Ухвала
від 06.11.2020 по справі 280/6565/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВИТРЕБУВАННЯ ДОКАЗІВ

06 листопада 2020 року Справа № 280/6565/20 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Новікової І.В., розглянувши в порядку письмового провадження питання про витребування доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Запорізькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення,

ВСТАНОВИВ:

18 вересня 2020 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов ОСОБА_1 (далі-позивач) до Головного управління ДПС у Запорізькій області (далі - відповідач), в якому позивач просить суд визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення - рішення від 16.06.2020 №0036597-5405-0833.

Згідно ч.4 ст.9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до приписів статті 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ч.3 ст.77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Так, під час розгляду адміністративної справи судом встановлено, що в обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 посилається на те, що нежитлове приміщення розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , не є об`єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, оскільки таке використовується ним при ведення особистого селянського господарства.

При цьому, судом встановлено, що ОСОБА_1 на даний час не має статусу фізичної особи - підприємця.

Водночас, відповідно до приписів статті 1 Закону України Про особисте селянське господарство , особисте селянське господарство - це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Діяльність, пов`язана з веденням особистого селянського господарства, не відноситься до підприємницької діяльності.

В свою чергу, відповідно до статті 4 Закону України Про особисте селянське господарство , особисті селянські господарства підлягають обліку.

Облік особистих селянських господарств здійснюють сільські, селищні, міські ради за місцем розташування земельної ділянки в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики.

Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 14.04.2017 №572 затверджено Порядок обліку особистих селянських господарств сільськими, селищними та міськими радами, який установлює правила організації збору первинних даних про особисті селянські господарства (далі - Порядок №572).

Відповідно до пункту 3 Порядку №572, облік особистих селянських господарств здійснюють сільські, селищні та міські ради за такими формами первинної облікової документації: формою № 1 Облікова картка об`єкта погосподарського обліку (далі - форма № 1) та формою № 3 Список осіб, яким надані земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства із земель міських поселень (далі - форма № 3), які затверджуються Державною службою статистики України.

Пунктом 5 Порядку №572 визначено, що у разі ведення громадянином особистого селянського господарства для його обліку у формах №1 і №3 зазначаються прізвище, ім`я, по батькові особи, якій була надана земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства, площа земельної ділянки, яка належить цій особі або перебуває в її користуванні в межах сільської, селищної, міської ради, прізвище, ім`я, по батькові осіб, які разом з нею ведуть особисте селянське господарство, а також назва і дата документа, який засвідчує право власності або право користування цією земельною ділянкою. У випадках, передбачених статтею 11 Закону України Про особисте селянське господарство , проставляється дата припинення ведення особистого селянського господарства. Крім того, у формі №3 зазначається адреса реєстрації місця проживання особи, якій надано земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що для повного, всебічного та об`єктивного розгляду адміністративної справи є необхідність у витребуванні додаткових доказів по справі, а саме суд вважає за необхідне витребувати від Токмацької міської ради інформацію та її документальне підтвердження щодо того чи перебував протягом 2019 року ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 ) на обліку, як особа яка веде особисте селянське господарство за адресою: АДРЕСА_1 (якщо так, то надати підтверджуючі документи за формою встановленою Порядком №572), а також інформацію та її документальне підтвердження стосовно того чи обліковується позивач як засновник/учасник особистого селянського господарства.

Керуючись ст.ст.72, 77, 241, 248, 256 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Витребувати від Токмацької міської ради інформацію та її документальне підтвердження щодо того чи перебував протягом 2019 року ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 ) на обліку, як особа яка веде особисте селянське господарство за адресою: АДРЕСА_1 (якщо так, то надати підтверджуючі документи за формою встановленою Порядком №572), а також інформацію та її документальне підтвердження стосовно того чи обліковується ОСОБА_1 як засновник/учасник особистого селянського господарства.

Копію ухвали направити голові Токмацької міської ради (вул.Революційна, 45, м.Токмак, Запорізька область, 71701) для виконання.

Витребувану інформацію у найкоротший строк, але не пізніше 3-х днів від дня отримання ухвали суду, подати до канцелярії Запорізького окружного адміністративного суду: вул. Сергія Синенка, 65-в, м. Запоріжжя, 69041.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

У відповідності до ст.14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Суддя І.В. Новікова

Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено16.11.2020

Судовий реєстр по справі —280/6565/20

Ухвала від 23.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 18.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 20.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Постанова від 15.09.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Постанова від 15.09.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 14.09.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 14.09.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 28.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 28.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 26.02.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні