Рішення
від 06.11.2020 по справі 529/660/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/660/20

Провадження № 2/529/192/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2020 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої - судді Петренко Л.Є.,

з участю секретаря с/з Скрипник Р.А.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог - Полтавська районна державна нотаріальна контора та ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаним позовом, в обґрунтування якого вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба - ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина, що складається із будинковолодіння, розташованого по АДРЕСА_1 , що належало спадкодавцю на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_1 від 16.12.2004. Також до складу спадщини входила земельна ділянка площею 2,48 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області.

Також вказує у позові, що відповідно до заповіту все вищевказане спадкове майно прийняла його мати - ОСОБА_4 , але за своє життя не оформила право власності на спадкове майно. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилася спадщина, що складається із вищезазначених будинковолодіння та земельної ділянки. Позивач вказує, що за життя його мати склала заповіт, посвідчений 10.02.2009 Супрунівською сільською радою Полтавського району Полтавської області, відповідно до якого спадкоємцем вищевказаної земельної ділянки площею 2,48 га є її онук, його племінник - ОСОБА_2 . Останній прийняв спадкове майно за заповітом та отримав 08.11.2018 свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку. В свою чергу, житловий будинок заповітом не охоплений, а тому підлягає спадкуванню за законом.

Вказує на те, що він є спадкоємцем першої черги вищезазначеного будинковолодіння, фактично прийняв вказану спадщину за законом, яка не охоплена заповітом, так як був зареєстрований та фактично проживав разом із померлою матір`ю. При цьому звертався до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, однак йому було відмовлено з тих підстав, що відсутня технічна документація, кадастровий номер на земельну ділянку, на якій розташоване вказане будинковолодіння та реєстрація права власності на спадкодавця, що позбавляє його можливості оформлення спадщини в нотаріальному порядку. Тому позивач просить визнати за ним право власності на спадкове майно у вигляді будинковолодіння, розташованого по АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явився, а надав суду письмову заяву про підтримання позовних вимог в повному обсязі та розгляд справи, виходячи з визнання відповідачем позову, по суті у підготовчому засіданні без його участі.

Представник відповідача Великобудищанської сільської ради Диканського району в підготовче засідання не з`явився, в вказаним органом надіслано на адресу суду відзив на позов, згідно якого відповідач визнав позов в повному обсязі та просить розглянути справу без участі його представника.

Представник третьої особи Полтавської районної державної нотаріальної контори в підготовче засідання не з`явився, а подав суду письмове пояснення щодо позову, в якому вказав, що при винесенні рішення покладається на розсуд суду та просить розглянути справу без його участі.

Третя особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Враховуючи те, що позивач підтримав свої позовні вимоги, відповідачем було визнано позов в повному обсязі, визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, керуючись ч. 3 ст. 200, ч. 4 ст. 206 ЦПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для ухвалення рішення у підготовчому засіданні у відсутність сторін та третіх осіб відповідно до їх письмових клопотань про це.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази по справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З наявної у матеріалах справи копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого Супрунівською сільською радою Полтавського району Полтавської області вбачається, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_3 була власником будинковолодіння, розташованого по АДРЕСА_1 , що підтверджується наявною у матеріалах справи копією свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_1 від 16.12.2004, виданого виконавчим комітетом Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області.

Відповідно до технічного паспорта, виготовленого станом на 17.07.2020 Приватним підприємством Полтавське Бюро технічної інвентаризації Інвентаризатор , вказане будинковолодіння складається з житлового будинку (літ. А-1), вбиральні (літ. Б), літнього душу (літ. В), огорожі № 1, воріт огорожі № 2.

З копії державного акта на право приватної власності на землю серії Р1 № 503868, виданого 29.05.2001 Великобудищанською сільською радою Диканського району Полтавської області вбачається, що ОСОБА_3 також була власником земельної ділянки площею 2,48 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області.

Відповідно до заповіту, посвідченого 01.11.1989 секретарем виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області, реєстровий номер 134, все вищевказане спадкове майно після смерті ОСОБА_3 прийняла її дочка - ОСОБА_4 .

З матеріалів справи вбачається, що 19.03.2008 на ім`я ОСОБА_4 видано свідоцтво про право на спадщину на вищевказану земельну ділянку. Спадкові права на зазначене вище будинковолодіння ОСОБА_4 не оформлювала.

З наявної у матеріалах справи копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого виконавчим комітетом Супрунівської сільської ради Полтавського району Полтавської області вбачається, що ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, що складається із вищевказаних будинковолодіння та земельної ділянки.

Відповідно до заповіту, посвідченого 10.02.2009 Супрунівською сільською радою Полтавського району Полтавської області, спадкоємцем вищевказаної земельної ділянки площею 2,48 га є онук померлої ОСОБА_4 - ОСОБА_2 .

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 прийняв спадкове майно за заповітом та отримав 08.11.2018 свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку.

Судом встановлено, що будинковолодіння, що розташоване по АДРЕСА_1 , заповітом не охоплене, а тому підлягає спадкуванню за законом.

З матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_1 являється сином померлої ОСОБА_4 , а тому відповідно до ст. 1261 ЦК України є спадкоємцем першої черги за законом після смерті його матері ОСОБА_4 .

З копії довідки Супрунівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 27.07.2020 вбачається, що позивач ОСОБА_1 був зареєстрований та фактично проживав разом із померлою матір`ю ОСОБА_4 по АДРЕСА_2 .

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем, який прийняв спадщину за законом, яка не охоплена заповітом, в тому числі будинковолодіння, розташоване по АДРЕСА_1 .

Із наявної у справі постанови державного нотаріуса Полтавської районної державної нотаріальної контори Замулко Л.В. від 21.08.2020 про відмову у вчиненні нотаріальної дії вбачається, що позивачу ОСОБА_1 відмовлено в оформленні права на спадкування за законом на вищевказане будинковолодіння у зв`язку із тим, що на земельну ділянку, на якій розташоване вказане будинковолодіння, технічна документація не виготовлялася, кадастровий номер їй не присвоювався, реєстрація права власності на цю земельну ділянку не проводилася.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем спірного будинковолодіння за законом, подав до нотаріальної контори заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину у вигляді вказаного нерухомого майна, інших спадкоємців за законом немає.

Відповідно до статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно із ч. 1 ст. 316 та ст. 328 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Враховуючи те, що будинковолодіння по АДРЕСА_1 дійсно за життя належало померлій ОСОБА_3 , яка була бабою позивача, та спадкоємцем якої відповідно до заповіту була мати позивача - ОСОБА_4 , спірне будинковолодіння є спадковим, позивач як син померлої ОСОБА_4 є єдиним спадкоємцем за законом, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню та вважає за необхідне відповідно до положень ст. ст. 392, 1268 ч. 1, 3, 5, 1296 ЦК України визнати за позивачем у порядку спадкування за законом право власності на вказане будинковолодіння.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 81, 89, 200 ч. 3, 206 ч. 4, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , право власності на будинковолодіння, розташоване по АДРЕСА_1 , яке у відповідності до технічного паспорта складається з житлового будинку (літ. А-1), вбиральні (літ. Б), літнього душу (літ. В), огорожі № 1, воріт огорожі № 2.

Рішення набирає законної сили через тридцять днів з дня його ухвалення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його ухвалення шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4

Відповідач: Великобудищанська сільська рада Диканського району Полтавської області, місцезнаходження: вул. Кононенка, 31, с. Великі Будища Диканського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21045946

Треті особи : Полтавська районна державна нотаріальна контора, місцезнаходження: пров. Стешенка, 6, м. Полтава, код ЄДРПОУ 02900179

ОСОБА_2 , місце проживання с.Супрунівка Полтавського району Полтавської області.

Головуюча Л.Є. Петренко

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92742514
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/660/20

Рішення від 06.11.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні