Рішення
від 08.10.2020 по справі 450/2579/20
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/2579/20 Провадження № 2-о/450/70/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" жовтня 2020 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Добош Н.Б.

при секретарі Гев`як Ю.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Миколаївська сільська рада Пустомитівського району Львівської області про (предмет заяви) : встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ,-

стислий виклад позиції заявника та заінтересованої особи :

підстава заяви (позиція заявника): ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка до дня смерті постійно проживала в АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, яке складається з права на земельну частку (пай) розміром 2,52 в умовних кадастрових гектарах, яка перебуває в колективній власності сільськогосподарського кооперативу Миколаївський , розташованого на території с.Миколаїв Пустомитівського району Львівської області, що підтверджується сертифікатом про право на земельну частку пай. Згідно сертифікату про право на земельну частку пай, серія РН № 614606 власником майна зазначено ОСОБА_3 , бабцю заявниці. Проте згідно свідоцтва про право на спадщину за законом виданого державним нотаріусом Пустомитівської державної нотаріальної контори 29.03.2005 року спадкоємцем майна гр. ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 є її донька ОСОБА_2 . Тобто матір заявниці спадщину фактично прийняла, проте за життя не встигла зареєструвати її у встановленому законом порядку. Після смерті матері ОСОБА_2 донька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину фактично прийняла. Заявниця є єдиним спадкоємцем до вказаної спадщини. Інших спадкоємців не має. При встановленні родинних відносин з спадкодавцем було виявлено, що у свідоцтві про народження заявниці ОСОБА_1 /прізвище змінено на ОСОБА_1 у зв`язку з одруженням/ матір`ю записано ОСОБА_6 , відомості про батька відсутні, замість правильного ОСОБА_2 , як зазначено в свідоцтві про народження матері заявниці, яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 ім`я ОСОБА_2 . В будинковій книзі громадян, відомості про матір заявниці зазначено власника будинку - ОСОБА_2 . В паспорті матері заявниці зазначено ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_4 . В свідоцтві про смерть матері заявниці зазначено прізвище ім`я та по батькові померлої - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Згідно Довідки виконкому Миколаївської сільської ради Пустомитівського району за № 312 від 27.05.2020 року ОСОБА_2 до дня своєї постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею постійно проживала її дочка ОСОБА_1 . З урахуванням наведеного просить вимоги задоволити.

В судове засіданні заявник не з`явилася, однак подала заяву в якій просить розгляд справи проводити у її відсутності, заявлені вимоги задоволити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, однак подав на адресу суду клопотання про розгляд справи у його відсутності та визнання заявлених вимог.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі.

21.08.2020 року ухвала про відкриття провадження; 04.09.2020 року клопотання представника заінтересованої особи про розгляд справи у його відсутності, 11.09.2020 року ухвала про відкладення судового засідання; 08.10.2010 року клопотання заявника про розгляд справи у його відсутності.

Суд на підставі позовної заяви, а також долучених письмових доказів, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

За змістом п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995р. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

У відповідності до вимог ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданим 27.05.2020 року.

З довідки виданої Миколаївською сільською радою Пустомитівського району Львівської області № 312 від 27.05.2020 року, вбачається, що ОСОБА_1 до дня смерті своєї матері ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно та безперервно, спільно проживала разом із нею в АДРЕСА_1 .

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 виданого повторно 30.11.2004 року, ІНФОРМАЦІЯ_4 , народилась ОСОБА_2 .

Відповідно до копії витягу із актового запису про народження № 14 від 31.10.1943 року, ОСОБА_2 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом виданого державним нотаріусом Пустомитівської державної нотаріальної контори 29.03.2005 року спадкоємцем майна гр. ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 на підставі ст..529 Цивільного кодексу УРСР є її донька ОСОБА_2 .

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 15.09.1962 року, матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_6 . Прізвище ОСОБА_1 змінено на ОСОБА_1 внаслідок укладення шлюбу, що стверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 від 31.03.1984 року.

Так судом встановлено та стверджено наявними в матеріалах справи доказами, що у свідоцтві про народження заявника помилково зазначено у графі мати ОСОБА_6 , коли вірно ОСОБА_2 .

З наведеного вище судом встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю заявниці - ОСОБА_1 .

Таким чином, судом встановлено, що заявник як спадкоємець за законом після смерті

ОСОБА_2 не може реалізувати свої спадкові права на спадкове майно, оскільки немає відомостей про родинні зв`язки між нею та її матір`ю ОСОБА_2 .

Тому враховуючи наведене, беручи до уваги відсутність спору про право щодо вказаних правовідносин та те, що підтвердження таких фактів необхідне заявнику для одержання свідоцтва про право на спадщину, суд, оцінивши докази у їх сукупності, вважає, що заява ОСОБА_1 є підставною та підлягає до задоволення.

Відповідно до п. 7 ст. 294 ЦПК України, судові витрати не підлягають компенсації заявникові.

Керуючись ч. 2 ст. 247, ст. 259, 263- 265,293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

заяву ОСОБА_1 - задоволити.

Встановити факт родинних відносин про те, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається через Пустомитівський районний суд Львівської області або безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Заявник : ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1

Заінтересована особа : Миколаївська сільська рада Пустомитівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04369558, с. Миколаїв, Пустомитівського району, Львівської області.

Повний текст рішення складено 08.10.2020 року.

СуддяН. Б. Добош

Дата ухвалення рішення08.10.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92720156
СудочинствоЦивільне
Суть(предмет заяви) : встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1

Судовий реєстр по справі —450/2579/20

Рішення від 08.10.2020

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні