Рішення
від 02.11.2020 по справі 616/341/20
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 616/341/20

Провадження № 2/616/145/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

„02" листопада 2020 року Великобурлуцький районний суд

Харківської області

в складі головуючого - судді РИКОВА М.І.

за участю секретаря ШЕГДИ В.М.

позивача не з`явилася,

представника позивача не з`явилася,

представника відповідача не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Великий Бурлук справу за позовом ОСОБА_4 до територіальної громади Григорівської сільської ради в особі Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, треті особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до територіальної громади Григорівської сільської ради в особі Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, треті особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок. Позивач просить визнати в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ОСОБА_4 право власності на житловий будинок, літ. по плану А-1 з господарськими будівлями; літня кухня літ. по плану Б;, веранда літ. по плану - б;, гараж літ. по плану - Г; сараї літ. по плану В, Д, Е, Ж; вбиральня - літ. Т по плану; погріб - літ. П по плану, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позову позивач зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_5 . Після смерті матері відкрилась спадщина, яка складається із земельної ділянки та житлового будинку із надвірними будівлями розташованого за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_5 за життя склала заповіт, яким вказаний будинок заповідала ОСОБА_4 . Інших спадкоємців окрім позивача у померлої немає.

У визначений законодавством строк позивач, з метою оформлення своїх спадкових прав, звернулася до Великобурлуцької державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та оформила спадщину після смерті матері на земельну ділянку. Оформити спадкові права на житловий будинок з надвірними будівлями належному матері позивача, який розташований по АДРЕСА_1 ОСОБА_4 не змогла у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, який підтверджує право власності матері позивача на вищевказане майно.

17 квітня 2019 року державним нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом з підстав відсутності документу, що посвідчує право власності на вказаний житловий будинок. За таких обставин позивач звернулась до суду із даним позовом і просить захистити її право.

Позивач та представник позивача ОСОБА_6 про розгляд даної справи були повідомлені завчасно та належним чином. Представник позивача ОСОБА_6 та позивач надали до суду заяви в яких просять справу розглядати без участі позивача та його представника (а.с.95,96,114).

Відповідач - представник Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області до суду не з`явився, про час і місце судового засідання відповідача було повідомлено належним чином, на адресу суду сільський голова Чернявський А.В. направив листа, в якому сільська рада визнає позовні вимоги, просять розглядати справу без їх участі (а.с.113). Суд вважає можливим розглянути даний позов без представника відповідача.

Треті особи: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, на їх адреси були направлені судові повістки. На адресу суду надійшли заяви, в яких вони просять розглядати справу без їх участі (а.с.99-102).

Суд вважає за можливе розглядати справу за відсутності сторін.

Відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України , у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до положень ч.4 ст.206 ЦПК України , у разі визнання позову відповідачем суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши надані сторонами документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

Згідно з свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8), ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з заповітом, посвідченим 09 лютого 1989 року секретарем Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, зареєстрованого в реєстрі за № 1, вбачається, що спадкодавець ОСОБА_5 заповіла житловий будинок з надвірними будівлями, який розташований в с. Григорівка, Великобурлуцький район, Харківська область ОСОБА_4 (а.с.11).

Відповідно до свідоцтва про народження батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_5 та ОСОБА_8 (а.с.13).

Відповідно до свідоцтва про укладання шлюбу № НОМЕР_2 , ОСОБА_4 одружилася з ОСОБА_9 та після одруження змінила прізвище на ОСОБА_4 (а.с.14).

Згідно з довідкою Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, ОСОБА_5 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 . На день її смерті разом з нею проживали та були зареєстровані: донька ОСОБА_4 , зять ОСОБА_9 та онук ОСОБА_11 (а.с.15).

Згідно із технічним паспортом на житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 вбачається, що замовником технічної інвентаризації є ОСОБА_4 (а.с.17).

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17 квітня 2020 року у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на ім`я ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_5 було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, який підтверджує право власності на майно (а.с.07).

Згідно ст.16 ЦК України , кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути - визнання права.

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч.1 ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народженні живими після відкриття спадщини.

Згідно ст.ст. 1220-1221 , 1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця.

Пункт 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику в справах про спадкування передбачено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст.ст.1268-1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Позивач ОСОБА_4 є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_5 . Позивач у встановлений строк звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено, оскільки в неї відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно, а саме: на житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно положень ч.ч.1,4 ст.206 ЦПК України , позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбаченим цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

За таких обставин, перевіривши матеріали цивільної справи та надані суду докази, враховуючи визнання відповідачем позову, а також обставини справи в тому, що ОСОБА_4 своєчасно прийняла спадщину після смерті матері, звернувшись до державного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини в порядку спадкування за заповітом, але юридично оформити право власності не може, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на житловий будинок літ. по плану А-1 з господарськими будівлями; літня кухня літ. по плану Б;, веранда літ. по плану - б;, гараж літ. по плану - Г; сараї літ. по плану В,Д,Е,Ж; вбиральня - літ Т. по плану; погріб - літ. П по плану, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , тому суд вважає, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1216-1218, 1220-1223,1233-1235, 1258, 1261, 1268-1270 ЦК України , ст. ст. 3 , 4 , 5 , 12 , 13 , 19 , 23 , 76 , 81 , 141 , 263-265, 352, 354 ЦПК України , суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_4 до територіальної громади Григорівської сільської ради в особі Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, треті особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок - задовольнити.

Визнати в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженкою с. Вільхуватка, Великобурлуцького району, Харківської області, проживаючої по АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається з літ. по плану А-1 з господарськими будівлями; літня кухня літ. по плану Б; веранда літ. по плану - б; гараж літ. по плану - Г; сараї літ. по плану В,Д,Е,Ж; вбиральня - літ. Т по плану; погріб - літ. П по плану.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Великобурлуцький районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка с. Вільхуватка, Великобурлуцький район, Харківська область, паспорт серії НОМЕР_4 , виданий Великобурлуцьким РВ УМВС України в Харківській області 22 грудня 1997 року, реєстраційний номер картки платника податків - НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Територіальна громада Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в особі Григорівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ - 04399252, юридична адреса: індекс 62640, вул. Центральна, буд.24, с. Григорівка, Великобурлуцький район, Харківська область.

Треті особи: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженка сел. Великий Бурлук, Великобурлуцький район, Харківська область, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка с. Григорівка Великобурлуцького району Харківської області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Повний текст рішення виготовлено та підписано 02 листопада 2020 року.

Головуючий - Суддя Великобурлуцького районного суду

Харківської області М.І.РИКОВ

СудВеликобурлуцький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено15.11.2020
Номер документу92835383
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —616/341/20

Рішення від 02.11.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні