Рішення
від 12.11.2020 по справі 321/897/20
МИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Михайлівський районний суд Запорізької області

Справа № 321/897/20

Провадження № 2/321/372/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.11.2020 смт. Михайлівка

Михайлівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Кравченко Н.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Цаплі Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Михайлівської районної державної адміністрації Запорізької області, про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні з дитиною, та визначення способів участі батька у вихованні дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом в якому просить зобов`язати відповідача ОСОБА_2 не чинити йому перешкоди у спілкуванні з їхнім малолітнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визначивши згідно уточненої позовної заяви про зменшення позовних вимог, яка прийнята судом, наступний порядок його участі у вихованні дитини: з 09-00 години кожної суботи до 18-00 години кожної неділі. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що від шлюбу з відповідачем вони мають малолітню дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дитина проживає з відповідачем, шлюбні відносини вони не підтримують. З квітня 2020 року вони проживають окремо і не ведуть спільне господарство. Дитина фактично проживає з матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 . Місце проживання дитини визначено за спільною згодою батьків. У договірному порядку не вдалося вирішити питання щодо участі батька у вихованні дитини. Досягти домовленості з відповідачем про побачення з дитиною не вдалося, що змусило його звернутися до суду із позовом про за захист своїх порушених законних прав та інтересів.

Позивач в судове засідання не з`явився, надавши заяву про зменшення позовних вимог. Просив визначити спосіб його участі у спілкуванні та вихованні сина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановивши наступний графік: з 09-00 години кожної суботи до 18-00 години кожної неділі. Просив розглянути справу за його відсутності, на уточнених позовних вимогах наполягав та просив їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, надавши заяву про розгляд справи за її відсутності. Зменшені позовні вимоги визнала та не заперечувала проти спілкування позивача з дитиною за графіком: з 09-00 години кожної суботи до 18-00 години кожної неділі.

Представник третьої особи, Органу опіки та піклування Михайлівської районної державної адміністрації Запорізької області, в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомлені.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, з урахуванням відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, враховуючи думку сторін, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За правилами ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч 2 ст. 1 СК України, регулювання сімейних відносин здійснюється цим Кодексом з метою: зміцнення сім`ї як соціального інституту і як союзу конкретних осіб; утвердження почуття обов`язку перед батьками, дітьми та іншими членами сім`ї; побудови сімейних відносин на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги і підтримки; забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку.

Згідно зі ст. 7 СК України, дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства. Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Судом встановлено, що батьками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження та не заперечується сторонами (а.с. 07).

Як вбачається з матеріалів справи, на даний час сторони проживають окремо, шлюбні відносини припинили, дитина проживає разом з матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 .

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач ОСОБА_1 зазначив, що відповідач обмежує йому доступ до сина, створюючи перешкоди у спілкуванні з ним та вихованні.

Відповідно ч. 1, 2 ст. 159 СК України, якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування. В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи. Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров`я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про охорону дитинства контакт з дитиною - це реалізація матір`ю, батьком, іншими членами сім`ї та родичами, у тому числі тими, з якими дитина не проживає, права на спілкування з дитиною, побачення зазначених осіб з дитиною, а також надання їм інформації про дитину або дитині про таких осіб, якщо це не суперечить інтересам дитини.

Аналізуючи вищезазначені норми закону, суд вважає, що батько має право приймати участь у вихованні сина, причин які б унеможливлювали цього судом не встановлено.

Оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що між сторонами у справі виникли непорозуміння щодо узгодження часу побачення з дитиною, які носять особистісний характер.

Крім цього, судом встановлено, що відповідач не заперечує проти спілкування батька із сином.

На підставі викладеного, враховуючи право позивача як батька брати участь у вихованні та спілкуванні з дитиною, визнання позову відповідачем та наявність законних підстав для задоволення позову, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Роз`яснити сторонам про їх право звернутися в подальшому до суду з вимогами про зміну способу участі у вихованні дитини.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 89, 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Уточнений позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Михайлівської районної державної адміністрації Запорізької області, про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні з дитиною, та визначення способів участі батька у вихованні дитини - задовольнити.

Зобов`язати ОСОБА_2 не чинити перешкоди ОСОБА_1 у спілкуванні та вихованні дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити такий спосіб участі ОСОБА_1 у спілкуванні та вихованні дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановивши графік побачень - з 09-00 години кожної суботи до 18-00 години кожної неділі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Третя особа: Орган опіки та піклування Михайлівської районної державної адміністрації Запорізької області, код ЄДРПОУ 02126320, місцезнаходження: Запорізька область, Михайлівський район, смт Михайлівка, вул. Центральна, 36.

Суддя Михайлівського районного суду

Запорізької області Н.О.Кравченко

СудМихайлівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено13.11.2020
Номер документу92817367
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —321/897/20

Рішення від 12.11.2020

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Кравченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні