Рішення
від 09.11.2020 по справі 127/23226/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/23226/20

Провадження № 2/127/3856/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(З А О Ч Н Е)

09 листопада 2020 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі головуючого судді Ан О.В.,

за участю секретаря Поляруш І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вінниці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Освітній центр На крилах успіху про стягнення безпідставно отриманих грошових коштів,-

ВСТАНОВИВ:

В жовтні 2020 ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом відповідно до якого просила стягнути з ТОВ Освітній центр На крилах успіху на свою користь 21870 грн. Мотивувала тим, що між нею та ТОВ Освітній центр Крила успіху укладено договір поставки підручників. При здійсненні оплати за товар , ОСОБА_1 здійснила помилку та перерахувала кошти на рахунок ТОВ Освітній центр На крилах успіху , з яким жодних договорів не укладала. Грошові кошти набуті відповідачем без правової підстави, та добровільно ним не повертаються, що є підставою звернення до суду.

Ухвалою суду від 22.10.2020 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Позивач до судового засідання не прибула, однак подала до суду заяву відповідно до якої розгляд справи просила провести за її відсутності, не заперечувала проти ухвалення заочного рішення.

Представник відповідача до судового засідання не прибув, про причини неявки до суду не повідомив, хоча про місце, дату та час судового засідання повідомлявся належним чином.

Враховуючи неявку належним чином повідомленого відповідача, і який не повідомив про причини неявки та відсутність відзиву суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

22.06.2020 між ТОВ Освітній центр Крила успіху уклало з ОСОБА_1 договір купівлі-продажу № 2020/1114, за умовами якого ТОВ Освітній центр Крила успіху зобов`язувалось поставити визначену кількість комплектів підручників, а ОСОБА_1 прийняти та оплатити їх вартість у розмірі 2430 грн за один комплект (на 5-8 а.с.).

На виконання умов договору ОСОБА_1 14.07.2020 перерахувала постачальнику кошти у розмірі 21870 грн, при цьому отримувача коштів помилково вказала ТОВ Освітній центр На крилах успіху (на 9 а.с.). В призначенні платежу вказала, що кошти спрямовані за навчальну літературу згідно договору № 2020/1114.

Встановивши, що кошти наплавлені помилково, позивач звернулась до банку, який у свою чергу звернувся ТОВ Освітній центр На крилах успіху з проханням повернути безпідставно набуті кошти (на 10 а.с.).

04.09.2020 ОСОБА_1 звернулась до ТОВ Освітній центр На крилах успіху з вимогою про повернення безпідставно отриманих коштів у сумі 21870 грн (на 11-13 а.с.).

Вказані вимоги відповідачем залишено поза увагою.

За змістом частини першої статті 177 Цивільного кодексу України об`єктами цивільних прав є, зокрема, речі, у тому числі гроші.

Відповідно до частини першої статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Частина перша статті 1212 ЦК України застосовується, якщо 1) набуття чи збереження майна однією особою (набувачем) за рахунок іншої (потерпілого); 2) набуття чи збереження майна відбулося за відсутності правової підстави або підстава, на якій майно набувалося, згодом відпала.

Згідно зі статтею 1212 ЦК України безпідставно набутим є майно, набуте особою або збережене нею у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави.

До подій, за результатами яких можуть виникнути зобов`язання, передбачені статтею 1212 Цивільного кодексу України, відноситься, зокрема, перерахування грошових коштів іншій особі, з якою платник не знаходиться в договірних зобов`язаннях.

Загальні засади функціонування платіжних систем і систем розрахунків в Україні, поняття та загальний порядок проведення переказу коштів у межах України, врегульовано Законом України Про платіжні системи та переказ коштів в Україні .

Відповідно до пунктів 1.23., 1.24. статті 1 Закону України Про платіжні системи та переказ коштів в Україні під помилковим переказом розуміється рух певної суми коштів, внаслідок якого з вини банку або іншого суб`єкта переказу відбувається її списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому цієї суми у готівковій чи майновій формі. Неналежний отримувач - особа, якій без законних підстав зарахована сума переказу на її рахунок або видана їй у готівковій формі.

Згідно п. 2.35 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22 кошти, що помилково зараховані на рахунок неналежного отримувача, мають повертатися ним у строки, установлені законодавством України, за порушення яких неналежний отримувач несе відповідальність згідно із законодавством України. У разі неповернення неналежним отримувачем за будь-яких причин коштів у зазначений строк повернення їх здійснюється в судовому порядку.

Статтею 89 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Вищевстановлені обставини свідчать про відсутність між сторонами договірних зобов`язань, докази протилежного в матеріалах справи відсутні, у зв`язку з чим, перераховані позивачем на рахунок відповідача грошові кошти у розмірі 21870 грн з урахуванням приписів статті 1212 Цивільного кодексу України вважаються такими, що безпідставно набуті відповідачем - ТОВ Освітній центр На крилах успіху .

З огляду на вищевикладені обставини встановлені судом та підтверджені матеріалами справи, суд визнає правомірною та обґрунтованою вимогу позивача про повернення безпідставного перерахованих відповідачу грошових коштів в сумі 1340,80 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягнення 840,80 грн в рахунок компенсації сплаченого судового збору та 500 грн в рахунок відшкодування витрат на професійну правничу допомогу.

На підставі викладеного та керуючись статтями 4, 7, 12, 13, 81, 89, 141, 244, 263, 273 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Освітній центр На крилах успіху про стягнення безпідставно отриманих грошових коштів - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Освітній центр На крилах успіху на користь ОСОБА_1 безпідставно набуті кошти у розмірі 21870 (двадцять одна тисяча вісімсот сорок) гривень.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Освітній центр На крилах успіху на користь ОСОБА_1 в рахунок відшкодування судових витрат 1340 (одна тисяча триста сорок) гривень 80 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто Вінницьким міським судом Вінницької області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач товариство з обмеженою відповідальністю Освітній центр На крилах успіху , адреса: вул. Андрія Первозванного, 62, м. Вінниця, ЄДРПОУ 41290361.

Повний текст рішення суду складено 09.11.2020.

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92756597
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/23226/20

Рішення від 09.11.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні