Рішення
від 09.11.2020 по справі 627/747/20
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/747/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2020 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Каліберди В.А.,

з участю секретаря - Коломієць Н.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Качалівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в :

До Краснокутського районного суду Харківської області звернулася ОСОБА_1 з позовною заявою про визнання права на земельну частку ( пай ) згідно сертифікату серії ХР № 0219278 на вид угідь: сіножаті та пасовища, із земель реформованого КСП АФ Мурафська Качалівської сільської ради Краснокутського району Харківської області в порядку спадкування.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка проживала в с. Оленівське, Краснокутського району, Харківської області.

За життя, 29.04.1991 року ОСОБА_2 склала заповіт, яким все своє майно заповіла своєму сину ОСОБА_3 , який прийняв спадщину та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 3,1730 га.

Також до спадкового майна уввійшло право на земельну частку ( пай ) згідно сертифіката на право на земельну частку ( пай ) ХР № 0219278, на підставі якого ОСОБА_2 належать розпайовані пасовище та сіножать, які сином ОСОБА_2 - ОСОБА_3 не успадковані.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , який є чоловіком позивача, помер.

Після його смерті позивач в нотаріальному порядку прийняла спадщину на земельну ділянку, однак успадкувати розпайовані пасовище та сіножаті, які ОСОБА_3 фактично успадкував після смерті своєї матері ОСОБА_2 , в нотаріальному порядку не має змоги в зв`язку з відсутністю документів на спадкове майно.

Оскільки позивач є спадкоємцем першої черги за законом відповідно до ст. 1261 ЦК України, має намір на подальше успадкування майна свого чоловіка.

На даний час позивач виявила намір успадкувати майно, яке залишилось після смерті чоловіка ОСОБА_3 , в зв`язку з чим звернулася до суду з даним позовом, в якому прохає: поновити строк звернення до суду з даним позовом та визнати за нею право на земельні частки ( паї ) на вид угідь: сіножаті та пасовища із земель реформованого КСП АФ Мурафська згідно сертифікату серії ХР № 0219278 в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , який за життя прийняв спадщину, але повністю не оформив своїх спадкових прав після смерті матері ОСОБА_2 .

В судове засідання позивач не з`явився, однак її представник надала заяву про підтримання позовних вимог ОСОБА_1 та про слухання справи у відсутність представника.

Представник відповідача - Качалівської сільської ради Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з`явився, однак надав заяву про слухання справи у відсутність представника, проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 04 листопада 2008 року Мурафською сільською радою Краснокутського району Харківської області.

Після її смерті відкрилася спадщина на її майно.

При житті ОСОБА_2 набула право на земельні частки (паї) згідно сертифікату на право на земельну частку ( пай ) Серії ХР № 0219278, про що свідчить копія відповідь відділу у Краснокутському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 16.07.2020 №57/145-20.

Як вбачається з вищевказаної відповіді Відділу у Краснокутському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 16.07.2020 №57/145-20, то відповідно до протоколу про розподіл земельних ділянок між власникам земельних часток (паїв) по КСП АФ Мурафська Качалівської сільської ради за гр. ОСОБА_2 згідно сертифікату серія ХР № 0219278 визначені земельні ділянки № НОМЕР_2 - пасовище, № НОМЕР_3 - сіножаті; в книзі реєстрації державних актів на право власності на земельні ділянки по КСП АФ Мурафська Качалівської сільської ради державні акти на гр. ОСОБА_2 (вид угідь - сіножать, пасовище) не зареєстровані.

Також у відповіді зазначено, що на підставі сертифікату серія ХР №0219278 гр. ОСОБА_2 отримала державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯГ №078588 площею 3,1730 га, кадастровий номер 6323581700:04:001:0405 по КСП АФ Мурафська Качалівської сільської ради.

Також, слід зазначити, що організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам (кооперативам, акціонерним товариствам) на праві колективної власності, а також порядок їх обміну регулюється Законом України від 05.06.2003 р. № 899-IV Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) (далі - Закон № 899).

Як вбачається зі ст.1 Закону №899 право на земельну частку (пай) мають громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Відповідно до ст. 3 Закону №899 підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації.

Особи, власники сертифікатів на право на земельну частку (пай), які виявили бажання одержати належну їм земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), подають до відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації заяву про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості).

Земельна частка (пай) виділяється її власнику в натурі (на місцевості), як правило, однією земельною ділянкою. За бажанням власника земельної частки (паю) йому можуть бути виділені в натурі (на місцевості) дві земельні ділянки з різним складом сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сінокоси або пасовища).

У разі подання заяв про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) більшістю власників земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства відповідна сільська, селищна, міська рада чи районна державна адміністрація приймає рішення про розробку проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).

Відповідно до ст. 9 Закону № 899 розподіл земельних ділянок у межах одного сільськогосподарського підприємства між власниками земельних

часток (паїв), які подали заяви про виділення належних їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), проводиться відповідною сільською, селищною, міською радою за місцем розташування земельних ділянок на зборах власників земельних часток (паїв) згідно з проектом землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).

Розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток

(паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства проводиться за згодою не менш як двох третин власників земельних часток (паїв), а за її відсутності - шляхом жеребкування.

Результат розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства оформляється відповідним протоколом, що підписується власниками земельних часток (паїв), які взяли участь у їх розподілі. До протоколу про розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) додаються проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв), список осіб, які взяли участь у їх розподілі.

Протокол про розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою і є підставою для прийняття рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) та державної реєстрації права власності на земельну ділянку власникам земельних часток (паїв).

Матеріали щодо розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) зберігаються у відповідній сільській, селищній, міській раді за місцем проживання більшості власників земельних часток (паїв) та в районному відділі земельних ресурсів.

На врегулювання земельного питання з метою забезпечення правильного однакового застосування законодавства при розгляді судами земельних та пов`язаних із земельними відносинами майнових спорів Пленумом ВСУ винесено Постанову Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ №7 від 16.04.2004 року, де п.24 зазначено, що сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю. Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі землі у колективну власність, не може позбавити її права на земельну частку.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У відповідності до вимог ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадщину мають особи, зазначені в заповіті.

Згідно заповіту, посвідченого 29.04.1991 року секретарем секретарем виконавчого комітету Мурафської сільської Ради народних депутатів, ОСОБА_2 все своє майно де б воно не було і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право заповідала своєму сину ОСОБА_3 .

Вказаний заповіт на час відкриття спадщини не змінений та не скасований, про що свідчить відмітка в заповіті та Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 21.10.2020.

З матеріалів справи, а саме копії спадкової справи №169/2009 року, заведеної після смерті гр. ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 вбачається, що спадщину, яка відкрилася після ОСОБА_2 успадкував її син ОСОБА_3 , отримавши у спадок житловий будинок з господарськими будівлями, земельну ділянку площею 3,1730 га, майновий пай та грошові вклади, про що свідчать свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 12 червня 2009 року.

Як вбачається зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У відповідності до вимог ст.ст.1217, 1223 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування одержують особи, зазначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом має той з подружжя, який його пережив та діти спадкодавця.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на його майно та позивач в нотаріальному порядку успадкувала земельну ділянку, грошові вклади та житловий будинок, про що свідчать свідоцтва про право на спадщину за законом, які маються в матеріалах спадкової справи, заведеної до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Також до спадкового майна уввійшло право на земельні частки ( паї ) на вид угідь: сіножаті та пасовища із земель реформованого КСП АФ Мурафська згідно сертифікату серії ХР № 0219278, які за життя ОСОБА_3 фактично успадкував після смерті матері ОСОБА_2 , однак успадкувати розпайовані пасовище та сіножаті в нотаріальному порядку позивач не має змоги, в зв`язку з відсутністю документів на майно, оскільки на підставісертифікату серії ХР № 0219278 на ім`я ОСОБА_2 був виготовлений державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №078588, що підтверджується відповіддю Відділу у Краснокутському районі Головного управління Держгкокадастру у Харківській області від 16.07.2020 №57/145-20.

Факт, що позивач ОСОБА_1 являється дружиною спадкодавця ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 , копія якого мається в матеріалах справи.

Також з матеріалів спадкової справи вбачається, що спадкоємцями майна ОСОБА_3 є його діти - ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які відмовилися від прийняття спадщини, про що свідчать їх нотаріально посвідчені заяви.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є єдиним спадкоємцем за законом після померлого ОСОБА_3 , до складу спадкового майна входить право на земельну частку (пай).

У відповідності з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод(1950 р.), ратифікована Законом України від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР, зокрема ст. 1 Протоколу № 1 (1952 р.) передбачає право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускає позбавлення особи свого майна, крім як в інтересах суспільної необхідності і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права, визнає право держави на здійснення контролю за використанням власності у відповідності з загальними інтересами або для забезпечення податків, інших зборів чи штрафів.

Відповідно до п. 6 Постанови №5 Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав , незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 17 Закону України від 23 лютого 2006року N3477-IV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року та практику Європейського Суду з прав людини як джерело права.

Згідно із ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Крім того, ОСОБА_1 пропустила строк для звернення з позовною заявою до суду і просить його поновити. Перевіривши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що відповідно до ст.127 ЦПК України пропущений строк необхідно поновити, оскільки він пропущений з поважних причин.

Окрім цього, відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надав суду достатньо доказів, які підтверджують позов, суд вважає, що ОСОБА_1 , як спадкоємець після смерті спадкодавця - чоловіка ОСОБА_3 , має законне право на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст.1217, 1223,1261 ЦК України, ст.ст. 259, 265,268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з позовом про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

Позов ОСОБА_1 до Качалівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельну частку ( пай ) згідно сертифікату на право на земельну частку ( пай ) ХР № 0219278 на земельну ділянку № НОМЕР_3 , вид угідь - сіножаті та № НОМЕР_2 , вид угідь - пасовища із земель реформованого КСП АФ Мурафська , що знаходяться на території Качалівської сільської ради Краснокутського району Харківської області після смерті чоловіка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , який за життя прийняв спадщину, але повністю не оформив своїх спадкових прав після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер платника податків: НОМЕР_6 ).

Качалівська сільська рада Краснокутського району Харківської області (місцезнаходження: вул. Шкільна №5, с. Качалівка, Краснокутський район, Харківська область, код ЄДРПОУ: 04396851).

Суддя Каліберда В.А.

Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено10.11.2020
Номер документу92724774
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —627/747/20

Рішення від 09.11.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 06.10.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні