Постанова
від 17.08.2007 по справі 16/3325а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/3325а

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПОСТАНОВА            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

                                                      Справа №  16/3325а

"17" серпня 2007 р.,  13 год.  10 хв.                                                                      м. Черкаси

Господарський суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Спаських Н.М., при секретарі: Волна С.В.

за участю представників сторін:     

позивача:  Геращенко М.В. - за довіреністю; Струтинська О.В.  –директор;

відповідача: Данилюк В.П., Вовк Н.О.  -  за  довіреністю;

розглянувши у відкритому судовому засіданні  в м. Черкаси адміністративну справу за позовом  Приватної консультаційно-аудиторської фірми "Експозе" до Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  про скасування рішення

                                                       ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про скасування рішення відповідача № 79 1158/2 від 11.06.2007 року з підстав невідповідності його вимогам чинного законодавства.  В судовому засіданні представники позивача позов підтримали  повністю та просять його задовольнити.

Представники відповідача проти позову заперечили з мотивів, що право на соціальне забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування мають лише застраховані особи, за яких сплачено страхові внески, а тому вважає спірне рішення правомірним і у задоволенні позову просить відмовити.

Заслухавши доводи та пояснення представників сторін, дослідивши наявні в справі матеріали, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення,  виходячи з наступного:

       У відповідності до ст. 1, 2, 4 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами. зумовленими народженням і похованням” ( далі –Закон 2240) від 18.01.01 року № 2240-111, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

    Застрахована особа - найманий працівник..... , на користь якого здійснюється загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.  

             Платниками страхових внесків  на  загальнообов'язкове державне соціальне страхування  у  зв'язку  з  тимчасовою  втратою працездатності    та   витратами,   зумовленими   народженням   та похованням, є страхувальники та застраховані особи. Страхувальники  -  юридичні  та  фізичні  особи  набувають статусу платників страхових внесків до Фонду з дня їх реєстрації у виконавчих дирекціях відділень Фонду.

               Спеціальна реєстрація для фізичних осіб-найманих працівників  не вимагається –ці особи вважаються застрахованими з часу укладення трудового договору ( ст.8, 10 Закону 2240).

               Згідно ст.  Закону № 2240 --  Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

               Особи, які не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за цим Законом за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

                Тобто за змістом Закону № 2240  для отримання соціальних послуг за цим законом сплата страхових внесків має значення лише для осіб, які не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Всі інші особи автоматично є застрахованими і мають право на соціальне забезпечення за Законом № 2240.

          Спір між сторонами виник з тієї причини, що на думку відповідача по справі право на отримання санаторно-курортної путівки за кошти Фонду має лише особа, за яку сплачувалися і продовжують сплачуватися страхові внески, а директор підприємства Струтинська О.В. є такою, що втратила статус застрахованої особи  з моменту призупинення нарахування їй заробітної плати та сплати страхових внесків  і права на путівку не мала.

          З матеріалів справи вбачається наступне:

          Актом № 266 від 24.05.2007 року перевірки позивача по справі було встановлено, що 08.06.2006 року позивач звернувся до відповідача про виділення путівки на санаторно-курортне лікування для одного дорослого з дитиною до ТОВ "Санаторій "Росія" з 25.08.2006 року на 21 день. Вартість путівки - 2 919,00 грн. Доплата за путівку склала 291,00 грн., які внесені в касу підприємства та сплачені Соснівській РВД ЧОВ ФСС з ТВП. Путівка отримана працівником підприємства Струтинською Оленою Володимирівною ( керівник).  

          У відповідності до ст. 34 Закону № 2240 за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, одним із видів матеріального забезпечення та соціальних послуг є в т. ч. і  забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей, до дитячих оздоровчих закладів, утримання санаторіїв-профілакторіїв, надання соціальних послуг у позашкільній роботі з дітьми, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків) (статті 47, 48 цього Закону).

        У відповідності до ст. 47 Закону № 2240 для забезпечення відновлення здоров'я застрахована особа та члени її сім'ї (а також особа, яка навчається у вищому навчальному закладі) мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах (у тому числі дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду на зазначені цілі, та в порядку і на умовах, визначених правлінням Фонду.

          Актом встановлено, що всі документи, які необхідні були для придбання путівки позивачем оформлені та обліковані правильно.

       При цьому було встановлено, що підприємство позивача з 01.04.2005 року по 01.07.2006 року проводило нарахування та сплату страхових внесків у встановленому чинним законодавством порядку, але з 01.07.2006 року і по даний час заробітна плата не нараховувалася і страхові внески не сплачувалися.  Фонд заробітної плати перевірявся в т.ч.  за звітами позивача форми № 1-ДФ.

          

      З цих підстав відповідач вважає, що на момент отримання путівки та проходження санаторно-курортного лікування працівник Струтинська О.В, для якої придбано путівку, перестала бути застрахованою особою та не мала права на придбання путівки за рахунок коштів Фонду.

          Виходячи з цього відповідач не прийняв до заліку 2 627,10 грн. вартості путівки (з урахування доплати за рахунок працівника).

         За дане порушення згідно спірного рішення відповідач наклав на позивача штраф у сумі  1 314,00 грн. згідно ст. 30 Закону № 2240 за порушення порядку витрачання коштів Фонду.

          

            Суд вважає, що доводи відповідача суперечать чинному законодавству і є безпідставними, виходячи з того, що одним з принципів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням є  законодавче визначення умов і порядку здійснення загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням;  обов'язковість страхування осіб, зазначених у частині першій статті 6 Закону № 2240 і добровільності страхування осіб, зазначених у частинах другій та третій статті 6 цього Закону; державні гарантії реалізації застрахованими особами своїх прав;  обов'язковість і фінансування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності витрат, пов'язаних із наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг, в обсягах, передбачених цим Законом ( ст. 5 Закону України № 2240);

       Загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, підлягають: особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб ( ст. 6 Закону України № 2240).

          Жодна стаття Закону України № 2240 не передбачає залежність статусу застрахованої особи від сплати страхових внесків і втрату цього статусу з припиненням сплати страхових внесків.

          Навпаки, Закону України № 2240 пов'язує набуття статусу застрахованої особи лише з укладенням трудового договору ( найм на роботу) і цей статус зберігається до моменту звільнення з роботи.  Трудовий договір не розривається автоматично з працівником на підставі несплати страхових внесків роботодавцем до Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності.  

          Закон України № 2240 не передбачає такого положення, як перманентна втрата і набуття працівником підприємства статусу застрахованої особи в залежності від того, сплачувалися за нього страхові внески чи ні.

          Оскільки застрахована особа стає такою лише в силу оформлення трудового договору і втрачає цей статус лише при звільненні, а працівник Струтинська О.В. не припиняла трудові стосунки з підприємством ( доказів про протилежне суду не надано), то вона є застрахованою особою і має право на отримання путівки за кошти Фонду не залежно від сплати страхових внесків.

          З цих підстав 2 627,10 грн. вартості путівки підлягають прийняттю до зарахування фондом, а накладення штрафу в розмірі 1 314,00 грн. є неправомірним. Рішення відповідача від 11.06.2007 року № 79 1158/2 підлягає до скасування.

         На підставі статті 89,94 КАС України з Державного бюджету на користь позивача підлягають до стягнення 3,040 грн. сплаченого судового збору.

                 Керуючись статтями 89,160,163 КАС України, суд, -

                                            ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Скасувати рішення виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  № 79 1158/2 від 11.06.2007 року стосовно Приватної консультаційно-аудиторської фірми  "Експозе" про накладення штрафу в розмірі 1314,00 грн. та неприйняття до заліку витрат у розмірі 2627,10 грн.

Стягути з держаного бюджету на користь Приватної консультаційно-аудиторської фірми  "Експозе", ідентифікцаійний код 22807565, м. Черкаси, вул. Сумгіїтська, 19 кв. 57 - 3,40 грн. сплаченого судового збору.

Виконавчий документ видати.

Постанова набуває чинності після закінчення строку на подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги і може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду в порядку ст.186 КАС України.

                              СУДДЯ                                                                                                      Н.М. Спаських

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення17.08.2007
Оприлюднено12.09.2007
Номер документу927356
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/3325а

Постанова від 17.08.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні