Ухвала
від 11.11.2020 по справі 953/17748/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/17748/19

н/п 1-кп/953/425/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" листопада 2020 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Харкові кримінальне провадження №12019170000000761 за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Харкова, громадянина України, раніше не судимого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

в скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 , ч.2 ст.205-1 КК України, -

встановив:

До суду від захисника надійшло клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із спливом строків давності.

Обвинувачений підтримав клопотання, при цьому судом було роз`яснено, що звільнення з підстав спливу строків давності є нереабілітуючою обставиною.

Прокурор проти звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із спливом строків давності не заперечував.

Згідно обвинувального акту, ОСОБА_5 початку 2017 року, на прохання раніше не знайомої особи чоловічої статі, який запропонував підзаробити та зазначив, що для цього необхідно підписати документи та надати свій паспорт, за для придбання підприємства - юридичної особи.

Через деякий час, влітку 2017 року , перебуваючи у місті Харкові поблизу станції метро «Пушкінська», зустрівся з раніше невідомим йому чоловіком (матеріали стосовно якого виділені в окремому провадженні), який запропонував йому за грошову винагороду стати формальним засновником та директором ТОВ «Берегай ЛТД», ТОВ «Фіш Груп Торг», ТОВ «Імпорт Трейд», ТОВ «ДК Омега», ТОВ «Стома-Вишгород», ТОВ «Амбер Продакшн» та ТОВ «Обсідіан Компані», шляхом придбання у власній частки вказаних підприємств, до фінансово-бухгалтерської діяльності, яких він не матиме жодного відношення, та які будуть створені з метою проведення фіктивних безтоварних операцій.

ОСОБА_5 перебуваючи за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 67, погодився на вчинення протиправних дій та надав останньому фотокопію паспорта громадянина України на своє ім`я (паспорт серії НОМЕР_1 виданий Роганським СВМ ГУМВС України в Харківській області 12.04.2009) та фотокопію облікової картки платника податків № НОМЕР_2 ), на підставі яких невстановленою особою виготовлено договір купівлі-продажу частини частки від 28.08.2017 в статутному капіталі ТОВ «Стома-Вишгород» код ЄДРПОУ 37868294 , згідно якого ОСОБА_5 придбав у ОСОБА_6 частку, розміром 50% у статутному капіталі ТОВ «Стома-Вишгород» , в який були внесені неправдиві відомості, щодо внесення частини частки до статутного капіталу ОСОБА_5 ; договір купівлі-продажу частини частки від 28.08.2017 в статутному капіталі ТОВ «Дистрибюторська компанія Омега» код ЄДРПОУ 37675727, відповідно до кого ОСОБА_5 придбав у ОСОБА_7 частку, розміром 50% у статутному капіталі ТОВ «ДК «Омега», в який були внесені неправдиві відомості, щодо внесення частини частки до статутного капіталу ОСОБА_5 ; виготовлено договори купівлі-продажу частини частки в статутному капіталі ТОВ «Берегай ЛТД» код ЄДРПОУ 39870635, ТОВ «Фіш Груп Торг» код ЄДРПОУ 40329963, ТОВ «Імпорт Трейд» код ЄДРПОУ 39579061, ТОВ «Амбер Продакшн» код ЄДРПОУ 41151053, ТОВ «Обсидіан Компані» код ЄДРПОУ 41150222, відповідно до умов яких ОСОБА_5 придбав у статутному капіталі вказаних товариств частину частки, в які були внесені неправдиві відомості, щодо внесення частини частки до їх статутного капіталу ОСОБА_5 .

Окрім цього, ОСОБА_5 реалізуючи свій злочинний умисел, перебуваючи у приміщенні за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 67 діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписав довіреності від свого імені, відповідно до яких уповноважує ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 бути представниками у відповідному уповноваженому органі реєстрації підприємницької діяльності - в відділі з питань державної реєстрації юридичних осіб га фізичних осіб-підприємців в районних в місті Києві державних адміністрацій, державній статистиці, фондах соціального страхування, фонді зайнятості та пенсійному фонді, податковій міліції, податковій інспекції з питання реєстрації нової редакції установчих документів ТОВ «Берегай ЛТД», ТОВ «Фіш Груп Торг», ТОВ

У подальшому, уповноваженими, даними довіреностями, особами подано до відповідних відділів з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців в районних в місті Києві державних адміністрацій, заяв про державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб ТОВ «Берегай ЛТД», ТОВ «Фіш Груп Торг», ТОВ «Імпорт Трейд», ТОВ «ДК Омега», ТОВ «Стома-Вишгород», ТОВ «Амбер Продакшн» та ТОВ «Обсідіан Компані», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесені відповідні записи.

Крім цього, ОСОБА_5 продовжуючи свій злочинний умисел, перебуваючи 07.04.2017 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_12 розташованому за адресою: м. Харків, вул. Я. Мудрого, буд. 24, офіс 5, діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписав довіреність від 07.04.2017, відповідно до якої ОСОБА_5 уповноважує ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 приймати рішення про вхід до складу учасників Товариств, представляти інтереси на загальних зборах учасників будь-яких підприємств, товариств, ставити питання на голосування та приймати участь у голосуванні з правом голосу з будь-яких питань порядку денного, підписувати протоколи загальних зборів будь-яких товариств, рішення підприємств, в тому числі в нотаріальному порядку, підписувати заяви, укладати та підписувати договори купівлі-продажу, договори про внесення змін та/або доповнень до поговорів купівлі-продажу, договори про розірвання договорів купівлі-продажу, визначати повністю на свій розсуд ціну, строки оплати та інші умови договорів, отримувати та повертати грошові кошти, підписувати установчі документи Товариств, підприємств (нову редакцію) в нотаріальному порядку, надавати від мого імені заяви (в тому числі про належність майна на праві особистої приватної власності, інші заяви передбачені законодавством України «Про нотаріат»), отримувати необхідні довідки та документи, розписуватись за мене, вносити плату за державну реєстрацію (реєстраційний збір) та інші належні платежі, виконувати всі необхідні дії, пов`язані з цим дорученням.

В подальшому на підставі вказаних документів та на підставі протоколів загальних зборів ТОВ «Берегай ЛТД», ТОВ «Фіш Груп Торг», ТОВ «Імпорт Трейд», ТOB «ДК Омега», ТОВ «Стома-Вишгород», ТОВ «Амбер Продакшн» та ТОВ «Юбсідіан Компані» до статутів вказаних товариств, невстановленими особами внесено неправдиві відомості з приводу розміру вкладів учасників ТОВ «Берегай ЛТД», ТОВ «Фіш Груп Торг», ТОВ «Імпорт Трейд», ТОВ «ДК Омега», ТОВ «Стома- Вишгород», ТОВ «Амбер Продакшн» та ТОВ «Обсідіан Компані», а також мети та основних видів здійснення господарської діяльності вказаних підприємств, до якої ОСОБА_5 , відповідно до попередньої домовленості з невідомим чоловіком (матеріали стосовно якого виділені в окреме провадження), не буде мати ніякого відношення, а фінансово-господарською діяльністю будуть займатись інші особи.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив всі необхідні дії щодо придбання суб`єкта господарської діяльності та відповідно став директором ТОВ «Берегай ЛТД», ТОВ «Фіш Груп Торг», ТОВ «Імпорт Трейд», ТОВ «ДК Омега», ТОВ «Стома-Вишгород», ТОВ «Амбер Продакшн» та ТОВ «Обсідіан Компані» шляхом підписання договорів купівлі-продажу частини часток в статутному капіталі вказаних товариств з метою прикриття незаконної діяльності.

Дії ОСОБА_5 кваліфіковані за ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 2051 КК України, тобто пособництво невстановленим особам у внесені в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Згідно п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

За ч.4 ст. 286 КПК України якщо підчас здійсненнясудового провадженнящодо провадження,яке надійшлодо судуз обвинувальнимактом,сторона кримінальногопровадження звернетьсядо судуз клопотаннямпро звільненнявід кримінальноївідповідальності обвинуваченого,суд маєневідкладно розглянутитаке клопотання.

Відповідно до ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки - три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Частиною 2 ст. 5 КК України передбачено, що закон прокримінальну відповідальність,що встановлюєкримінальну протиправністьдіяння,посилює кримінальнувідповідальність абоіншим чиномпогіршує становищеособи,не маєзворотної діїв часі.

До ст. 2051 КК України ЗУ № 361-IX від 06.12.2019р. були внесені зміни, які посилюють кримінальну відповідальність, тому в даному випадку, враховуючи положення ст. 5 КК України підлягає застосуванню на час інкримінованого кримінального правопорушення.

Санкцією ч.2 ст. 2051 ККУкраїни передбачено покарання у вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Відповідно до ст. 12 КК України кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст. 2051 КК Україниє кримінальнимпроступком за якийпередбачено максимальне покаранняу вигляді обмеженняволі на строк до трьох років.

Таким чином, враховуючи санкцію інкримінованого обвинуваченому кримінального правопорушення та положення ст.ст. 12,49 КК України, на теперішній час сплили строки притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності.

Підстави для зупинки чи переривання перебігу строків давності відсутні.

Таким чином, увідповідності донаведених норм Кримінальногокодексу Україниє всіпідстави длязвільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, в зв`язку зі спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 2051 КК України та закриття кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 284, 286, 370, 372 КПК України, -

ухвалив:

Клопотання захисника задовольнити. Звільнити ОСОБА_5 , від кримінальної відповідальності за кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст. 2051 КК України, у зв`язку зі спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, кримінальне провадження №12019170000000761 закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду в 7-денний строк з моменту її проголошення, через Київський районний суд м.Харкова.

Ухвала набирає законної сили, після закінчення строку на її оскарження.

Повний текст ухвали виготовлений 12.11.2020р.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено13.02.2023

Судовий реєстр по справі —953/17748/19

Ухвала від 11.11.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 11.11.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 04.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні