Ухвала
від 12.11.2020 по справі 363/1986/19
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"12" листопада 2020 р. Справа № 363/1986/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2020 року Вишгородський районний суд Київської області у складі:

головуючого - судді Котлярової І.Ю.,

за участі секретаря Скотаренко В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вишгороді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї Вишгородської районної державної адміністрації Київської області про визначення місця проживання дітей та стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вишгородського районного суду Київської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї Вишгородської районної державної адміністрації Київської області про визначення місця проживання дітей та стягнення аліментів.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 15.07.2019 року відкрито провадження у вказаній справі та призначено до підготовчого засідання.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 09.12.2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Разом з тим, 03.11.2020 року до суду від позивача надійшла заява про відмову від позову, в якій зазначила, що користуючись своїм правом, передбаченим ст. 206 ЦПК України відмовляється від позову в повному обсязі та просить прийняти відмову від позову та закрити провадження по справі за її позовом, у зв`язку із досягнення домовленостей з відповідачем та вирішенні спору в позасудовому порядку. Наслідки відмови від позову та наслідки закриття провадження по справі їй відомі та зрозумілі. Крім того, просила суд вирішити питання щодо повернення їй з державного бюджету 50% судового збору, сплаченого при поданні позову.

Позивач в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву, в якій просила розглянути її заяву про відмову від позову за її відсутності, заяву підтримує та просить її задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій зазначив, що йому позивачем було повідомлено про подання нею заяви про відмову від позову у зв`язку із досягнення між ними домовленостей та вирішенні спору в позасудовому порядку, а тому просив розглянути подану позивачем заяву у його відсутність.

Відповідно до ч.1 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. Аналогічні положення містяться у ст. 49 ЦПК України.

Згідно ч. 2 ст. 206 ЦПК до ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

Згідно ч. 3 ст. 206 ЦПК, у разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Статтею 255 ч.1 п.4 ЦПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

Відповідно до ч.2 ст.256 ЦПК України, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що подана позивачем відмова від позову не протирічить закону і не порушує чиїх не-будь прав чи охоронюваних законом інтересів, а тому судом приймається, а провадження по справі підлягає закриттю.

Вирішуючи питання щодо компенсації судових витрат, понесених позивачем, суд дійшов таких висновків.

Згідно частини другої статті 255 ЦПК України, про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

За змістом ч.1 ст.142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до вимог ч.3 ст.7 Закону України Про судовий збір , у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З дублікату квитанції № 0.0.1346080139.1 від 07.05.2019 вбачається, що при зверненні до Вишгородського районного суду Київської області із вимогою немайнового характеру про визначення місця проживання дітей позивачем сплачено судовий збір в сумі 768, 40 грн.

Враховуючи, що позивач звернулася до суду із заявою про відмову від позову, суд керуючись ч.1 ст.142 ЦПК України та ч.3 ст.7 Закону України Про судовий збір вважає за необхідне повернути позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору сплаченого при поданні позову.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 49, 206, 255, 256,353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Прийняти відмову позивача ОСОБА_1 - від позову.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї Вишгородської районної державної адміністрації Київської області про визначення місця проживання дітей та стягнення аліментів - закрити.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у Вишгородському районі Київської області (код ЄДРПОУ: 37868556, що розташоване за адресою: 07300, Київська область, м. Вишгород, вул. Кургузова, 13) повернути ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого 07.05.2019 року, дублікат квитанції № 0.0.1346080139.1, що становить 384, 20 гривень.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Вишгородський районний суду Київської області шляхом подачі в 15-ти денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Суддя І.Ю. Котлярова

Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено16.11.2020
Номер документу92832233
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення місця проживання дітей та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —363/1986/19

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні