Рішення
від 09.11.2020 по справі 284/880/20
НАРОДИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Народицький районний суд Житомирської області

Справа № 284/880/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2020 року смт. Народичі

Народицький районний суд Житомирської області в складі:

під головуванням судді Піщуліної І.С.,

з секретарем Івасенко М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Народицької селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, встановлення факту належності нерухомого майна та встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду та просить встановити той факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її рідною сестрою, а також факт належності останній на праві власності земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Закусилівської сільської ради Народицького району Житомирської області, площею 2,31 га, кадастровий номер 1823783600:08:001:0008, а також визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті рідної сестри ОСОБА_2 тривалістю в один місяць, мотивуючи тим, що пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини у порядку спадкування законом, оскільки не знала про існування спадкового майна.

Сторони в судове засідання не з`явились, але просять справу розглядати без їх участі; позивач позовні вимоги підтримує, представник відповідача щодо вирішення спору покладається на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 23 грудня 2008 року.

Відповідно до довідки №Л/3925 від 20 грудня 2018 року, виданої Державним архівом Житомирської області Житомирської обласної державної адміністрації, книга реєстрації актових записів про народження по с.Левковичі Овруцького району Житомирської області за 1936 рік на зберігання до Державного архіву Житомирської області не надходила, тому підтвердити дату народження ОСОБА_2 неможливо.

Відповідно до архівної довідки №З/3926 від 21 грудня 2018 року, виданої Державним архівом Житомирської області Житомирської обласної державної адміністрації, у книзі реєстрації актових записів про народження по с.Левковичі Овруцького району Житомирської області за 1941 рік зазначено, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , запис реєстрації №21 від 23 березня 1941 року, батьками зазначені: батьком ОСОБА_4 , 35 років, матір`ю - ОСОБА_5 , 26 років.

З копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 16 лютого 1964 року, складеного російською мовою, вбачається, що ОСОБА_6 й ОСОБА_7 уклали шлюб 16 лютого 1964 року, після реєстрації шлюбу кожному з подружжя присвоєно прізвище ОСОБА_8 .

З довідки Народицької селищної ради Житомирської області №318 від 12 серпня 2020 року вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, дійсно є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до частини 1 статті 256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами; крім того, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення

У суду немає підстав не довіряти наявним в матеріалах справи документам і таких доказів суду не надано, а тому, суд вважає встановленим факт родинних відносин між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме, що вони є рідними сестрами.

Згідно копії Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №733918 від 12 квітня 2006 року власником земельної ділянки площею 2,31 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 1823783600:08:001:0008, розташованої на території Закусилівської сільської ради Народицького району Житомирської області, є ОСОБА_2 .

Зазначене також підтверджується копією розпорядження голови районної державної адміністрації від 13 липня 2013 року №132 та доданими до нього списками громадян, які мають право на земельну частку (пай) в розрізі сільської ради.

Відповідно до частини 2 статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З огляду на зазначене вище й враховуючи те, що у Державному акті на право власності на земельну ділянку у прізвищі власника цієї земельної ділянки помилково неправильно зазначено одну літеру, суд вважає за необхідне встановити факт належності ОСОБА_2 на праві власності земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Закусилівської сільської ради Народицького району Житомирської області, площею 2,31 га, кадастровий номер 1823783600:08:001:0008.

Частиною 3 статті 1268 ЦК України визначено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до частини 1статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Частиною 1 статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця), а тому строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 закінчився 22 червня 2009 року.

З постанови завідувача Народицької державної нотаріальної контори Житомирської області Центрально-західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Хмельницький) №478/02-31 від 12 серпня 2020 року вбачається, що позивач звернулась до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої сестри, але у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено, оскільки пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини.

Згідно частини 3 статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що позивач у встановлений законом термін не звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, оскільки не знала про існування спадкового майна.

Інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 не звертались, що підтверджується листом Народицької районної державної нотаріальної контори центрально-західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Хмельницький) 670/01-16 від 03 листопада 2020 року та Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру №62305925 від 03 листопада 2020 року.

На підставі зазначеного вище й враховуючи те, що позивачу, який має визначене законом право на отримання спадщини після смерті рідної сестри ОСОБА_2 , було відмовлено у оформленні цих прав, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а отже позов слід задовольнити.

Позивач сплатив судовий збір в сумі 2522 гривні 40 копійок, враховуючи положення статей 141,294 ЦПК України з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір в сумі 840 гривень 80 копійок.

Керуючись статтями 1269, 1272 ЦК України, статтями 3,10,141,263,265,273 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , тобто, що вони є рідними сестрами.

Встановити факт належності на праві власності ОСОБА_2 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 , земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,31 га, кадастровий номер 1823783600:08:001:0008, розташованої на території Закусилівської сільської ради Народицького району Житомирської області.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті рідної сестри ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю один місяць після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Народицької селищної ради на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 840 гривнень 80 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Житомирського апеляційного суду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Народицька селищна рада, місцезнаходження: смт.Народичі, вул.Свято-Миколаївська,175, Житомирської області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04346480.

Суддя: І. С. Піщуліна

СудНародицький районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено10.11.2020
Номер документу92711466
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —284/880/20

Рішення від 09.11.2020

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні