Ухвала
від 11.11.2020 по справі 640/16661/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про залишення позову без розгляду

11 листопада 2020 року м. Київ№ 640/16661/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Маруліної Л.О., за участі секретаря судового засідання Яцеленко Ю.О., представника відповідача 2 Польця Д.М., розглянувши у підготовчому засіданні адміністративну справу

за позовом Громадської спілки "Спілка Тхеквондо України"

до Міністерства молоді та спорту України, Кабінету Міністрів України

про визнання актів та дій протиправними, зобов`язання утриматися від вчинення дій,-

ВСТАНОВИВ:

Громадська спілка "Спілка Тхеквондо України" (далі також - позивач) звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Міністерства молоді та спорту України (далі також - відповідач 1), Кабінету Міністрів України (далі також - відповідач 2), в якому просить суд:

- визнати протиправними та нечинними:

абзац 3 пункту 2 розділу III Положення про комісію для надання спортивній федерації статусу національної та позбавлення такого статусу, затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту України від 21.01.2014 № 102: "членство у відповідній міжнародній спортивній федерації, включеній до переліку, що затверджується Мінмолодьспортом з урахуванням пропозицій Національного олімпійського комітету України, Спортивного комітету України, Національного комітету спорту інвалідів України (крім всеукраїнських федерацій, які сприяють розвитку національних видів спорту, за умови відсутності відповідної міжнародної спортивної федерації)";

абзац 4 пункту 3 розділу IV Положення про комісію для надання спортивній федерації статусу національної та позбавлення такого статусу, затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту України від 21.01.2014 № 102: "сертифікат або інший документ, що підтверджує членство спортивної федерації у відповідній міжнародній федерації (крім всеукраїнських федерацій, які сприяють розвитку національних видів спорту, за умови відсутності відповідної міжнародної спортивної федерації)";

абзац 3 пункту 5 Положення про надання на конкурсних засадах спортивній федерації статусу національної та позбавлення такого статусу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2012 № 22: "членство у відповідній міжнародній спортивній федерації, включеної до переліку, що затверджується Мінмолодьспортом з урахуванням пропозицій Національного олімпійського комітету, Спортивного комітету, Національного комітету спорту інвалідів (крім всеукраїнських федерацій, які сприяють розвитку національних видів спорту, за умови відсутності відповідної міжнародної спортивної федерації)";

- визнати дії Міністерства молоді та спорту України щодо оголошення конкурсу про надання спортивній федерації статусу національної з олімпійського виду спорту тхеквондо (ВТФ) - протиправними;

- зобов`язати Міністерство молоді та спорту України утриматись від проведення конкурсу про надання спортивній федерації статусу національної з олімпійського виду спорту тхеквондо (ВТФ).

Разом із позовною заявою подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 24.07.2020 року заяву про забезпечення позову Громадської спілки Спілка Тхеквондо України повернуто без розгляду.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 28.07.2020 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Призначено справу до розгляду в підготовчому засіданні на 14.09.2020 року.

У підготовче засідання 14.09.2020 року прибув представник позивача. Відповідачами участь уповноважених представників не забезпечено. Заяв, клопотань відповідачами не подано.

Судом оголошено перерву у підготовчому засіданні до 11.11.2020 року у зв`язку із висловленням представником позивача наміру подати заяву про уточнення позовних вимог.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 16.09.2020 року заяву про забезпечення позову Громадської спілки "Спілка Тхеквондо України" повернуто без розгляду.

У підготовче засідання 11.11.2020 року прибув представник відповідача 2. Позивачем, Відповідачем 1 участь уповноважених представників не забезпечено, проте Відповідачем 1 подано заяву про відкладення розгляду справи.

Представником позивача 06.11.2020 року через систему Електронний суд подано заяву про залишення позову без розгляду та вирішення питання щодо повернення судового збору, яке просить вирішити у цьому підготовчому засіданні.

Відповідно до частини третьої статті 243 Кодексу адміністративного судочинства України у підготовчому засіданні 11.11.2020 року проголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Вирішуючи заяву позивача, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до пункту п`ятого частини першої статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Відповідно до частини другої статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України заява про залишення позову без розгляду може бути подана лише до початку розгляду справи по суті.

Дослідивши матеріали справи, що стосуються вирішення поданої позивачем заяви, враховуючи диспозитивне право останнього розпоряджатися процесуальними правами на власний розсуд та з огляду на те, що розгляд справи по суті не розпочато, заяву подано уповноваженим представником (ордер Серія АО №1013681 від 11.09.2020 року, в якому зазначено, що Договором про надання правової (правничої) допомоги права адвоката не обмежуються) суд дійшов висновку, що дана заява відповідає вимогам Кодексу адміністративного судочинства України та підлягає задоволенню.

Щодо питання повернення судового збору, сплаченого позивачем за подання позовної заяви до суду, суд зазначає наступне.

З матеріалів справи судом встановлено, що за подання позовної заяви до суду позивачем сплачено судовий збір у розмірі 8 408,00 грн., що підтверджується квитанцією від 20.07.2020 року №16FE42316A.

Згідно з частиною п`ятою статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України в ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України від 08.07.2011 року № 3674-VI Про судовий збір (із змінами і доповненнями).

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 7 Закону №3674 сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

З огляду на те, що позов залишено без розгляду за заявою позивача, поверненню сплачена сума судового збору не підлягає, позаяк у суду відсутні підстави для задоволення заяви позивача в цій частині.

Враховуючи викладене та керуючись пунктом 5 частини першої статті 240, частиною другою статті 240, статтями 241, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Громадської спілки Спілка Тхеквондо України про залишення позову без розгляду задовольнити частково.

2. Адміністративний позов Громадської спілки Спілка Тхеквондо України до Міністерства молоді та спорту України, Кабінету Міністрів України про визнання актів та дій протиправними, зобов`язання утриматися від вчинення дій, залишити без розгляду.

3. У задоволенні заяви Громадської спілки Спілка Тхеквондо України про залишення позову без розгляду в частині повернення судового збору відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, передбаченому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до пункту до підпункту 15.5 пункту 15 частини першої Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції згідно з Законом України від 03.10.2017 року №2147-VIII (редакція діє з 15.12.2017 року), установити, що зміни до цього Кодексу вводяться в дію з урахуванням таких особливостей: до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Відповідно до пункту 4 частини п`ятої статті 246 Кодексу адміністративного судочинства України:

Позивач: Громадська спілка Спілка Тхеквондо України (код ЄДРПОУ 40754211, адреса: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 3);

Відповідач-1: Міністерство молоді та спорту України (код ЄДРПОУ 38649881, адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, буд.42);

Відповідач - 2: Кабінет Міністрів України (адреса: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2).

Повну ухвалу складено 11.11.2020 року.

Суддя Л.О. Маруліна

Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено16.11.2020

Судовий реєстр по справі —640/16661/20

Ухвала від 11.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 16.09.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 28.08.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 28.07.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 24.07.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні