Ухвала
від 12.11.2020 по справі 643/17525/20
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/17525/20

Провадження № 2-з/643/174/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.11.2020 Московський районний суд м. Харкова у складі головуючого Поліщук Т.В.,

розглянувши у приміщенні суду в м. Харкові заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю МІЛОАН , треті особи: приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального округу Горай Олег Станіславович, приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Клименко Роман Васильович, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню , -

в с т а н о в и в:

З позовною заявою до суду звернувся ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю МІЛОАН , треті особи: приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального округу Горай Олег Станіславович, приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Клименко Роман Васильович, в якій позивач просить: визнати виконавчий напис № 13154, виданий 20.07.2020 приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу Горай Олегом Станіславовичем таким, що не підлягає виконанню; визнати незаконною та скасувати постанову ВП № 6285474 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ МІЛОАН заборгованості; виключити позивача з Єдиного реєстру боржників .

У поданій заяві про забезпечення позову позивач просить: вжити заходи забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі постанови ВП № 62805474 від 02.10.2020 про звернення стягнення на заробітну плату ОСОБА_1 , яка винесена приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Клименко Романом Васильовичем на підставі виконавчого напису нотаріуса, зареєстрованого в реєстрі № 13154 від 20.07.2020, вчиненого приватним нотаріусом Горай Олегом Станіславовичем; зупинити будь-які дії та рішення приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Клименка Романа Васильовича у межах виконавчого провадження ВП № 62805474 від 13.08.2020.

На обґрунтування заяви позивач зазначає, що він оскаржує виконавчий напис нотаріуса, вважає його незаконним та таким що не підлягає виконанню, стягнення за спірним виконавчим написом звернуто на його заробітну плату, невжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого напису нотаріуса може ускладнити ефективний захист та поновлення його порушених прав або інтересів, за захистом яких він звернувся .

Суд, вивчивши доводи заяви, дійшов до висновку, що заява про забезпечення позову підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

З абезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у п. 4 постанови від 22 грудня 2006 року № 9 "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову", розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

З матеріалів справи вбачається, що предметом судового спору (позову, що забезпечується) є визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, оскільки позивач вважає, що такий напис вчинено з порушенням норм чинного законодавства.

У зв`язку з цим позивач, звертаючись з відповідною заявою про забезпечення позову просить зупинити примусове стягнення у виді реалізації арештованого майна, яке вже відбувається на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Відповідно до п. 6 ч.1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується : зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку .

Виходячи із специфіки вказаного виду забезпечення позову підставою для його застосування є оскарження боржником виконавчого документа.

Отже, зупинення судом звернення стягнення на підставі виконавчого документа застосовується судами, як захід забезпечення позову, при розгляді справ щодо оскарження виконавчих написів та про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

Вказане узгоджується і з положенням п. 2 ч. 1 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження , відповідно до якого виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа.

Згідно з роз`ясненнями у п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

Таким чином, суд виходить з того, що у разі не зупинення звернення стягнення на підставі виконавчого напису нотаріуса у виконавчому провадженні на час розгляду позову про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, це може призвести до незаконної реалізації арештованого майна, належного позивачу, при примусовому виконанні оскаржуваного виконавчого напису.

Існує реальна загроза, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених прав позивача (у разі задоволення позову), за захистом яких він звернувся до суду

До такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 29 квітня 2020 року в справі № 285/2445/18 (провадження № 61-45537св18) у подібних правовідносинах.

Крім того, у разі, якщо до закінчення розгляду цієї справи судом приватним виконавцем буде примусово стягнуто з доходів позивача заборгованість, то у останнього є обґрунтовані побоювання про неможливість ефективно захистити свої права у межах цього судового провадження, що також може істотно ускладнити чи унеможливити поновлення його порушених чи оспорюваних прав або інтересів при новому зверненні до суду, а відтак, суд дійшов висновку про необхідність вжиття заходів забезпечення позову шляхом зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Відповідно до ч. 3 ст. 150 ЦПК України, заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Вжиття вказаного способу забезпечення позову - зупинення звернення стягнення за виконавчим документом є співмірним із заявленими позивачем вимогами, ураховуючи те, що заходи забезпечення позову є тимчасовими, зберігають свою дію до набрання законної сили відповідним рішенням або ухвалою суду.

Керуючись ст. ст. 149-153, 260 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову, задовольнити частково.

Зупинити стягнення у виконавчому провадженні № 62805474, відкритому приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Клименко Романом Васильовичем, за виконавчим написом від 20.07.2020 р. № 13154, вчиненим приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу Горай Олегом Станіславовичем, про стягнення з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю МІЛОАН заборгованості у розмірі 34483,02 грн., до набранням законної сили рішенням або ухвалою суду у справі № 643/17525/20 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю МІЛОАН , треті особи: приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального округу Горай Олег Станіславович, приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Клименко Роман Васильович, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню .

В іншій частині у задоволенні заяви відмовити.

ОСОБА_1 - АДРЕСА_1 .

ТОВ МІЛОАН 04107 м. Київ, вул. Багговутівська, 71-21, код ЄДРПОУ 40484607.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи .

Суддя Т.В. Поліщук

Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено13.11.2020

Судовий реєстр по справі —643/17525/20

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

Ухвала від 07.12.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

Ухвала від 19.10.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

Ухвала від 04.12.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні