Рішення
від 11.11.2020 по справі 540/2832/20
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2020 р.м. ХерсонСправа № 540/2832/20 Херсонський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Бездрабка О.І., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фенікс-анемон" про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках та стягнення коштів за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу,

встановив:

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (далі - позивач) звернулося з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фенікс-анемон" (далі - відповідач), в якій просить стягнути кошти з рахунків відповідача у банках, що його обслуговують, та кошти за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості, в сумі 3116,01 грн.

Позовна заява мотивована тим, що за відповідачем рахується податковий борг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості, в сумі 3116,01 грн., який виник за рахунок несплати узгоджених грошових зобов`язань, визначених у податкових деклараціях з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від 18.02.2019 р. № 40224, від 27.02.2020 р. № 40816. Оскільки узгоджені грошові зобов`язання добровільно не сплачено ТОВ "Фенікс-анемон", просить стягнути їх в судовому порядку.

Ухвалою від 05.10.2020 р. відкрито спрощене провадження в адміністративній справі, запропоновано відповідачу надати до суду відзив на позовну заяву у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали.

Копію ухвали про відкриття спрощеного провадження у справі направлено відповідачу на адресу, яка внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 73003, м.Херсон, вул.Миру, буд.18, кв. (офіс) 24, рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення 05.10.2020 р., який повернувся до суду 16.10.2020 р. з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою".

Положеннями ч.11 ст.126 КАС України передбачено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи, що поштову кореспонденцію направлено на адресу, яка вказана в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, суд приходить до висновку, що ТОВ "Фенікс-анемон" належним чином повідомлено про розгляд справи.

У встановлений судом п`ятнадцятиденний строк відповідач відзиву на позовну заяву не надав.

Положеннями ст.258 КАС України визначено, що суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Згідно ч.5 ст.262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Оскільки від сторін не надходило клопотання про розгляд справи в судовому засіданні, суд розглядає справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши наявні у справі докази, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ТОВ "Фенікс-анемон" подало до контролюючого органу податкові декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від 18.02.2019 р. № 40224 та від 27.02.2020 р. № 40818, в яких самостійно визначило суму податкового зобов`язання по строках сплати: 29.10.2019 р. - 995 грн., 29.01.2010 р. - 995 грн., 29.04.2020 р. - 1126,22 грн.

Згідно інтегрованої картки платника податку станом на 20.07.2020 р. за ТОВ "Фенікс-анемон" рахується податковий борг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у сумі 3116,01 грн.

У зв`язку з несплатою податкового боргу з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у вказаній сумі, Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі звернулося до суду з позовною заявою про його стягнення.

При вирішенні даної справи суд виходить з наступних приписів законодавства.

Статтею 67 Конституції України встановлено, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встановлених законом.

Згідно пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 ПК України платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до ст.36 ПК України податковим обов`язком платника податку визнається його обов`язок обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Такий обов`язок виникає у платника за кожним податком та збором, він є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов`язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою (п.54.1 ст.54 ПК України).

Не підлягає оскарженню грошове зобов`язання, самостійно визначене платником податків (п.56.11 ст.56 ПК України).

Наявними у справі доказами підтверджено, що 18.02.2019 р. та 27.02.2020 р. ТОВ "Фенікс-анемон" подало до Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі податкові декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, № 40224 та № 40816, в яких самостійно задекларувало до сплати грошові зобов`язання з терміном сплати: 29.10.2019 р. - 995 грн., 29.01.2020 р. - 995 грн., 29.04.2020 р. - 1126,22 грн.

Підпунктом 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 ПК України передбачено, що грошове зобов`язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов`язання та/або інше зобов`язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв`язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пеня.

Відповідно до п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Оскільки узгоджені грошові зобов`язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, ТОВ "Фенікс-анемон" у встановлений ПК України строк не сплачено, вони стало податковим боргом платника податків у розумінні пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України.

Пунктами 59.1, 59.5 статті 59 ПК України встановлено, що у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Контролюючим органом до ТОВ "Фенікс-анемон" застосовувалися заходи стягнення, зокрема, податковим органом сформовано та направлено відповідачу податкову вимогу від 11.02.2020 р. № 3003-10 на суму 1989,79 грн., прийнято рішення про опис майна у податкову заставу від 11.02.2020 р. № 3003-10.

На момент розгляду справи за відповідачем рахується несплачений податковий борг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у сумі 3116,01 грн.

Наявність заборгованості підтверджується розрахунком виникнення податкового боргу, наданим управлінням по роботі з податковим боргом, та зворотнім боком облікової картки платника податків (ТОВ "Фенікс-анемон").

Контролюючі органи мають право звертатись до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини (пп.20.1.34 п.20.1 ст.20 ПК України).

Органами стягнення є виключно контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 цього пункту, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень (п.41.4 ст.41 ПК України).

Відповідно до вимог абз.1 п.95.3 ст.95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (п.95.4 ст.95 ПК України).

Враховуючи вищевикладене, оскільки узгоджене грошове зобов`язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у сумі 3116,01 грн., яке набуло статусу податкового боргу, не сплачене відповідачем добровільно в установленому законом порядку, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономної Республіки Крим та м.Севастополі є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.9, 14, 73-78, 90, 143, 242-246, 250, 255, 262 КАС України, суд -

вирішив:

Позовну заяву Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (73026, м.Херсон, просп.Ушакова, буд.75, код ЄДРПОУ 43143201) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фенікс-анемон" (73003, м.Херсон, вул.Миру, буд.18, кв. (офіс) 24, код ЄДРПОУ 41940360) про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках та стягнення коштів за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Фенікс-анемон" (73003, м.Херсон, вул.Миру, буд.18, кв. (офіс) 24, код ЄДРПОУ 41940360) у банках, що його обслуговують, та кошти за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості, в сумі 3116 (три тисячі сто шістнадцять) грн. 01 коп. (отримувач - УК у м.Херсоні/м.Херсон/18010400, код отримувача - 37959779, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), номер рахунку - UA098999980314080513000021002, код класифікації доходів бюджету - 18010400).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до пп.15.5 п.15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя О.І. Бездрабко

кат. 111020300

Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено13.11.2020
Номер документу92784539
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів з рахунків платника податків у банках та стягнення коштів за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —540/2832/20

Рішення від 11.11.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні