Ухвала
від 10.11.2020 по справі 910/15313/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

10.11.2020Справа № 910/15313/20

Суддя Селівон А.М., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АЙКОР ТЕХНОЛОДЖІ" вул. Тополина, буд. 26, кв.99, м. Дніпро,49000

до Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" вул.М.Кривоноса,2 А, м. Київ,03037

про визнання протиправним і скасування рішення тендерного комітету, визнання недійсним договору

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АЙКОР ТЕХНОЛОДЖІ" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" про визнання протиправним та скасування рішення тендерного комітету відповідача, оформленого протоколом № 33 від 25.08.2020 року, яким Приватне акціонерне товариство Центр комп`ютерних технологій "ІнфоПлюс" визнано переможцем за результатами закупівлі пакетів програмного забезпечення для системи електронного документообігу та послуг з його впровадження (ДК 021:2015:48310000-4 - Пакети програмного забезпечення для створення документів). за процедурою - відкриті торги (номер процедури в системі електронних закупівель: UA-2020-07-28-009354-с, а також визнання недійсним укладеного між відповідачем та Приватним акціонерним товариством "Центр комп`ютерних технологій "ІнфоПлюс" договору № 79-Г-20 від 22.09.2020 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на той факт, що учасником - ПАТ ЦКТ ІнфоПлюс було порушено вимоги щодо документів, що надаються на підтвердження відповідності учасника кваліфікаційним критеріям закупівлі, у зв`язку з чим рішення тендерного комітету, оформленого протоколом, а також укладений за результатами закупівлі договір мають бути визнані недійсними в судовому порядку.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.10.2020 року позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

Через відділ діловодства суду 27.10.2020 року від позивача на виконання вимог ухвали суду від 13.10.2020 року надійшло клопотання № 23/10 від 23.10.2020 року про усунення недоліків позовної заяви, розглянувши яке суд встановив, що недоліки позовної заяви, які зумовили залишення її без руху, позивачем усунено.

Дослідивши матеріали позовної заяви суд дійшов висновку про відповідність її вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а також враховуючи приписи абз. 2 ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, згідно якого загальними справами є справи, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні, вважає за необхідне розглянути справу за правилами загального позовного провадження, з призначенням підготовчого засідання у справі.

Згідно приписів статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Судом встановлено, що в вступній частині позовної заяви позивачем зазначено в якості третьої особи Приватне акціонерне товариство Центр комп`ютерних технологій ІнфоПлюс , проте відповідне клопотання в тексті позовної заяви та доданих до неї документах не міститься.

Суд зазначає, що за приписами ч.1 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Разом з тим, відповідно до ч.2 ст. 50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Суд зазначає, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Допущення або притягнення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 ГПК України).

Враховуючи вищевикладене та предмет спору, зважаючи на той факт, що оспорюваним рішенням тендерного комітету відповідача, оформленого протоколом № 33 від 25.08.2020 року, саме Приватне акціонерне товариство Центр комп`ютерних технологій "ІнфоПлюс" визнано переможцем за результатами закупівлі та з останнім як переможцем укладено оспорюваний Договір № 79-Г-20 від 22.09.2020 року, суд дійшов висновку про необхідність залучення Приватне акціонерне товариство Центр комп`ютерних технологій "ІнфоПлюс" (02002, місто Київ, ВУЛИЦЯ МИТРОПОЛИТА АНДРЕЯ ШЕПТИЦЬКОГО, будинок 4А, код ЄДРПОУ 16400836) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, оскільки рішення у даній справі може вплинути на його права та обов`язки щодо однієї зі сторін.

Керуючись ст.ст. 12, 50, 176, 181, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання у справі призначити на 09.12.20 о 14:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 3 .

4. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Приватне акціонерне товариство Центр комп`ютерних технологій "ІнфоПлюс" (02002, місто Київ, ВУЛИЦЯ МИТРОПОЛИТА АНДРЕЯ ШЕПТИЦЬКОГО, будинок 4А, код ЄДРПОУ 16400836).

5. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, та для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив. Відповідачу надати суду докази направлення відзиву та заперечень на адресу позивача та третьої особи.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України).

Звернути увагу відповідача, що відповідно до ч. 4 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті.

6. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позов (якщо такий буде подано). Позивачу надати суду докази направлення відповіді на відзив на адресу відповідача та третьої особи.

7. Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали. Третій особі надати докази надсилання позивачу та відповідачу копій пояснень.

8. Повідомити учасників справи, що додаткові письмові докази, висновки експертів, клопотання, заяви, пояснення можуть бути подані до суду у строк до 07.12.2020 року (включно) .

9. Повідомити про підготовче засідання учасників справи. У відповідності до ст. 60 ГПК України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

10. Звернути увагу учасників справи на процесуальні права та обов`язки, передбачені ст. 46 ГПК України, зокрема в частині строків подання до суду заяв про збільшення/зменшення позовних вимог, зміни предмету або підстави позову та доказів направлення копій таких заяв та доданих до них документів іншим учасникам справи, а також щодо наслідків неподання таких доказів суду (ч.ч. 2, 3, 5 ст. 46 ГПК України).

11. Звернути увагу сторін, що збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених ГПК України (ч. 1ст. 14 ГПК України).

12. Сторонам за наявної можливості направити на електронну адресу еср_s38_1@kі.arbitr.gov.ua текст позовної заяви/відзивів/пояснень/заяв/клопотань у форматі Word, розрахунки, що містять формули - у форматі Exel.

Ухвала набрала законної сили з моменту підписання 10.11.2020 року та оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Селівон

До відома сторін: ознайомлення з матеріалами справи здійснюється щоп`ятниці з 14.00 до 16.00 год. у приміщенні Господарського суду міста Києва за наявності завчасно поданого через канцелярію суду клопотання. У разі з`явлення представника до суду для ознайомлення з матеріалами справи, останній повинен при собі мати документ, що посвідчує особу та документ, що підтверджує його повноваження (оригінал для огляду та його копію для долучення до матеріалів справи).

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/.

Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено13.11.2020
Номер документу92769815
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправним і скасування рішення тендерного комітету, визнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —910/15313/20

Рішення від 15.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 03.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 10.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 13.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні