Ухвала
від 12.11.2020 по справі 127/24622/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/24622/20

Провадження 1-кс/127/11016/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2020 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ГУ ДФС у Вінницькій області підполковника податкової міліції ОСОБА_2 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42019020000000097 внесеного до ЄРДР 24.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло вищевказане клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ГУ ДФС у Вінницькій області підполковника податкової міліції ОСОБА_2 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42019020000000097 внесеного до ЄРДР 24.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим провадиться досудове розслідування кримінального провадження № 42019020000000097 внесеного до ЄРДР 24.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, в ході розслідування якого виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

В ході розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що СУ ГУ ДФС у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019020000000097 за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ Хмільницьке (код 00692245, Вінницька область, Хмільницький район, с. Війтівці, вул. Заводська, 2) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Загальна сума ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ Хмільницьке складає 11 141 117 грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах.

Так, ГУ ДФС у Вінницькій області проведено документальну планову перевірку ТОВ Хмільницьке з питань дотримання податкового законодавства за з 01.05.2016 по 30.09.2018, валютного - за період 01.05.2016 по 30.09.2018, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування - за період з 01.05.2016 по 30.09.2018, яка оформлена актом від 28.01.2019 №172/1401/00692245.

Згідно акту перевірки упродовж 2016-2018 років службові особи ТОВ Хмільницьке в порушення п. 185.1 ст. 185, п. 186.1 ст. 186, п. 187.1 ст. 187, п. 188.1 ст. 188, п. 189.1 ст. 189, п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.5, 198.6, п. 201.1, п. 201.1, п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України від 02.12.2010 незаконно формували податковий кредит з ПДВ від суб`єкту господарської діяльності з ознаками фіктивності ТОВ Грін-Авто-Транс (код 40559881) щодо придбання послуг перевезення вантажу (цукрового буряку), проте у вказаного підприємства відсутні виробничі обладнання, складські та торгівельні приміщення, транспорт для здійснення даного виду господарської діяльності.

Під час досудового розслідування встановлено, що господарські операції між ТОВ Хмільницьке і ТОВ Грін-Авто-Транс носять мнимий характер, так як були імітовані з метою отримання ТОВ Хмільницьке права на податковий кредит з ПДВ, про що свідчать наступні обставини: у ТОВ Хмільницьке щороку починаючи з вересня, з початком сезону цукроваріння виникає потреба у широкому залученні автотранспорту для здійснення перевезень вантажів цукрових буряків з місць їх вирощування на цукровий завод розташований у с. Війтівці Хмільницького району. Як правило наданням послуг із перевезення вантажів на замовлення займаються фізичні особи, які не зареєстровані платниками ПДВ, тому у керівників ТОВ Хмільницьке виникає злочинний намір на штучне формування податкового кредиту з ПДВ на суми отриманих послуг з перевезення. Тому службові особи ТОВ Хмільницьке з метою штучного формування податкового кредиту підприємства, щороку у сезон цукроваріння укладають угоди з сумнівними підприємствами на отримання від них послуг з організації перевезення вантажів, таким підприємством у 2016/2017 році було ТОВ Грін-Авто-транс.

У сезоні цукроваріння 2016/2017 років службові особи ТОВ Хмільницьке з метою ухилення від сплати ПДВ організували спільно з особами, які контролювали діяльність ТОВ Грін-Авто-Транс, злочинну схему, яка полягала у тому, що від імені ТОВ Грін-Авто-Транс виписувались податкові накладні на послуги перевезення, при цьому фактично для перевезень залучались фізичні особи, які здійснювали перевезення у попередні роки, які у свою залучали своїх знайомих, які теж мають у власності вантажні автомобілі і надають послуги з перевезення. Слід зазначити, що фактично людей для здійснення перевезень підшукують співробітники підприємства або афільовані з підприємством особи.

Документально операції між ТОВ Хмільницьке та ТОВ Грін-Авто-Транс з отримання послуг перевезення оформленні наступним чином: ТОВ Хмільницьке з ТОВ Грін-Авто-Транс оформлено договір №1/0816/24 від 16.08.2016 про надання послуг з перевезення вантажів (цукровий буряк). А ТОВ Грін-Авто-Транс нібито залучило для перевезень ТОВ Літія Груп, ТОВ Лейтон Компані, ТОВ Авелінк, ТОВ Суматра Транс, ФОП ОСОБА_3 , ТОВ Конкордвест, ТОВ Ліліон Вест, які мають ознаки фіктивності та транзитності, та за наявними відомостями задіяні у незаконних міжрегіональних схемах щодо конвертації грошових коштів та ухиленні від сплати податків, та перерахувало на адресу вказаних підприємств отримані від ТОВ Хмільницьке кошти.

Вказані СГД, які нібито залученні ТОВ Грін-Авто-Транс для перевезень, ніякого відношення до залучення водіїв не мали, так як встановлено, що розрахунки з фізичними особами-водіями здійснювались представниками ТОВ Хмільницьке та ТОВ Грін-Авто-Транс готівковими коштами, дизпаливом або запчастинами до вантажних автомобілів (поза офіційним бухгалтерським та податковим обліком підприємства).

Тобто, фактично перевезення цукрового буряку здійснювали фізичні особи з власним вантажним автотранспортом, а ТОВ Грін-Авто-Транс та залучені ним підприємства-перевізники були лише використані для імітування постачання послуг для ТОВ Хмільницьке з метою отримання податкового кредиту.

Не дивлячись на те, що у даному кримінальному провадженні проведено великий обсяг необхідних слідчих дій, спрямованих на всебічне, повне та неупереджене дослідження всіх обставин кримінального провадження, однак повідомити особам про підозру та закінчити досудове розслідування в передбачений річний строк, а саме до 24.11.2020, не представляється можливим у зв`язку із відсутністю достатнього часу та несвоєчасному отриманні усіх джерел зберігання інформації.

Так, у даному кримінальному провадженні проведені наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії: встановлено місце знаходження та допитано як свідків понад 60 осіб, зокрема, водіїв, що здійснювали перевезення цукрового буряку з місць їх вирощування до цукрового заводу; службових осіб та працівників ТОВ Грін-Авто-Транс та ТОВ Хмільницьке; службових осіб та засновників контрагентів ТОВ Грін-Авто-Транс - ТОВ Суматра Транс, ТОВ Літія Груп; відібрано у них експериментальні зразки почерку та підпису; проведено ряд процесуальних дій, спрямованих на встановлення місць знаходження службових осіб (засновників) ТОВ Літія Груп, ТОВ Лейтон Компані, ТОВ Авелінк, ТОВ Суматра Транс, ФОП ОСОБА_3 , ТОВ Конкордвест, ТОВ Ліліон Вест; долучено до матеріалів провадження копії документів ТОВ Грін-Авто-Транс по операціям з ТОВ Хмільницьке та ТОВ Літія Груп, ТОВ Лейтон Компані, ТОВ Авелінк, ТОВ Суматра Транс, ФОП ОСОБА_3 , ТОВ Конкордвест, ТОВ Ліліон Вест; здійснено тимчасові доступи та вилучення в ТОВ Хмільницьке оригіналів фінансово-господарських документів по операціям з ТОВ Грін-Авто-Транс; здійснено тимчасові доступи та вилучення в банківських установах АТ ОТП Банк, АТ Сбербанк, АТ КБ Приватбанк, АТ Альфа Банк, АТ Райффайзен Банк Аваль, АТ Укрбудінвестбанк, АТ Універсал Банк, АТ Укрсиббанк документів про відкриття та обслуговування рахунків, відомостей про рух коштів по ТОВ Хмільницьке та ТОВ Грін-Авто-Транс, а також ТОВ Літія Груп, ТОВ Лейтон Компані, ТОВ Авелінк, ТОВ Суматра Транс, ФОП ОСОБА_3 , ТОВ Конкордвест, ТОВ Ліліон Вест; проведено огляди та дослідження вилучених в АТ ОТП Банк, АТ Сбербанк, АТ Укрбудінвестбанк, АТ Універсалбанк банківських документів по рахункам ТОВ Грін-Авто-Транс, ТОВ Літія Груп, ТОВ Лейтон Компані, ТОВ Авелінк, ТОВ Суматра Транс, ТОВ Конкордвест, ТОВ Ліліон Вест; з метою встановлення та дослідження подальшого ланцюга перерахування контрагентами ТОВ Грін-Авто-Транс коштів наступним СГД, а також з метою перевірки та встановлення факту зняття готівки, винесено клопотання та отримано 8 ухвал суду про надання дозволу та здійснення тимчасових доступів до документів банківських установ по рахункам підприємств, яким були перераховані кошти від контрагентів ТОВ Грін-Авто-Транс, які на даний час спрямовано для виконання до банківських установ; здійснено тимчасові доступи та вилучення в копіях та оригіналах документів реєстраційних справ ТОВ Грін-Авто-Транс, ТОВ Літія Груп, ТОВ Лейтон Компані, ТОВ Авелінк, ТОВ Суматра Транс, ФОП ОСОБА_3 , ТОВ Конкордвест, ТОВ Ліліон Вест;

На даний час необхідно отримати ще ряд доказів, які можуть бути використані у подальшому під час судового розгляду, а також перевірити вже отримані докази, а саме необхідно: виконати ухвали суду щодо здійснення тимчасових доступів та вилучень документів в банківських установах по рахункам підприємств, на які надходили кошти від контрагентів ТОВ Грін-Авто-Транс, а також провести огляди та аналізи таких вилучених банківських документів; продовжити встановлення та проведення допитів як свідків водіїв, що здійснювали перевезення цукрового буряку; допитати колишніх службових осіб та працівників ТОВ Грін-Авто-Транс, жителів Харківської області; продовжити встановлення місця знаходження службових осіб підприємств, які ТОВ Грін-Авто-Транс нібито залучало для перевезення цукрового буряку на замовлення ТОВ Хмільницьке; вилучити оригінали документів ТОВ Грін-Авто-Транс по операціям з ТОВ Літія Груп, ТОВ Лейтон Компані, ТОВ Авелінк, ТОВ Суматра Транс, ФОП ОСОБА_3 , ТОВ Конкордвест, ТОВ Ліліон Вест та ТОВ Хмільницьке; провести судові експертизи.

Проведення вищевказаних слідчих та процесуальних дій має важливе значення для повного, об`єктивного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, отримання належних та допустимих доказів, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень.

Приймаючи до уваги те, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 24.11.2020, а у провадженні необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, для чого потрібно не менше шести місяців, а саме: виконати ухвали суду щодо здійснення тимчасових доступів та вилучень документів в банківських установах по рахункам підприємств, на які надходили кошти від контрагентів ТОВ Грін-Авто-Транс; провести огляди та аналізи вилучених банківських документів; продовжити встановлення та проведення допитів як свідків водіїв, що здійснювали перевезення цукрового буряку; допитати колишніх службових осіб та працівників ТОВ Грін-Авто-Транс, жителів Харківської області; продовжити встановлення місця знаходження службових осіб підприємств, які ТОВ Грін-Авто-Транс нібито залучало для перевезення цукрового буряку на замовлення ТОВ Хмільницьке; вилучити оригінали документів ТОВ Грін-Авто-Транс по операціям з ТОВ Літія Груп, ТОВ Лейтон Компані, ТОВ Авелінк, ТОВ Суматра Транс, ФОП ОСОБА_3 , ТОВ Конкордвест, ТОВ Ліліон Вест та ТОВ Хмільницьке; провести судові експертизи, а також встановити всіх причетних осіб до вчинення кримінального правопорушення по даному кримінальному провадженню, провести інші слідчі та процесуальні дії. Здійснити вищевказані процесуальні та слідчі дії раніше не представлялось можливим, тому з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин провадження, виникає необхідність у продовженні строку досудового слідства на шість місяців, тобто до 24.05.2021.

На підставі викладеного, керуючись ст. 40, 219, 294, 295 КПК України, слідчий просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явилася, завчасно подала заяву про розгляд клопотання у її відсутність.

Слідчий суддя дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався за відсутності фіксації судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України Якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

На даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, оскільки органу досудового розслідування необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій.

Крім того, слідчим в судовому засіданні було доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк передбачений ст. 219 КПК України, оскільки органами досудового розслідування станом на час звернення до суду не проведено усіх слідчих дій без проведення яких неможливо належним чином дослідити обставини кримінального правопорушення, надати належну кваліфікацію, дослідити наявні всі докази у їх сукупності та надати їм відповідну правову оцінку.

З огляду на викладене, враховуючи ступінь тяжкості та складності злочину, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні.

Разом із тим, слідчий суддя при дослідженні усіх матеріалів кримінального провадження із врахуванням доводів слідчого, приходить до висновку, що достатнім та обгрунтованим для проведення усіх слідчих дій буде продовження строку досудового розслідування саме на три місяці.

На підставі наведеного, керуючись ст. 294, 295 1 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ГУ ДФС у Вінницькій області підполковника податкової міліції ОСОБА_2 задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні №42019020000000097 внесеного до ЄРДР 24.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, на три місяці, тобто до 24 лютого 2021 року.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92844713
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42019020000000097 внесеного до ЄРДР 24.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/24622/20

Ухвала від 12.11.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні