Рішення
від 11.11.2020 по справі 385/1188/20
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

385/1188/20

2/385/515/20

11.11.2020 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді Гришака А.М.,

з участю секретаря судового засідання - Зеленко О.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в місті Гайвороні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Гайворонського районного суду Кіровоградської області з позовною заявою до ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Позов мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Червоне, Гайворонського району, Кіровоградської області померла мати позивача ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина, до складу якої входить житловий будинок з відповідними господарсько-побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_2 , кадастровий номер 3521188300:02:000:0660, яка розташована на території Червоненської сільської ради, Гайворонського району Кіровоградської області, розміром 2,7466 га.

Єдиними спадкоємцями першої черги за законом є діти спадкодавця позивач та відповідач по справі. Інших спадкоємців за законом та за заповітом немає.

Сторони прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Згідно свідоцтва про право на спадщину від 09.03.2016 року сторони оформили правовстановлюючі документи на вказану земельну ділянку в рівних частках.

Позивач бажає успадкувати житловий будинок з відповідними господарсько-побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 .

Відповідач успадковувати вище згадуваний житловий будинок не бажає та не заперечує щоб даний будинок успадкувала в цілому його сестра позивач по справі.

23.10.2019 року позивач звернувся до нотаріальної контори з метою оформлення спадкового будинку, однак нотаріусом було видано постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом в зв`язку з наявністю іншого спадкоємця, а тому позивач змушена звертатись до суду.

Позивач та представник позивача в судове засідання не з`явилися. Представник позивача надіслав до суду заяву з клопотанням розглянути справу без участі позивача та представника позивача, позовні вимоги підтримує повністю та просить суд їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву з клопотанням розглянути справу без його участі, позовні вимоги визнає повністю.

Частиною третьою статті 200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, матеріали спадкової справи № 626/2008 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню.

З матеріалів справи вбачається, що спірний будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , належав ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 8). Зазначене підтверджується довідкою Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області № 83 від 20.02.2020 року (а.с. 17), копією договору від 10.05.1992 року (а.с. 18) та копією архівної довідки КП БМБТІ № 180 від 09.06.2020 року (а.с. 16), проте право власності за ОСОБА_3 не було зареєстровано.

Згідно рішення першої сесії сьомого скликання Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області № 13 від 05.11. 2015 року вулицю з назвою Котовського перейменовано на вулицю з назвою Прибережна (а.с. 23-24).

З копії технічного паспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , вбачається, що загальна площа будинку становить 47,20 м.кв. (а.с. 13-15).

Згідно висновку про вартість об`єкта, що знаходиться по АДРЕСА_1 , ринкова вартість житлового будинку становить 17316 грн. 00 коп. (а.с. 27).

Позивач відноситься до першої черги спадкоємців за законом після смерті ОСОБА_3 відповідно до ст. 1261 ЦК України, що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 9) та копією свідоцтва про одруження (а.с. 11).

Позивач та відповідач прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою № 84 від 20.02.2020 року виданою Червоненською сільською радою Гайворонського району Кіровоградської області (а.с. 25).

Позивач та відповідач частково оформили право власності на спадкове майно, що вбачається з матеріалів спадкової справи № 626/2008 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Відповідач позовні вимоги визнав, на частку спірного спадкового майна не претендує.

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) встановлено, що будь-яка інформація на померлу ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 відсутня.

Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом судом не встановлено та до нотаріальної контори не звертались.

Постановою № 320/02-31 від 29.10.2019 року державний нотаріус Гайворонської районної державної нотаріальної контори відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок у зв`язку з наявністю іншого спадкоємця за законом (а.с. 12).

Ця постанова є обґрунтованою, тому відповідно до роз`яснень, що містяться у п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , позивач може звернутися до суду з вимогами про визнання права на спадщину за правилами позовного провадження.

Враховуючи наведене, суд вважає, що вимоги позивача про визнання за нею права власності в порядку спадкування за законом на спірний житловий будинок з побутово-господарськими будівлями та спорудами є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись: ст.ст. 141, 263, 265 ЦПК України, ст. 1268 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з побутово-господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті - ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: А. М. Гришак

Дата документу 11.11.2020

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено13.11.2020
Номер документу92809221
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/1188/20

Рішення від 11.11.2020

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні