Рішення
від 10.11.2020 по справі 616/617/20
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 616/617/20

Провадження № 2-о/616/21/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

"10" листопада 2020 р. смт. Великий Бурлук

Великобурлуцький районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Подмаркової Ю.М.,

за участю: секретаря судового засідання Капленко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в порядку окремого провадження справу за заявою адвоката Хуторненка Едуарда Валерійовича в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: територіальна громада в особі Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 в особі представника адвоката Хуторненка Е.В. звернувся із заявою з наступними вимогами: встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заяви заявник посилається на те, що ОСОБА_2 є його матір`ю, однак в документах, що підтверджують родинні відносини допущено помилку. В свідоцтві про його народження серії НОМЕР_1 від 20.06.1948, виданого Григорівською сільською радою Великобурлуцького району Харківської області в графі мати замість імені " ОСОБА_3 " записано ОСОБА_4 . В свідоцтві про смерть матері серії НОМЕР_2 від 12.09.2017, виданого Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, в графі ПІБ зазначено " ОСОБА_2 ". З метою виправлення помилок, заявник звертався до Державного архіву Харківської області і 30.01.2020 року отримав архівну довідку та запис про народження № 33 в якому, вказано ім`я і дата народження його матері ОСОБА_2 ( ОСОБА_5 дошлюбне прізвище). ІНФОРМАЦІЯ_1 мати померла. Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, площею 3,9133 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, кадастровий номер земельної ділянки 6321482000:01:000:0313. Право власності на зазначену земельну ділянку виникло на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії РЗ № 808758 від 03.01.2003. ОСОБА_2 на випадок своєї смерті залишила заповіт на свого сина ОСОБА_1 від 05.11.200, який посвідчений секретарем виконавчого комітету Григорівської сільської Ради народних депутатів Великобурлуцького району Харківської області.

10.12.2019 він звернувся до приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Харківської області із заявою про прийняття спадщини, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 було відмовлено в зв`язку із закінченням шестимісячного терміну, який встановлено законом для прийняття спадщини та надане роз`яснення, що необхідно привести у відповідність свідоцтво про народження ОСОБА_1 в якому в графі мати вказано ім`я " ОСОБА_4 ", а в інших документах " ОСОБА_3 ". Таким чином, у зв`язку з цим, заявник змушений звернутися до суду з метою встановити факт родинних відносин, а саме факт того, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 .

Ухвалою від 20.10.2020 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в справі.

Заявник ОСОБА_1 подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, на задоволенні заяви наполягає в повному обсязі та просив її задовольнити.

Представник заявника - адвокат Хуторненко Е.В. подав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, на задоволенні заяви наполягає в повному обсязі та просить її задовольнити.

Представник заявника - ОСОБА_6 подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутністю, на задоволенні заяви наполягає в повному обсязі та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - територіальної громади в особі Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області до суду не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, від сільського голови Чернявського А.В. надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, зазначив, що заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин рада визнає.

Зважаючи на те, що всі особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явилися, відповідно до частини 2 статті 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові докази, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного:

Відповідно до статей 4, 5 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, який здійснюється судом у спосіб, визначений законом або договором.

Статтею 19 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають справи, визначені у частині першій цієї статті, в порядку позовного, наказного чи окремого провадження.

Частиною першою статті 293 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення (пункт 5 частини 2 статті 293 Цивільного процесуального кодексу).

Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою їх є встановлення юридичного факту або стану. При цьому в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне.

Згідно пункту 1 частини 1 статті 315 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами.

Згідно статті 316 Цивільного процесуального кодексу України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 встановлено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Як роз`яснено в п. 7 постанови Пленуму Верховного суду України №5 від 31.03.1995 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Таким чином, визначальним при розгляді заяви про встановлення певних фактів, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки, є встановлення наявності чи відсутності спору між спадкоємцями.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 20.06.1948, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_1 , в графі батько зазначено - ОСОБА_7 , в графі мати зазначено - ОСОБА_8 (а. с. 9).

З копії заповіту від 05.11.2001, посвідченого секретарем виконавчого комітету Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області Мозговою Л.Я., вбачається, що ОСОБА_8 заповіла ОСОБА_1 все її майно, яке до дня її смерті виявиться їй належним, в чому б воно не складалося і де б воно не знаходилось (а. с. 10).

Копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії Р3 № 808758, виданого за розпорядженням Великобурлуцької районної державної адміністрації від 20.12.2002 №234, підтверджується, що ОСОБА_8 є власником земельної ділянки площею 3,9133 га, яка розташована на території Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, має кадастровий номер 6321482000:01:000:0313 (а. с. 11).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , зареєстрованого Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіально управління юстиції в Харківській області, вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Харків у віці 90 років (а. с. 12).

Із копії запису про народження № 33 вбачається, що ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 (а. с. 13).

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Харківської області Олійник Л.М., вбачається, що ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_8 відмовлено у зв`язку із закінченням шестимісячного терміну який встановлено законом для прийняття спадщини (а. с. 14).

З огляду на викладене, суд вважає підтвердженим факт родинних відносин між заявником та померлою ОСОБА_2 , а написання імені матері в свідоцтві про народження ОСОБА_1 є помилковим.

Заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути, зокрема, спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом для яких, у зв`язку із встановленням факту родинних відносин, мають настати певні юридичні наслідки.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до переконання, що заявник не має іншої можливості підтвердити факт родинних відносин зі своєю померлою матір`ю, але його встановлення породжує юридичні наслідки, оскільки з таким фактом законодавство пов`язує можливість реалізації спадкових прав заявника.

Суд вважає встановленим той факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 в м. Харків, є рідною матір`ю ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Григорівка Великобурлуцького району Харківської області.

Тому, заява ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до другого речення частини 5 статті 268 Цивільного процесуального кодексу України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

На підставі викладеного, керуючись статтями 12, 13, 81, 247, 265, 293, пунктом 1 частини 1 статті 315, 319, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України суд,

в и р і ш и в:

Заяву адвоката Хуторненка Едуарда Валерійовича в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: територіальна громада в особі Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 в м. Харків та ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Григорівка Великобурлуцького району Харківської області, як відносини матері та сина.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене повністю або частково до Харківського апеляційного суду через Великобурлуцький районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги в тридцяти денний строк з дня його проголошення або в порядку частини 2 статті 354 Цивільного процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 10.11.2020.

заявник - ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Григорівка Великобурлуцького району Харківської області, зареєстрований проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 ,

заінтересована особа - територіальна громада в особі Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, юридична адреса: 62640, с. Григорівка, Великобурлуцький район, Харківська область, вул. Центральна, б. 24, ЄДРПОУ 04399252,

Головуючий

СудВеликобурлуцький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92758918
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —616/617/20

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Подмаркова Ю. М.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Подмаркова Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні