Рішення
від 09.11.2020 по справі 352/1874/20
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/1874/20

Провадження № 2/352/882/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2020 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючого - судді Струтинського Р.Р.

з участю секретаря Бардюк-Кавецької Л.В.

розглянувши у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області про визнання права власності на будинковолодіння у порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про визнання права власності на будинковолодіння у порядку спадкування за заповітом.

Заявлений позов обґрунтовував тим, що його мама ОСОБА_2 була власником будинковолодіння по АДРЕСА_1 . 08.02.2001 р. мама склала заповіт, посвідчений виконкомом Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, згідно якого все належне їй на день смерті майно заповіла позивачу. Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 мами він прийняв спадщину відповідно до вимог ч.3 ст.1268 ЦК України, оскільки постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Інших спадкоємців немає. У зв`язку з відсутністю правоустановлюючого документу на спадкове будинковолодіння нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Просив визнати за ним право власності на будинковолодіння у порядку спадкування за заповітом після смерті мами.

Позивач у підготовче засідання не з`явився, у поданій суду заяві позивач просив справу розглянути у його відсутності, позов підтримав і просив його задоволити.

Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився, від відповідача надійшла заява, у якій він позов визнав, просив справу розглядати у відсутності свого представника.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

У відповідності з вимогами ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Встановлено, що мама позивача ОСОБА_2 була власником будинковолодіння АДРЕСА_1 , 1975 року побудови, загальна вартість якого на даний час складає 69000 грн. Право власності на вказане будинковолодіння підтверджується відповідним записом у погосподарській книзі сільської ради, однак, право власності не було зареєстровано, належний правовстановлюючий документ відсутній.

Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 позивач як спадкоємець за заповітом, посвідченим 08.02.2001 р. секретарем Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, прийняв спадщину відповідно до вимог ч.3 ст.1268 ЦК України, оскільки постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Вказані обставини, які відповідачем не заперечувались, підтверджуються наявними у матеріалах справи письмовими доказами.

З огляду на те, що відсутність правовстановлюючого документу на спадкове будинковолодіння позбавляє позивача можливості оформити спадщину в нотаріальному порядку, за ним слід визнати право власності на будинковолодіння у порядку спадкування за заповітом після померлої мами.

На підставі наведеного, відповідно до ст. 1223, 1268, 1269, 1270 ЦК України, керуючись ст. 200, 263-265 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області про визнання права власності на будинковолодіння у порядку спадкування за заповітом задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на будинковолодіння АДРЕСА_1 , загальною вартістю 96000 грн., у порядку спадкування за заповітом, посвідченим 08.02.2001 р. секретарем Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, після померлої ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Узинська сільська рада Тисменицького району Івано-Франківської області, с. Узин, вул. Молодіжна, 10-а, Тисменицького району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04356411.

Повне рішення складено 09.11.2020 р.

Суддя Р.Р.Струтинський

СудТисменицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено10.11.2020
Номер документу92723423
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —352/1874/20

Рішення від 09.11.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Струтинський Р. Р.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Струтинський Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні