Ухвала
від 11.11.2020 по справі 759/19721/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/5810/20

ун. № 759/19721/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2020 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчоговідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції вКиївській області ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110000000710 від 16.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчоговідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції вКиївській області ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні за № 12020110000000710, дані щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що організована група осіб, до складу якої входять посадові особи ТОВ «Хімсейл» (Код за ЄДРПОУ №40316425), ТОВ «Вестхім Україна» (Код за ЄДРПОУ №38990521), ТОВ «Хімлаборреактив» (Код за ЄДРПОУ №23522853), ТОВ «Хімпродукт» (Код за ЄДРПОУ №25643058) та АТ «Макрохім» (Код за ЄДРПОУ №24720905) за попередньою змовою між собою, організували незаконне виробництво, виготовлення та зберігання з метою збуту небезпечної хімічної речовини «Гідразин Гідрат», а також їх розповсюдження на території Київської області та інших областей України.

В ході проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів установлено, що свідок ОСОБА_5 за допомогою мережі Інтернет за відсоток або винагороду займається пошуком більш дешевих товарів на вимогу покупців, інколи здійснює їх доставку або допомагає продавцям з реалізацією. В ході пошуку товарів, оглядаючи Інтернет ресурс, за посиланням https://prom.ua/p276474503-gidrazin-gidrat.html в мережі Інтернет знайшов продаж речовини «гідразин гідрат» вартістю 386 грн/кг. Зв`язавшись за одним з номерів зазначених в оголошенні № НОМЕР_1 , ТОВ «ХІМСЕЙЛ» в ході розмови особа на ім`я ОСОБА_6 , повідомив, що товар коштуватиме 595 грн., який можна придбати за адресою: АДРЕСА_1 . 04.06.2020 після перерахунку ОСОБА_5 грошових коштів в сумі 595 грн на розрахунковий рахунок ОСОБА_7 менеджер на ім`я ОСОБА_6 повідомив код з чотирьох цифр: 4829, які потрібно назвати в касі на території підприємства за адресою: Київська обл., м. Бровари, вул. Січових Стрільців, 8. На території підприємства ОСОБА_5 назвав код менеджеру, на що остання надала йому видаткову накладну №00003114 від 04.06.2020, перепустку на територію №00003114 від 04.06.2020, розпорядження на вигрузку №Х00020338. У вищевказаних документах зазначено наступне: ТОВ «ХІМСЕЙЛ» за оголошенням якого ОСОБА_5 замовив товар значиться покупцем «гідразин гідрату» фасуванням в пляшку об`ємом 0,9 кг, а продавцем товару вказано TOB «ВЕСТХІМ УКРАЇНА», відвантаження товару зі складу у м. Бровари зазначено за ТОВ «ХІМПРОДУКТ» з адресою м. Київ, вул. Кондратюка, 1, корп. 2, кім. 2, а печатки на зазначених документах проставлені від імені зовсім іншого підприємства, а саме «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ». Окрім цього при заїзді на територію підприємства значиться інша назва, а саме: АТ «МАКРОХІМ». Жодних супровідних документів та документів щодо якості на придбаний товар ОСОБА_5 не надавали, через що у останнього виникли сумніви щодо його походження та останній звернувся до поліції.

29.09.2020 відповідно до вимог ст. ст. 246, 250, 251, 271 КПК України,

ст. 43 КК України проведено контрольовану закупку та здійснено придбання отруйної речовини «Гідразин Гідрату» за адресою: м. Київська область, м. Бровари, вул. Січових Стрільців, 8, попередньо замовивши його на інтернет-сайті ТОВ «ХІМСЕЙЛ» - https://prom.ua/ua.

Відповідно до постанови про визнання речовими доказами, отруйну речовину «Гідразин Гідрату» визнано речовим доказом у вказному кримінальному провадженні та направлена на експертне дослідження.

Відповідно довисновку експертавстановлено,що наданана експертизуречовина «ГідразинГідрат» згідноміжнародної класифікаціїВООЗ відноситьсядо Ікласу небезпечностіта засвоїми властивостямихарактеризується якотруйна речовина,яка при попаданні у живий організм (людини, тварини, рослини) здатна викликати порушення його біохімічних і фізіологічних функцій, в результаті чого виникають симптоми отруєння (інтоксикація, захворювання зовнішніх та внутрішніх органів), а при великій - загибель.

Згідно п. 14 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» виробництво особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, підлягає ліцензуванню.

Згідно відомостей реєстру виробників небезпечних хімічних речовин, який у вільному доступі розміщено на офіційному сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України встановлено, що ТОВ «Хімсейл» (Код за ЄДРПОУ №40316425), ТОВ «Вестхім Україна» (Код за ЄДРПОУ №38990521), ТОВ «Хімлаборреактив» (Код за ЄДРПОУ №23522853) та АТ «Макрохім» (Код за ЄДРПОУ №24720905) та ТОВ «Хімпродукт» (Код за ЄДРПОУ №25643058) не мають ліцензії на право виробництво особливо небезпечних хімічних речовин, що вказує на відсутність у них вичерпного переліку підтверджуючих документів, що підтверджують відповідність ліцензійним умовам та матеріально-технічної бази, необхідної для виробництва особливо небезпечних хімічних речовин.

Крім того, відповідно до аналізу отриманих, виданих накладних та фінансово-господарської документації виявлено злочинний зв`язок між ТОВ «Хімсейл», ТОВ «Вестхім Україна», ТОВ «Хімлаборреактив», АТ «Макрохім» та ТОВ «Хімпродукт», який виражається у перепродажі отруйної речовини «Гідразин Гідрату» один одному з метою отримання прибутку.

Згідно п.п. 5.1.1. Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, зберігання пестицидів, отруйних речовин допускається тільки в спеціально призначених для цього складах.

Відповідно до інформації, наданої головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області, санітарний паспорт на право одержання, зберігання і застосування пестицидів на склад за адресою: Київська обл., м. Бровари, вул. Січових Стрільців, 8, не видавався.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що засновником АТ «Макрохім» (Код за ЄДРПОУ №24720905), являється ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса: м. Київ, вул. Верхня, 3, фактична адреса: м. Київ, вул. Митрополита Андрея Шептицького (Луначарського), 4.

Під час здійснення досудового розслідування здобуто дані, що вказують на наявність достатніх підстав вважати, що у нежитлових приміщеннях групи приміщень №27 (№ІІ-ОФІС), що розташовані в будівлі літ. "А" будинку за адресою: АДРЕСА_2 , можуть знаходитися знаряддя вчинення кримінального правопорушення, речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: отруйні речовини, отруйну речовину «Гідразин Гідрат», компоненти та обладнання для її виробництва, документи, які можуть підвереджувати купівлю або продаж незаконно вироблених отруйних речовин, компонентів для їх виробництва (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо).

Відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно встановлено, що нежитлові приміщення групи приміщень №27 (№ІІ-ОФІС), що розташовані в будівлі літ. "А" будинку за адресою: м. Київ, вул. Митрополита Андрея Шептицького (Луначарського), 4 на праві приватної власності належать ТОВ "СИГНУМ" (Код за ЄДРПОУ №32493114).

Враховуючи вищевикладене, з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення, речей та документів, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: отруйні речовини, отруйна речовина «Гідразин Гідрат», компоненти та обладнання для її виробництва, документи, які можуть підвереджувати купівлю або продаж незаконно вироблених отруйних речовин, компонентів для їх виробництва (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо), оскільки наявні достатні підстави вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку у нежитлових приміщеннях групи приміщень №27 (№ІІ-ОФІС), що розташовані в будівлі літ. "А" будинку за адресою: м. Київ, вул. Митрополита Андрея Шептицького (Луначарського), 4, яке знаходиться у фактичному користуванні АТ «Макрохім» (Код за ЄДРПОУ №24720905), в якому можуть знаходитись знаряддя вчинення кримінального правопорушення, речі та документи, що мають значення речових доказів у кримінальному провадженні та в подальшому можуть бути використані у встановленні обставин, які відповідно ст. 91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, що надасть можливість використати їх як докази у суді.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Дослідивши клопотання та копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим за наступних підстав.

Судовим розглядом встановлено, що слідчим відділом розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020110000000710, дані щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України, до вчинення якого можуть бути посадові особи АТ «Макрохім» (Код за ЄДРПОУ №24720905), що використовує у своїй діяльності нежитлові приміщення групи приміщень №27 (№ІІ-ОФІС), що розташовані в будівлі літ. "А" будинку за адресою: АДРЕСА_2 . Вказані факти підтверджуються інформацією з допиту свідків, а також інформацією, викладеною в матеріалах досудового розслідування.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна: нежитлові приміщення групи приміщень №27 (№ІІ-ОФІС), що розташовані в будівлі літ. "А" будинку за адресою: м. Київ, вул. Митрополита Андрея Шептицького (Луначарського), 4 на праві власності зареєстрований за ТОВ «Сигнум».

Згідно зст. 234 ч. 1 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно доч. 1ст. 233 КПК Україниніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно ч. 3ст. 233 КПК Українислідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Наданими матеріалами підтверджено, що АТ «Макрохім» користується нежитловим приміщенням групи приміщень №27 (№ІІ-ОФІС), що розташовані в будівлі літ. "А" будинку за адресою: АДРЕСА_2 , яке належить ТОВ "СИГНУМ".

З огляду на викладене, з урахуванням доведеності наявності достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.234,235, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_9 про проведення обшуку задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_4 та іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 12020110000000710 від 16.06.2020, дозвіл на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях групи приміщень №27 (№ІІ-ОФІС), що розташовані в будівлі літ. "А" будинку за адресою: м. Київ, вул. Митрополита Андрея Шептицького (Луначарського), 4 на праві приватної власності належать ТОВ "СИГНУМ" (Код за ЄДРПОУ №32493114), які використовуються АТ «Макрохім» (Код за ЄДРПОУ №24720905), з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення, речей та документів, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: отруйні речовини, отруйну речовину «Гідразин Гідрат», компоненти та обладнання для її виробництва, документи, які можуть підвереджувати купівлю або продаж незаконно вироблених отруйних речовин, компонентів для їх виробництва (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо)

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92842791
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110000000710 від 16.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України

Судовий реєстр по справі —759/19721/20

Ухвала від 11.11.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні