Ухвала
від 10.11.2020 по справі 143/1323/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/1323/20

УХВАЛА

Іменем України

10.11.2020 року м. Погребище

Суддя Погребищенського районного суду Вінницької області Сич С.М., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), від імені та в інтересах якого діє адвокат Довбня Андрій Сергійович, до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) про припинення стягнення аліментів та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей ,-

Встановив:

09 листопада 2020 року до Погребищенського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про припинення стягнення аліментів та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей .

Ознайомившись із позовною заявою та доданими до неї матеріалами, вважаю, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

При перевірці наявності підстав щодо залишення позовної заяви без руху суддею перевіряються відповідність форми, змісту та порядку подання заяви вимогам, встановленим статтями 175 - 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст.175 ЦПК України позовна заява, зокрема, повинна містити ціну позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Разом із цим, згідно із ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В позовній заяві ОСОБА_1 , серед іншого, просить припинити стягнення із нього аліментів на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на утримання неповнолітних дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які стягуються на підставі рішення Погребищенського районного суду Вінницької області від 08.09.2020 року.

При цьому в обґрунтування означеної позовної вимоги посилається на приписи ч.4 ст.273 ЦПК України, згідно із якими, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Згідно із п. 7 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про припинення платежів або видач - сукупністю платежів або видач, що залишилися, але не більше ніж за один рік.

Системний аналіз наведених положень цивільного процесуального законодавства дає підстави для висновку, що вимога про припинення періодичних платежів у вигляді аліментів за своєю правовою процесуальною природою є позовною вимогою майнового характеру, ціна якої визначається, виходячи із сукупності таких платежів, що залишилися, але не більше ніж за один рік.

Відповідно до ст.1 Закону України Про судовий збір судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

В силу підпункту 1 пункту 1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір за подання фізичною особою позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивач ОСОБА_1 не вказав у позовній заяві ціни позову та не надав доказів сплати судового збору за пред`явлення вказаної позовної вимоги майнового характеру, а відтак йому необхідно сплатити судовий збір в сумі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 коп.

Судовий збір потрібно сплатити на рахунок :отримувач коштів УК у Погребищ.р-ні/Погреб.р-н/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37926680, банк отримувача Казначейство України (ЕАП) , код банку отримувача (МФО) 899998 , рахунок отримувача UA728999980313141206000002469 , код класифікації доходів бюджету 22030101,призначення платежу Погребищенський районний суд Вінницької області.

Крім того, позовна заява не відповідає вимогам пунктів 6,7,8,10 ч.3 ст.175 ЦПК України , оскільки не містить відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до частин 1, 2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 175 і 176 цього Кодексу , протягом пяти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху, в якій зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Окреслені недоліки позовної заяви перешкоджають відкриттю провадження у справі.

Таким чином, з огляду на вищезазначене, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення недоліків заяви.

Керуючись ст. ст. 175,176 ,185, 260 ЦПК України , -

Ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Довбня Андрій Сергійович, до ОСОБА_2 про припинення стягнення аліментів та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей , - залишити без руху.

Встановити строк для усунення позивачем недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити позивачеві, що в разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною та повернута.

Копію ухвали надіслати позивачеві та представнику позивача.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92756315
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/1323/20

Ухвала від 31.05.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні