Вирок
від 10.11.2020 по справі 163/2267/20
ШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КРИМІНАЛЬНЕ СУДОЧИНСТВО Справа№ 163/2267/20

Провадження № 1-кп/170/129/20

Шацький районний суд Волинської області

В И Р О К

і м е н е м У к р а ї н и

10 листопада 2020 року смт. Шацьк

Шацький районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

представника потерпілого - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за № 12020030150000177 від 02.04.2020 року про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Бережці,Любомльського району,Волинської області,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,який проживаєза адресою: АДРЕСА_2 ,українця,громадянина України,з середньо-спеціальноюосвітою,не працюючого,одруженого,маєна утриманніодну малолітнюдитину,раніше несудимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 02 квітня 2020 року, о 06 годині 20 хвилин, в порушення вимог Лісового кодексу України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» інших нормативно-правових актів, які регулюють порядок використання лісових ресурсів, порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відтворення лісу, незаконно, без спеціального дозволу, який посвідчується відповідним документом (лісорубним або лісовим квитком), виданим уповноваженим органом, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, знаходячись в лісовому масиві виділу № 18, кварталу № 50, Крушинецького лісництва ДП «Прибузьке лісове господарство», що із західної сторони с. Нудиже Любомльського району Волинської області, шляхом повного відокремлення стовбура від кореня у спосіб спилювання, за допомогою бензопили марки «STIHL-180», вчинив сомовільну рубку семи сироростучих дерев породи «сосна», діаметрами: 18 см - 1 дерево, 22 см - 2 дерева, 26 см - 1 дерево, 28 см 1 дерево та 32 см - 2 дерева, внаслідок чого завдав Державному підприємству «Прибузьке лісове господарство» істотну шкоду, а саме матеріальну шкоду на загальну суму 23 207 грн. 96 коп.

Допитаний в судовому засіданні ОСОБА_5 вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав повністю та суду надав покази про те, що 02 квітня 2020 року, о 06 год. 20 хв., він в лісовомумасиві виділу№ 18,кварталу №50,Крушинецького лісництваДП «Прибузькелісове господарство»,за допомогою бензопили «STIHL-180», без спеціального дозволу, зрізав 7 дерев породи "сосна". Обвинувачений просив суд його суворо не карати та призначити йому покарання з іспитовим терміном. Цивільний позов прокурора визнав повністю.

В судовому засіданні представник ДП «Прибузьке лісове господарство» ОСОБА_4 суду надав покази про те, що 02 квітня 2020 року, о 06 год. 20 хв., в лісовомумасиві виділу№ 18,кварталу №50,Крушинецького лісництваДП «Прибузькелісове господарство»,ОСОБА_5 за допомогою бензопили «STIHL-180», без спеціального дозволу, зрізав 7 дерев породи "сосна" та був затриманий працівниками лісової охорони. Заявлений прокурором цивільний позов ОСОБА_4 просив задовольнити.

Враховуючи те, що ОСОБА_6 в повному обсязі визнав вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення при обставинах, що наведені в обвинувальному акті, беручи до уваги те, що учасники судового розгляду не бажають оспорювати фактичні обставини справи, і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності їх позиції, роз`яснивши учасникам судового розгляду положення ч. 3 ст. 349 КПК України про те, що в такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини справи в апеляційному порядку, з`ясувавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували щодо розгляду кримінального провадження в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 349 КПК України, суд визнає недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин справи, які ніким не оспорюються.

На підставівикладеного,суд дійшоввисновку,що своїмиумисними протиправнимидіями,які виразилисьв незаконнійпорубці дереву лісі,що заподіялоістотну шкоду ДП «Прибузьке лісове господарство», ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 246 КК України.

При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості кримінального правопорушення, дані про особу винного, а тому суд вважає, що ОСОБА_5 слід призначити покарання у виді обмеження волі у межах санкції статті, що передбачає відповідальність за вчинене кримінальне правопорушення.

Обставин, що згідно ст. 66 КК України пом`якшують покарання ОСОБА_5 , судом не встановлено. Обставин, що згідно ст. 67 КК України обтяжують покарання ОСОБА_5 , судом не встановлено.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого ОСОБА_5 кримінального правопорушення, дані про особу обвинуваченого, який за місцем проживання характеризується позитивно, має на утриманні одну малолітню дитину, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, його поведінка після вчинення кримінального правопорушення свідчить про визнання ним своєї провини, що істотно знижує ступінь суспільної небезпечності винного, суд дійшов висновку про можливість виправлення ОСОБА_5 без відбування покарання.

На думку суду така міра покарання є необхідною та достатньою для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

Крім того, цивільний позов прокурора, в інтересах держави, в особі ДП «Прибузьке лісове господарство», Головненської селищної ради Любомльського району Волинської області є підставним та підлягає задоволенню.

Витрати на залучення експерта у кримінальному провадженні, у зв`язку з проведенням судової інженерно-екологічної експертизи, у розмірі 5720 грн. 40 коп. слід стягнути з ОСОБА_5 в дохід держави.

Арешт , накладений ухвалою слідчого судді Любомльського районного суду Волинської області від 14 квітня 2020 року на майно, а саме: на сім дерев породи «сосна» (12 відрізків довжиною по 4м, 1 відрізок довжиною 1,5м, два стовбури); бензопилу марки «STIHL-180»,серійний номер814688370;підводу нагумовому ходуіз запряженимконем темно-червоноїмастіслід скасувати.

Долю речових доказів слід вирішити відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 349, 373, 374 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, та призначити йому покарання у виді 2 (двох) років обмеження волі.

На підставі статей 75, 76 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання у виді обмеження волі з випробуванням, якщо він протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи.

Цивільний позов прокурора в інтересах держави, в особі ДП «Прибузьке лісове господарство», Головненської селищної ради Любомльського району Волинської області до ОСОБА_5 задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь Головненської селищної ради Любомльського району Волинської області 23207 (двадцять три тисячі сімсот двадцять) грн. 96 коп. шкоди, зарахувавши їх до спеціального фонду місцевого бюджету Головненської селищної ради Любомльського району Волинської області.

Стягнути з ОСОБА_5 в дохід держави витрати на залучення експерта у кримінальному провадженні, у зв`язку з проведенням судової інженерно-екологічної експертизи, в розмірі 5720 (п`ять тисяч сімсот двадцять) грн. 40 коп.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Любомльського районного суду Волинської області від 14 квітня 2020 року на майно, а саме: на сім дерев породи «сосна» (12 відрізків довжиною по 4м, 1 відрізок довжиною 1,5м, два стовбури); бензопилу марки «STIHL-180», серійний номер 814688370; підводу на гумовому ходу із запряженим конем темно-червоної масті.

Речові докази: сім деревпороди «сосна»(12відрізків довжиноюпо 4м,1відрізок довжиною1,5м тадва стовбуридерев)- передати ДП «Прибузьке лісове господарство».

Речові докази: підводу на гумовому ходу із запряженим у неї конем темно-червоної масті повернути власнику - ОСОБА_7 .

Речові докази: бензопилу марки«STIHL-180»з серійнимномером 814688370,картонну коробкувід бензопили«STIHL-180»та інструкціюкористувача конфіскувати в дохід держави.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду через Шацький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя /підпис/ ОСОБА_1 Згідно з оригіналом

Суддя Шацького районного суду Волинської області ОСОБА_1

СудШацький районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92741068
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —163/2267/20

Вирок від 10.11.2020

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Матвійчук С. П.

Постанова від 22.10.2020

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Матвійчук С. П.

Ухвала від 02.09.2020

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Матвійчук С. П.

Ухвала від 21.08.2020

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні