Ухвала
від 12.11.2020 по справі 927/1053/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

12 листопада 2020 року м. Чернігів справа № 927/1053/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Фесюри М.В., розглянувши матеріали позовної заяви №01.1-15/2043 від 04.11.20

за позовом:Виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області, площа імені Івана Франка, буд. 1, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600, код ЄДРПОУ 04061783

до відповідача:Приватного підприємства "Вагра", вул. Інтернаціоналістів, буд. 90, кв. 4, м. Павлоград, Дніпропетровська область, 51400, код ЄДРПОУ 31136264

про стягнення 46 498,04 грн

встановив:

Виконавчим комітетом Ніжинської міської ради Чернігівської області подано позов до Приватного підприємства "Вагра" про стягнення 46 498,04 грн заборгованості за договором оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина №21 від 22.05.17.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач в порушення норм чинного законодавства України та укладеного між сторонами договору оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина №21 від 22.05.17 належним чином не виконав взяті на себе зобов`язання, у зв`язку з чим в останнього за період з квітня 2019 року по листопад 2019 року виникла заборгованість з орендної плати у розмірі 45 991,47 грн. Крім того, у зв`язку з неналежним виконанням зобов`язань за договором позивачем нараховано 506,37 грн.

Також позивачем сформовано у прохальній частині позовної заяви клопотання, в якому просить суд розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.11.20 вказану позовну заяву передано для розгляду судді Фесюрі М.В.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про відкриття провадження у справі суд зазначає за якими правилами позовного провадження буде розглядатися справа.

Згідно з ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Малозначними справами, у відповідності до ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01.01.2020 - 2102,00 грн).

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

З урахуванням того, що ціна позову складає менше ніж 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, справу, як малозначну, належить розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Також у позовній заяві позивач просить залучити Комунальне підприємство "Керуюча компанія "Північна" до участі у розгляді справи в якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

У відповідності до ч.1-5 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішені питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Враховуючи, що Комунальне підприємство "Керуюча компанія "Північна" є балансоутримувачем комунального нерухомого майна і стороною Договору оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина №21 від 22.05.17, суд задовольняє клопотання позивача про залучення третьої особи та залучає Комунальне підприємство "Керуюча компанія "Північна" до участі у розгляді справи в якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, оскільки рішення у справі може вплинути на його права або обов`язки.

Разом з тим, під час розгляду матеріалів позовної заяви встановлено, що Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 30.09.2020 передав на розгляд Великої Палати Верховного Суду справу № 911/2390/18 з підстави, передбаченої частиною 3 статті 302 ГПК України.

Зазначену ухвалу мотивовано тим, що згідно з положеннями частин 1, 2 статті 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, предметом спору у справі № 911/2390/18 є вимоги про стягнення з відповідача грошових коштів за оренду нерухомого майна, яке знаходиться у місті Києві, тоді як юридичною адресою відповідача є Київська обл., Києво-Святошинський р-н., с. Капітанівка, вул. Соборна, 21.

Відповідно до частини 3 статті 30 ГПК України, якою врегульовано виключну підсудність справ, спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини.

В описовій частині рішення суду першої інстанції у справі № 911/2390/18 зазначено, що суд у судовому засіданні 14.01.2019 розглянув заяву відповідача про передачу справи за територіальною підсудністю та відмовив в її задоволенні з підстав необґрунтованості. Суд апеляційної інстанції зазначені твердження відповідача не спростував, хоча вони були одним із доводів апеляційної скарги. Разом з тим, колегія суддів в ухвалі про передачу справи № 911/2390/18 на розгляд Великої Палати Верховного Суду зазначила, що до спорів, що виникають з приводу нерухомого майна, відносяться спори, вимоги за якими безпосередньо стосуються об`єкта нерухомого майна, і не відносяться спори, предметом яких є стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання зобов`язань за договором, незалежно від того, що такий договір укладений щодо нерухомого майна. До таких позовів застосовуються загальні правила підсудності.

Проте, у справі № 640/16548/16-ц наведено висновок про те, що до позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК України); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Посилаючись на положення частини 2 статті 302 ГПК України та з урахуванням викладеного, колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду зазначила про необхідність відступити від висновку Касаційного цивільного суду, викладеного у постанові Верховного Суду від 16.05.218 у справі № 640/16548/16-ц.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 228 ГПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду.

Згідно з пунктом 11 частини 1 статті 229 ГПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 7 частини 1 статті 228 цього Кодексу - до закінчення перегляду в касаційному порядку.

Ураховуючи викладене, оскільки у цій справі серед іншого стосується застосування положень частини 3 статті 30 ГПК України до спорів про стягнення орендної плати, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у цій справі до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 911/2390/18.

Керуючись ст. 12, 50, 176, 228, 234, 247, 251 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

У Х В А Л И В :

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2.Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи (без проведення судового засідання).

3.Залучити до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Комунальне підприємство "Керуюча компанія "Північна" (вул. Космонавтів, 43, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600, код ЄДРПОУ 34644738).

4.Зобов`язати позивача надіслати на адресу третьої особи-Комунального підприємства "Керуюча компанія "Північна" копію позову та доданих до нього документів, докази такого надсилання подати суду.

5.Встановити Відповідачу строк для подачі відзиву на позов та всіх доказів, що підтверджують викладені у відзиві обставини - протягом 15 (п`ятнадцяти) календарних днів з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі. Копію відзиву та копії доданих до нього документів надіслати позивачу та третій особі, а докази надсилання надати (надіслати) суду.

6.Запропонувати позивачу відповідно до ст. 166, 251 Господарського процесуального кодексу України, протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву надати суду відповідь на відзив відповідача,надіславши одночасно копію даної відповіді на відзив відповідачу та третій особі, а докази надсилання надати суду.

7.Запропонувати відповідачу відповідно до ст. 167, 251 Господарського процесуального кодексу України протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив надати (надіслати) заперечення, в яких викласти свої пояснення, міркування, аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення, надіславши одночасно копію даної відповіді на відзив позивачу та третій особі, а докази надсилання надати суду.

8.Встановити третій особі - Комунальному підприємству "Керуюча компанія "Північна" 10 денний строк з дня отримання даної ухвали для подання до суду та іншим учасникам справи письмових пояснень з доданими до них доказами щодо позову. Встановити третій особі триденний строк з дня отримання відзивів на позов для подання до суду та іншим учасникам справи письмових пояснень з доданими до них доказами щодо відзиву на позов.

9.Провадження у справі зупинити до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 911/2390/18.

10.Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги через місцевий господарський суд.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя М.В. Фесюра

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено13.11.2020
Номер документу92796303
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1053/20

Рішення від 13.05.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 25.03.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні