Рішення
від 30.10.2020 по справі 907/426/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30.10.2020 м. Ужгород Справа № 907/426/20

Суддя Господарського суду Закарпатської області Ушак І.Г.,

розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Галицька Гуртівня , м. Львів

до фізичної особи-підприємця Понзель Івана Федоровича, с. Лази Закарпатськ область

про стягнення суми 104063,53 грн., в тому числі: 100000,14 грн. - основного боргу, 2050,89 грн. -3 % річних та 2012,50 грн. - інфляційних втрат,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся з позовом до відповідача про стягнення зазначених сум, що є предметом даного спору, оскільки відповідач всупереч договірних зобов`язань не сплатив в повному обсязі вартості поставлених лісоматеріалів.

Ухвалою суду від 24.06.2020р. позовну заяву прийнято до розгляду та постановлено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін; встановлено відповідачу 15-денний термін для подання відзиву на позовну заяву із доказами на його обгрунтування.

Приписами ст. 252 ГПК України, якими встановлено особливості розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше; за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін; якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі; якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі. Суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до ст. 248 ГПК України протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Головуючий суддя у справі перебувала на лікарняному з 04.07.20 по 25.08.20 включно та із 27.08.20 по 08.10.20 включно - у щорічній основній відпустці, тому справа вирішується судом після закінчення наведених обставин.

31.07.20 та 22.09.20 на адресу суду надійшли заяви представника позивача адвоката Попадинця Р.Д., за змістом яких останній повідомив суд про те, що відповідач 15.07.20 та 3.08.20 на часткове погашення боргу сплатив 50000,00 грн., долучиши на підтвердження наведеного копії платіжних доручень №№ 63, 83.

Відповідач своїм процесуальним правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався, хоча отримав ухвалу про відкриття провадження у справі, докази чого містяться у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

20.08.18 сторони у справі уклали договір № 20/08, за змістом якого продавець - позивач у справі - зобов`язується відпустити лісоматеріали круглі необроблені хвойних порід покупцеві - відповідачу у справі, який, у свою чергу, зобов`язується - прийняти та оплатити вартість лісоматеріалів. При цьому, номенклатура, обсяг реалізації та ціна реалізації встановлюються шляхом узгодження сторін та визначаються в видаткових накладних на кожну партію товару. Продавець надає первинні документи на товар згідно наведеної номенклатури, а саме ТТН від лісовоro господарства та специфікацію (Ф ЛГ-25) та зобов`язується надати покупцеві перехідні документи на Товар, а саме: ТТН та видаткову накладну у 2-х примірниках. Покупець, у свою чергу, зобов`язується повернути один підписаний примірник ТТН та один підписаний примірник видаткової накладної протягом 3 робочих днів після їх отримання, та первинні документи після отримання сертифікату походження (п. 1.1 договору).

Відповідно до п. 1.2 договору оплата за кожну партію поставленої продукції проводиться покупцем протягом 3 (трьох) банківських днів з моменту поставки продукції.

З матеріалів справи вбачається, що сторони на виконання умов договору здійснювали господарські операції з поставки лісоматеріалів та оплати їх вартості, в результаті чого станом на 5.12.19 заборгованість відповідача з оплати одержаних лісоматеріалів становила суму 135400,14 грн.

Наведене підтверджено долученими до матеріалів справи видатковими, товарно-транспортними та податковими накладними за період з серпня 2018р. по серпень 2019р. та актом звірки складеним та підписаним сторонами станом на 05.12.2019р.

Відповідачем у лютому та червні 2020р. на часткове погашення боргу сплачено двома платежами суму 35400,00 грн. (платіжні доручення №№ 27, 60), з урахуванням чого станом на 17.06.20 заборгованість перед позивачем становила суму 100000,14 грн.

Наведене послугувало підставою звернення позивача до суду з вимогами, що становлять предмет даного спору, доведено матеріалами справи і не спростовано відповідачем.

Після звернення позивача до суду з даним позовом відповідач сплатив на погашення боргу суму 50000,00 грн., у зв`язку з чим провадження у справі в цій частині належить закрити за змістом п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України за відсутністю предмету спору, а заборгованість відповідача перед позивачем у частині основного боргу становить суму 50000,14 грн.

Вирішуючи даний спір, суд керується таким.

У силу приписів ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання, якими є сторони даних спірних відносин, повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 526 Цивільного кодексу України встановлює вимогу щодо виконання зобов`язань належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 2 ст. 712 ЦК України).

В силу приписів ст. 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч. 1 ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару (ч. 2 ст. 692 ЦК України).

Зі змісту правової норми, наведеної у ч. 1 ст. 692 ЦК України, вбачається, що за загальним правилом обов`язок покупця оплатити товар виникає після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього. Це правило діє, якщо спеціальними правилами або договором купівлі-продажу не встановлений інший строк оплати.

За наведених фактичних обставин справи та на підставі зазначених приписів цивільного та господарського права суд констатує, що вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості в частині основного боргу на суму 50000,14 грн. є правомірними, оскільки доведені належними та допустимими доказами у справі та не спростовані відповідачем.

Позовні вимоги в частині 3 % річних та інфляційних втрат нарахованих позивачем за прострочення виконання відповідачем грошових зобов`язань за період з 6.12.19 по 17.06.20 на суми відповідно 2050,89 грн. та 2012,50 грн. підлягають задоволенню та стягненню з відповідача на користь позивача на підставі ст. 625 ЦК України.

Таким чином, всього до стягнення з відповідача на користь позивача належить сума 54063,53 грн.

За змістом ст. 129, 130 ГПК України судовий збір сплачений позивачем при поданні позову на суму 2102,00 грн. та витрати позивача на правничу допомогу у даній справі на суму 10000,00 грн. - належить відшкодувати за рахунок відповідача, в т.ч. у частині вимог, провадження щодо яких закрито. Позивачем на підтвердження понесених витрат, пов`язаних з оплатою правничої допомоги у межах цієї справи, надано договір про надання правничої допомоги від 05.05.20, укладений позивачем та адвокатським об`єднанням Західноукраїнська правнича компанія в особі адвоката Попадинець Р.Д., акт приймання-передачі виконаних робіт, ордер на надання правової допомоги, платіжне доручення від 16.06.20 на оплату суми 10000,00 грн. за правничу допомогу. Суд, вирішуючи дане питання, враховує ціну позову, складність справи, обсяг виконаної адвокатом роботи, підготовлені ним документи по справі, та вважає, розумним та співмірним заявлений позивачем до відшкодування розмір витрат на оплату послуг адвоката.

З огляду на викладене, керуючись ст. ст. 129, 178, 231, 247-252 Господарського процесуального кодексу України,

СУД УХВАЛИВ:

1. Позов задоволити частково.

Стягнути з фізичної особи-підприємця Понзель Івана Федоровича ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Галицька гуртівня (79049, м. Львів, вул. Вернадського,8, код ЄДРПОУ 02771859) заборгованість на суму 54063,53 грн. (п`ятдесят чотири тисячі шістдесят три грн. 53 коп.), включаючи основний борг; 3 % річних, інфляційні нарахування, та у відшкодування судових витрат - 12102,00 грн. (дванадцять тисяч сто дві грн. 00 коп.).

2. В іншій частині позовних вимог - провадження у справі закрити.

Відповідно до приписів ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України. Текст рішення складено 16.11.20.

Суддя Ушак І.Г.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено16.11.2020
Номер документу92854864
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/426/20

Судовий наказ від 30.12.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Рішення від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні