Рішення
від 03.11.2020 по справі 915/1910/18(915/307/20)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2020 року Справа № 915/1910/18(915/307/20)

м.Миколаїв

Суддя Господарського суду Миколаївської області Ткаченко О.В., розглянувши матеріали

за заявою : Ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Стоквіл" Безабчук Алли Володимирівни, вул. Адмірала Макарова, 48, м. Миколаїв, 54030, поштова адреса: а/с 14, м. Миколаїв, 54056.

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Парітет-Альянс", вул. Козацький Вал, 2, м. Суми, Сумська область, 40000, ЄДРПОУ 38689971.

до відповідача: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , ід.номер НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1

до відповідача: ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Кредитор: Головне управління ДФС у Миколаївській області, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 6, 54001.

про : покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями ТОВ "БК "Стоквіл" у зв`язку з доведенням до банкрутства, -

Суддя Ткаченко О.В.

За участю секретаря Сулейманової С.М.

Учасники справи до судового засідання не з`явились .

СУТЬ СПРАВИ: про банкрутство ТОВ "Будівельна компанія "Стоквіл" та розгляд заяви ліквідатора про притягнення до субсидіарної відповідальності.

встановив:

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 17.01.2019 відкрито провадження у справі № 915/1910/18 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Стоквіл" за заявою Головного управління ДФС у Миколаївській області, визнані вимоги кредитора у загальній сумі 9710936,00 грн. податкової заборгованості, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Безабчук Аллу Володимирівну, оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про порушення справи про банкрутство боржника (17.01.2017 № 56783).

Постановою суду Господарського суду Миколаївської області від 08.05.2019 боржника - ТОВ "Будівельна компанія "Стоквіл" (код ЄДРПОУ 39234748) було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Безабчук Аллу Володимирівну.

Ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Стоквіл" Безабчук Алла Володимирівна 17.03.2020 звернулась до Господарського суду Миколаївської області із заявою про притягнення до субсидіарної відповідальності відповідачів у зв`язку з доведенням до банкрутства ТОВ "Будівельна компанія "Стоквіл" та просить стягнути солідарно з відповідачів грошові кошти у сумі 14057648,59 грн.

Ухвалою суду від 02.04.2020 заяву ліквідатора про покладення субсидіарної відповідальності було залишено без руху та встановлено строк для усунення недоліків.

На виконання вимог ухвали суду від 02.04.2020 від позивача надійшла заява з доказами надсилання заяви з додатками на адреси відповідачів.

Ухвалою суду від 19.05.2020 заяву ліквідатора про покладення субсидіарної відповідальності на засновників, керівника та заінтересованих осіб прийнято до розгляду, а також повідомлено учасникам справи про банкрутство ТОВ "Будівельна компанія "Стоквіл", що розгляд заяви ліквідатора про покладення субсидіарної відповідальності на засновників, керівника та заінтересованих осіб відбудеться 09 червня 2020 року о 10:00.

В обґрунтування поданої заяви ліквідатор вказує, що ТОВ "Будівельна компанія "Стоквіл" стало неплатоспроможним та нездатним виконувати завдання фінансово-господарської діяльності з причин доведення його до банкрутства керівництвом у 2015 році. В обґрунтування вказаних обставин ліквідатор посилається на фінансову звітність банкрута за перший квартал 2015 року, півріччя 2015 року та дев`ять місяців 2015 року за підписом Кортнєва О.В.

Ухвалою суду від 09.06.2020 на підставі ст. 3 Кодексу України з процедур банкрутства, з метою з`ясування обставин щодо наявності або відсутності в діях відповідачів умисних дій доведення до банкрутства постановлено зобов`язати Відділ банкрутства Південного міжрегіонального управлінню Міністерства юстиції (м. Одеса) (м. Одеса, вул. Прохорівська, 20) підготувати висновок про наявність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства стосовно Товариства з обмеженою відповідальністю " Будівельна компанія "Стоквіл" (вул. Артилерійська, 10, м. Миколаїв, 54000, код ЄДРПОУ 39234748) та надати вказаний висновок Господарському суду Миколаївської області.

20.08.2020 ліквідатором до суду надано зведену таблицю про рух коштів за період з 18.03.2015 по 25.03.2016 на рахунках банкрута, які були відкриті у ПАТ Промислово-фінансовий банк (правонаступником якого є ТОВ ФК ПФБ КРЕДИТ ), а також відповідні банківські виписки.

07.10.2020 до господарського суду від Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) надійшов лист "Про складання висновку щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства стосовно ТОВ "БК "Стоквіл".

Ухвалою суду від 15.10.2020 розгляд заяви ліквідатора про покладення субсидіарної відповідальності на засновників, керівника та заінтересованих осіб призначено у судовому засіданні 03 листопада 2020 року о 10:30 та, зокрема, зобов`язано відповідачів та ліквідатора у строк до 29.10.2020 надати до суду письмові пояснення по суті заявлених ліквідатором вимог з урахуванням наявних в матеріалах справи висновків Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), а також документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень іншим учасникам справи.

Крім того суд зауважує, що з 21.10.2019 втратив чинність Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства".

У відповідності до вимог п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства подальший розгляд справи про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу.

За приписами ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Ліквідатор до судового засідання 03.11.2020 не з`явився, про причини неявки не повідомив.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, правом на надання відзиву не скористались.

Враховуючи те, що явка учасників в засідання суду обов`язковою не визнавалась, господарський суд вважає, що їх неявка не перешкоджає розгляду справи за наявними матеріалами відповідно до ст. 202 ГПК України.

У судовому засіданні 03.11.2020 у відповідності до вимог ст. 233, ст. 240 ГПК України судом підписано вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши всі наявні докази, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заявлених ліквідатором вимог щодо покладення субсидіарної відповідальності на засновників, керівника та заінтересованих осіб з огляду на наступне.

Частиною першою статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України (далі - ГПК України), іншими законами України.

Згідно з частиною першою статті 619 ЦК України договором або законом може бути передбачена поряд із відповідальністю боржника додаткова (субсидіарна) відповідальність іншої особи.

Таким законом, який передбачає поряд із відповідальністю боржника додаткову (субсидіарну) відповідальність іншої особи, є Кодекс України з процедур банкрутства.

Зокрема частиною 2 статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою. У разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, які мають право давати обов`язкові для боржника вказівки чи мають можливість іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника - юридичної особи або інших осіб у разі недостатності майна боржника може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов`язаннями.

Слід зазначити, що можливістю подання в межах справи про банкрутство заяви до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства наділений виключно ліквідатор банкрута.

З наведеного, можна дійти до висновку, що виявлення наявності ознак доведення до банкрутства юридичної особи-боржника покладена саме на ліквідатора банкрута, що пов`язано з виконанням ліквідатором банкрута повноважень визначених ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Приписи ч. 5 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не встановлюють ознак доведення до банкрутства, які можуть стати підставою для покладення субсидіарної відповідальності на засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі керівника боржника.

А тому аналіз ліквідатором фінансового становища банкрута у поєднанні з дослідженням ним підстав виникнення заборгованості боржника перед кредиторами у справі про банкрутство, дозволить ліквідатору банкрута виявити наявність чи відсутність дій засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі керівника боржника щодо доведення до банкрутства юридичної особи.

Як свідчать матеріали справи, на стадії розпорядження майном розпорядником майна Безабчук А.В. було проведено аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ БК Стоквіл , за змістом якого встановлено, що здійснити поглиблений аналіз фінансово-господарської діяльності боржника неможливо, оскільки відсутні будь-які бухгалтерські документи, а також фінансові звіти до Головного управління статистики у Миколаївській області жодного разу не надавались. (Т.1 а.с.227).

При зверненні до суду із заявою про притягнення до субсидіарної відповідальності засновників та керівників банкрута ліквідатор вказує, що ТОВ "Будівельна компанія "Стоквіл" стало неплатоспроможним та нездатним виконувати завдання фінансово-господарської діяльності з причин доведення його до банкрутства керівництвом у 2015 році. В обґрунтування вказаних обставин ліквідатор посилається на фінансову звітність банкрута за перший квартал 2015 року, півріччя 2015 року та дев`ять місяців 2015 року за підписом Кортнєва О.В.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Кодексу України з процедур банкрутства, державний орган з питань банкрутства, зокрема, установлює порядок проведення аналізу фінансово-господарського стану суб`єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства і організовує проведення такого аналізу при відкритті провадження у справах про банкрутство державних підприємств і підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує п`ятдесят відсотків; складає на запити суду, прокуратури або іншого уповноваженого органу висновки про наявність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства.

Пунктом 1 Порядку проведення аналізу фінансово-господарського стану суб`єктів господарювання державних підприємств і підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує п`ятдесят відсотків, та підготовки на запити суду, прокуратури або іншого уповноваженого органу висновків про наявність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 26.02.2013 за № 327/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 лютого 2013 р. за № 331/22863 (далі - Порядок) встановлено, що аналіз фінансово-господарського стану суб`єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства (далі - Аналіз) проводиться згідно з Методичними рекомендаціями щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 19 січня 2006 року №14 (у редакції наказу Міністерства економіки України від 26 жовтня 2010 року №1361).

Відповідно до пункту 2 Порядку, проведення Аналізу або підготовку Висновків на запити господарського суду, у провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, здійснюють структурний підрозділ Мін`юсту України, який забезпечує реалізацію повноважень державного органу з питань банкрутства (далі - структурний підрозділ Мін`юсту України), або територіальні органи Мін`юсту України

Ухвалою суду від 09.06.2020 на підставі ст. 3 Кодексу України з процедур банкрутства, з метою з`ясування обставин щодо наявності або відсутності в діях відповідачів умисних дій доведення до банкрутства постановлено зобов`язати Відділ банкрутства Південного міжрегіонального управлінню Міністерства юстиції (м. Одеса) (м. Одеса, вул. Прохорівська, 20) підготувати висновок про наявність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства стосовно Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Стоквіл" (вул.Артилерійська, 10, м.Миколаїв, 54000, ЄДРПОУ 39234748) та надати вказаний висновок Господарському суду Миколаївської області.

07.10.2020 до господарського суду від Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) надійшов лист "Про складання висновку щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства стосовно ТОВ "БК "Стоквіл". (Т.3 а.с. 148-157)

У відповідності до вказаного висновку Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) джерелами інформації для підготовки Висновків по ТОВ "БК "Стоквіл" стали надані арбітражним керуючим Безабчук А.В. документи банкрута: копія фінансового звіту (баланс станом на 31.03.2015), копія фінансового звіту (баланс станом на 30.06.2015), копія фінансового звіту (баланс станом на 30.09.2015), копія аналізу фінансово-господарської діяльності неплатоспроможності підприємства ТОВ "БК "Стоквіл" б/н та без дати, копія заяви про притягнення до субсидіарної відповідальності від 17.03.2020 № 01-34/151 до Господарського суду Миколаївської області, лист арбітражного керуючого Безабчук А.В. від 11.08.2020 № 01-34/206 Про рух коштів .

За приписами пункту 3.2 Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 19 січня 2006 року №14 (у редакції наказу Міністерства економіки України від 26 жовтня 2010 року №1361) визначення ознак дій з доведення до банкрутства здійснюється за період, що починається за три роки до дати порушення справи про банкрутство, у разі наявності ознак неправомірних дій відповідальних осіб боржника, що призвели до його стійкої фінансової неспроможності, у зв`язку з чим боржник був не в змозі задовольнити в повному обсязі вимоги кредиторів або сплатити обов`язкові платежі.

Показники аналізу для виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства ТОВ "БК "Стоквіл" були розраховані Південним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м. Одеса) за період станом на 30.09.2015 та станом на початок періоду, який аналізується - 31.03.2015.

При цьому Південним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції зроблено висновок, що економічні показники свідчать про наявність ознак фіктивного банкрутства ТОВ "БК "Стоквіл". Проте звернуто увагу, що фіктивним може бути визнано банкрутство в разі, коли підприємство - боржник не задовольнило вимог кредиторів та зобов`язань перед бюджетом у повному обсязі, за наявності у нього на це можливості, на момент його звернення до господарського суду із заявою про визнання своєї неплатоспроможності.

В даному випадку, оскільки справу № 915/1910/16 порушено за заявою іншої юридичної особи, а саме ГУ ДФС у Миколаївській області зазначені висновки в цій частині судом до уваги не приймаються.

Арбітражним керуючим Безабчук А.В. до Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не надано статистичних звітів (балансів форми № 1-м) за 2016-2019 роки.

Відсутність фінансової звітності за 2016-2019 роки, показники якої являються джерелом інформації для проведення аналізу, унеможливлює достеменного встановлення коефіцієнтів покриття, рентабельність продукції, показника забезпечення зобов`язань боржника всіма його активами.

З приводу визначення ознак дій з доведення до банкрутства Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції дійшло до наступних висновків.

Зокрема, арбітражний керуючий Безабчук А.В. у своєму листі до Господарського суду Миколаївської області від 11.08.2020 № 01-34/206 зазначає, що керівництвом банкрута за період з 18.03.2015 по 25.03.2016 були виведені кошти у сумі 88597446,86грн. Арбітражний керуючий Безабчук А.В. вказує, що діями керівництва ТОВ "БК "Стоквіл" було доведено до банкрутства.

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції звертає увагу, що в наданих арбітражним керуючим Безабчук А.В. документах відсутні виписки з фінансової установи ТОВ Фінансова компанія ПФБ Кредит , з яких би можливо достеменно встановити рух коштів за період з 18.03.2015 по 25.03.2016.

В результаті дослідження документів та інформації, що відображає фінансово-господарську діяльність боржника, виявлені економічні показники, які не свідчать про погіршення показників за період, що аналізується.

Фінансово-господарські договори підприємства арбітражним керуючим Безабчук А.В. до Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не надано.

Документів, відповідно до яких можливо здійснити аналіз прийняття посадовими особами банкрута управлінських рішень, що негативно вплинули на виробничу, торговельну, іншу статутну діяльність підприємства, що призвело до фінансових збитків та втрат, становити необґрунтованість (за наявності) виплат грошових коштів тощо, арбітражним керуючим Безабчук А.В. не надано.

З`ясувати чи було неправомірне або протиправне виведення активів ТОВ "БК "Стоквіл", коштів з обігу, внаслідок дій посадових осіб підприємства, що призвело до неспроможності підприємства, не має можливості, також у зв`язку з відсутністю необхідних документів.

А тому Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції встановити навмисність погіршення фінансово-господарського стану ТОВ "БК "Стоквіл" не має можливості.

Також Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції зазначає про наявність показників фінансової неспроможності ТОВ "БК "Стоквіл", про відсутність ознак приховування банкрутства та про неможливість виявлення незаконних дій засновників (учасників), службових осіб ТОВ "БК "Стоквіл" в період провадження у справі про банкрутство.

Таким чином надані ліквідатором в підтвердження викладених обставин доведення до банкрутства боржника докази не є достатніми. При цьому суд вважає за необхідне відзначити, що насамперед у даній справі відсутні саме первинні документи, на підставі яких можна було б дійти до висновку про обґрунтованість заявлених ліквідатором вимог.

У відповідності до ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно ст. 79 ГПК України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

З огляду на наявні матеріали справи та наданий висновок Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (Т.3 а.с. 148-157) суд вважає, що ліквідатором не доведено факт доведення до банкрутства ТОВ "БК "Стоквіл" та, відповідно, наявність вини, як визначеного ним кола відповідачів, так і кожного з них особисто, у погіршенні фінансово-господарського стану ТОВ "БК "Стоквіл".

Керуючись ст. 7, ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 2, 12, 13, 73, 74, 76-79, 86, 91, 232, 236, 237, 238, 240, 241 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. В задоволенні заяви ліквідатора про притягнення до субсидіарної відповідальності відмовити.

Рішення суду, у відповідності до ст.241 Господарського процесуального кодексу України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 10.11.2020 р.

Суддя О.В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення03.11.2020
Оприлюднено10.11.2020
Номер документу92734595
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1910/18(915/307/20)

Рішення від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні