Ухвала
від 10.11.2020 по справі 640/6163/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

10 листопада 2020 року м. Київ № 640/6163/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: судді Мазур А.С., розглянувши в порядку письмового провадження заяву про залучення третьої особи в адміністративної справі:

за позовом Предстоятеля Церкви Патріарха Київський і Всієї Русі-України Філарета до Міністерства юстиції України про визнання протиправним та скасування наказу №189/7 від 22.01.2020 ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся Предстоятель Церкви Патріарх Київський і Всієї Русі-України Філарет із позовом до Міністерства юстиції України про визнання протиправним та скасування наказу №189/7 від 22.01.2020.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 24.03.2020 відкрито провадження в адміністративній справі у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Через відділ документального обігу, контролю та забезпечення розгляду звернень громадян (канцелярія) від представника Релігійної організації "Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)" надійшла заява про залучення її третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

В обгрунтування зазначеної заяви представник зазначив, що оскаржуваним наказом Міністерства юстиції України № 189/7 від 22.01.2020 відмовлено в задоволенні скарги Київського Патріархату Української Православної Церкви в особі Патріарха Київського і Всієї Русі-України Філарета від 10.12.201 на рішення про державну реєстрацію речових права та обтяжень від 19.11.2019 № 19748834, прийнятого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу. На підставі вказаного рішення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було внесено запис про право приватної власності Релігійної організації "Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)" на нерухоме майно. Таким чином, прийняте рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Релігійної організації "Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

Вирішуючи питання щодо залучення до участі у справі третьої особи, суд бере до уваги наступне.

Відповідно до частини другої статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи.

Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Відповідно до статті 165 Кодексу адміністративного судочинства України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дасть змогу третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази і надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Таким чином, необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

Враховуючи те, що позивач оскаржує наказ Міністерства юстиції України № 189/7 від 22.01.2020 "Про відмову в задоволенні скарги Київського Патріархату Української Православної Церкви в особі Патріарха Київського і Всієї Русі-України Філарета від 10.12.2019" на рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 49748834 від 19.11.2019, що слугувало підставою для внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису про право приватної власності Релігійної організації "Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)", суд вважає, що доцільним є залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Релігійної організації "Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)".

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку щодо можливості задоволення заяви про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Керуючись статтями 12, 49, 51, 165, 243, 248, Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва -

У Х В А Л И В:

Заяву Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) - задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Релігійну організацію "Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)" (01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська, буд. 6; ЄДРПОУ 42783113).

Зобов`язати позивача направити на адресу третьої особи копію позовної заяви із усіма доданими до неї документами, докази чого надати суду впродовж п`яти днів з дня отримання даної ухвали.

Запропонувати третій особі надати пояснення щодо позовних вимог, а також докази направлення вказаних пояснень учасникам справи.

Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею в порядку, визначеному статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України і осадженню не підлягає.

Суддя А.С. Мазур

Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено13.11.2020
Номер документу92785242
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу №189/7 від 22.01.2020

Судовий реєстр по справі —640/6163/20

Рішення від 22.07.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 22.02.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 10.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 24.03.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні