Рішення
від 13.11.2020 по справі 543/768/20
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/543/240/20

543/768/20

2/543/240/20

РІШЕННЯ

іменем України

13.11.2020 сел. Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді Смілянського Є.А., при секретарі Гапон Т.В. розглянувши, цивільну справу № 543/768/20 за позовною заявою ОСОБА_1 до Лукімської сільської ради, Оржицької районної державної адміністрації та СТОВ " Лукім"я " про визнання права на земельну частку ( пай )

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася з позовом до Лукімської сільської ради, Оржицької районної державної адміністрації та СТОВ " Лукім"я " про визнання права на земельну частку ( пай ).

Позов мотивує тим, що в 1951 році була прийнята в члени колгоспу імені Дзержинського, Оржицького району, Полтавської області де пропрацювала до 01.10.1991 року після чого вийшла на пенсію.

31.01.1996 року відповідно рішення Лукімської сільської ради Оржицького району Полтавської області від 08.04.1995 року КСП імені Дзержинського було видано Державний акт на право колективної власності на землю. Станом на день видачі КСП імені Дзержинського державного акту на право колективної власності на землю ОСОБА_1 була дійсним членом зазначеного КСП, але помилково не була включена до списку на паювання земель, тому їй не було видано сертифікату на право на земельну частку ( пай ). Відповідно розпорядження голови Оржицької райдержадміністрації від 20.03.1997 року № 111 по КСП імені Дзержинського розмір земельної частки становить 3, 82 умовних кадастрових гектари. Нормативна грошова оцінка землі становить 158 737 грн 95 коп. Прохала позов задовольнити, судові витрати віднести за її рахунок.

В судове засідання з`явився представник позивача та надав пояснення згідно мотивів викладених у позові.

Представник відповідача Лукімської сільської ради пояснив, що на позов заперечує з тих підстав, що позивач не проживала на момент розпаювання на території Лукімської сільської ради та відсутні документи які свідчать про перебування позивача членом КСП на момент розпаювання.

Представники відповідачів СТОВ Лукім`я та Оржицької районної державної адміністрації і третьої особи в судове засідання не з`явилися, заявили клопотання про розгляд справи без їх участі.

Суд ухвалив розглянути справу без участі відповідачів СТОВ Лукім`я , Оржицької районної державної адміністрації та третьої особи.

Суд, заслухавши представників сторін, дослідивши докази по справі, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 в 1951 році була прийнята в члени та на роботу в колгосп імені Дзержинського ( посада не зазначена ). 01.10.1991 року ОСОБА_1 звільнилася з роботи з посади свинарки. Зазначені обставини підтверджуються записами у трудовій книжці колгоспника № НОМЕР_1 .

31.01.1996 року відповідно рішення Лукімської сільської ради Оржицького району Полтавської області від 08.04.1995 року КСП імені Дзержинського було видано Державний акт на право колективної власності на землю, що підтверджується державним актом на право колективної власності на землю серії ІІ-ПЛ № 000067. Станом на день видачі КСП імені Дзержинського державного акту на право колективної власності на землю ОСОБА_1 була дійсним членом КСП імені Дзержинського, що підтверджується трудовою книжкою колгоспника та пенсійним посвідченням члена колгоспу № НОМЕР_2 , але не була включена до списку на паювання земель, тому їй не було видано сертифікату на право на земельну частку ( пай ). Відповідно розпорядження голови Оржицької райдержадміністрації від 20.03.1997 року № 111 по КСП імені Дзержинського розмір земельної частки становить 3, 82 умовних кадастрових гектари. Нормативна грошова оцінка землі становить 158 737 грн 95 коп.

Встановлені судом правовідносини врегулювані наступними нормативними актами.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , право на земельну частку (пай) мають, зокрема, колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку. Право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), зокрема є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п. 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95, право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства,кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними. Відповідно до п. 7 вказаного Указу Президента України, створюваний під час передачі земель у колективну власність резервний фонд використовується для передачі у приватну власність або надання у користування земельних ділянок переважно громадянам, зайнятим у соціальній сфері на селі, а також іншим особам, яких приймають у члени сільськогосподарських підприємств або які переселяються у сільську місцевість для постійного проживання.

Згідно п. а ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 16.04.2004 №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ передбачено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Не внесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку. При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 , будучи членом КСП імені Дзержинського на момент прийняття рішення Лукімською сільською радою про передачу землі у колективну власність та видачі Державного акта на колективну власність на землю КСП імені Дзержинського, була безпідставно позбавлена права на земельну частку (пай), тому її позовні вимоги до Лукімської сільської ради підлягають задоволенню.

В задоволенні позовних вимог до Оржицької районної державної адміністрації та СТОВ Лукім`я слід відмовити, адже зазначені відповідачі не є розпорядниками земель Лукімської сільської ради.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати необхідно віднести за рахунок позивача згідно її заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 141 ч. 1, 258, 259, 264, 265 ЦПК України, ст.1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , п.п. 2, 7 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95, суд, -

У Х В А Л И В :

1.Позов до Лукімської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області задовольнити.

2.Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) на території Лукімської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області в розмірі 3, 82 умовних кадастрових гектари.

3.В задоволенні позова до Оржицької районної державної адміністрації та СТОВ Лукім`я відмовити.

4.Судові витрати віднести за рахунок позивача.

5.Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційна скарга не була подана. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

6.Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса: Полтавська область, Семенівський район, село Карпиха;

- відповідач: Лукімська сільська рада, Оржицького району, Полтавської області, ідентифікаційний код 25158096, адреса: Полтавська область, Оржицький район, село Лукім`я, провулок Адміністративний, 8;

- відповідач: Оржицька районна державна адміністрація, Полтавської області, ідентифікаційний код 04057480, адреса: Полтавська область, Оржицький район, селище Оржиця, вулиця Центральна, 24;

- відповідач: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю ЛУКІМ`Я , ідентифікаційний код 03772985, адреса: Полтавська область, Оржицький район, село Лукім`я;

- третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, ідентифікаційний код 39767930, адреса: м. Полтава, вулиця Уютна, 23.

Суддя: Є.А.Смілянський

СудОржицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.11.2020
Оприлюднено16.11.2020
Номер документу92834786
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —543/768/20

Рішення від 13.11.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні