складено відповідний актовий запис №01. (а.с.6)

Із свідоцтва про шлюб, серія НОМЕР_2 , виданого повторно 29 січня 2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Шостка реєстраційної служби Шосткинського міськрайонного управління юстиції у Сумській області, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрували шлюб 13 лютого 1998 року, про, що в цей день складено відповідний актовий запис №61. Прізвище після державної реєстрації шлюбу: чоловіка ОСОБА_5 , дружини ОСОБА_5 .(а.с.7)

Із Свідоцтва про право на спадщину за законом від 10 жовтня 2019 року, вбачається, що спадкоємцем майна ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його дружина ОСОБА_1 . Спадщина на яку видано свідоцтво складається з частки, що складає 50 відсотків статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю Десна-СВ . Спадкова справа №115/2019, зареєстровано в реєстрі за №2511. (а.с.8)

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 11 листопада 2019 року №14/02-14 ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частку у статутному капіталі ТОВ АЛЬКОР . (а.с.9)

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновниками (учасниками) ТОВ АЛЬКОР є: ОСОБА_3 - розмір внеску до статутного фонду - 0,25 грн., та ОСОБА_2 - розмір внеску до статутного фонду - 0,25 грн.(а.с.12-14)

Згідно із Установчим договором ТОВ АЛЬКОР , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 домовилися створити ТОВ "АЛЬКОР". (а.с.15,16)

Із Статуту ТОВ АЛЬКОР зареєстрованого Рішенням виконавчого комітету Шосткинської міської ради народних депутатів №408 від 30.12.1993, затвердженого протоколом зборів засновників від 01.12.1993, вбачається, що АЛЬКОР створений як ТОВ. Із п.4 Статуту, вбачається, що для забезпечення діяльності Товариства за рахунок вкладів учасників створюється статутний фонд в розмірі 50 тисяч карбованців. Учасниками статутного фонду є - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.17-21)

Відповідно до ст. 23 Закону України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю №2275-VIII від 06.02.2018, у разі смерті або припинення учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця чи правонаступника без згоди учасників товариства. У разі смерті, оголошення судом безвісно відсутнім або померлим учасника - фізичної особи чи припинення учасника - юридичної особи, частка якого у статутному капіталі товариства становить менше 50 відсотків, та якщо протягом року з дня закінчення строку для прийняття спадщини, встановленого законодавством, спадкоємці (правонаступники) такого учасника не подали заяву про вступ до товариства відповідно до закону, товариство може виключити учасника з товариства. Таке рішення приймається без врахування голосів учасника, який виключається. Якщо частка такого учасника у статутному капіталі товариства становить 50 відсотків або більше, товариство може приймати рішення, пов`язані з ліквідацією товариства, без врахування голосів цього учасника.

Як визначено у ч. 1 ст. 328 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

За ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжеі після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

На підставі наведеного, суд вважає можливим задовольнити позов та визнати за ОСОБА_1 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на частку у статутному капіталі: ТОВ АЛЬКОР - 50 відсотків статутного капіталу, так як його вимоги основані на законі та підтверджуються вищенаведеними доказами, дослідженими в судовому засіданні. При цьому, судом були враховані положення ст. 23 Закону України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю №2275-VIII від 06.02.2018р. за вимогою якої, у разі смерті або припинення учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця чи правонаступника без згоди учасників товариства.

Керуючись ст. 23 Закону України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю №2275-VIII від 06.02.2018, 190, 316, ч. 1 ст. 328, ст. 1218, 1261 ЦК України, ст. 10, 12, 13, 18, 76-81, 258, 259, 263, 264, 265, 273, 280-283, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Алькор , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Шосткинська міська рада Сумської області, ОСОБА_2 про визнання права на частку в статутному капіталі учасника підприємства в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЬКОР - у розмірі 50 відсотків статутного капіталу.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивачем заочне рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса зареєстрованого місця проживання - АДРЕСА_1 .

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю АЛЬКОР , адреса місцезнаходження юридичної особи - 41100, Сумська область, місто Шостка, вулиця 3-ї П`ятирічки, будинок 2; ідентифікаційний код юридичної особи - 21118332.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Шосткинська міська рада Сумської області, адреса місцезнаходження юридичної особи - 41100, Сумська область, місто Шостка, вулиця Садовий бульвар, будинок 14.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_2 , остання відома адреса місця проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92702098
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —589/5148/19

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 26.05.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні