Ухвала
від 16.11.2020 по справі 766/11699/17
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

16 листопада 2020 р. м. ХерсонСправа № 766/11699/17

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Дубровної В.А., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Резиденція Херсон" до Херсонської міської ради, Департаменту містобудування та землекористування Херсонської міської ради, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову, Приватне підприємство "Ватерпас" про визнання недійсним рішення сесії Херсонської міської ради в частині та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив :

11 липня 2017 р. до Херсонського міського суду Херсонського області надійшов позов Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Резиденція Херсон" (надалі - позивач, Обслуговуючий кооператив " ЖБК "Резиденція Херсон"") до Херсонської міської ради ( надалі - відповідач -1), Департаменту містобудування та землекористування Херсонської міської ради ( надалі - відповідач - 2), в якому просить

- визнати недійсним п. 2 рішення позачергової сесії Херсонської міської ради VII скликання від 31.05.2017 № 720 в частині призупинення видачі містобудівних умов та обмежень Обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Резиденція Херсон" щодо будівництва на земельній ділянці на розі пр. 200 річчя Херсона та АДРЕСА_1 .

- зобов`язати Департамент містобудування та землекористування Херсонської міської ради видати Обслуговуючому кооперативу житлово-будівельний кооператив "Резиденція Херсон" містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки для проектування будівництва об`єкту на земельній ділянці на розі АДРЕСА_2 - річчя Херсона та вул. Полковника Кедровського (кадастровий номер 6510136900:15:001:0172).

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 12.07.2017 р. відкрито провадження у справі.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 28.11.2018 р. залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову, Приватне підприємство " Ватерпас" ( місцезнаходження м. Херсон, пр. 200- річчя Херсона, 3-А).

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 10.09.2020 р. адміністративну справу № 766/11699/17 передано Херсонському окружного адміністративного суду за підсудністю.

Дана адміністративна права надійшла до Херсонського окружного адміністративного суду 28.10.2020 р.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.10.2020 р. адміністративну справу передано судді Дубровній В.А.

Відповідно до частини 2 статі 30 КАС України адміністративна справа, передана з одного адміністративного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 29 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження адміністративним судом, до якого вона надіслана.

Відповідно до ч. 1 ст. 118 КАС України процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Враховуючи, що положеннями КАС України не визначено строку для прийняття до провадження адміністративної справи, отриманої відповідно до ст. 30 КАС України, тому суд має встановлювати розумні строки для вчинення вказаних процесуальних дій.

Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню адміністративного судочинства. ( частина 1 ст. 118 КАС України).

Перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день (частини 1 та 6 ст. 120 КАС України).

Враховуючи, що у період з 30.10.2020 по 13.11.2020 суддя перебувала на лікарняному та відпустці, тому питання щодо прийняття до провадження справи, вирішено 16.11.2020, тобто у перший після них робочий день.

Ознайомившись з матеріалами даної справи, суд вказує про таке.

Відповідно до частини 1 статті 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності. За правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї документів предметом спору у даній справі є протиправність та скасування рішення Херсонської міської ради від 31.05.2017 № 720 в частині призупинення видачі містобудівних умов та обмежень Обслуговуючому кооперативу "ЖБК "Резиденція Херсон", зобов`язання Департамент містобудування та землекористування Херсонської міської ради вчинити певні дії.

Отже, справа належить до справ незначної складності, виходячи з положень статі 257 КАС України.

Враховуючи склад учасників справи, характер спірних правовідносин та предмет доказування у даній справі, суд вважає за необхідне призначати розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Крім того, відповідно до ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до положень ч. 6, 7 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Разом з тим, ч. 8 ст.80 КАС України передбачено, що у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Отже, з метою з`ясування всіх обставин справи, суд вважає за необхідне витребувати від відповідачів докази, пов`язані з розглядом справи.

З огляду на вказане та керуючись статтями 12, 30, 77,80, 118, 243,248, 257, 259-262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ухвалив :

Прийняти до провадження адміністративну справу за позовом обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Резиденція Херсон" ( місцезнаходження 29000, м. Хмельницький, вул. Київська, будинок 4, кімната 301, код ЄДРПОУ 39852726) до Херсонської міської ради (місце знаходження 73003, м. Херсон, пр. Ушакова, 37, код ЄДРПОУ 26347681) Департаменту містобудування та землекористування Херсонської міської ради (місце знаходження 73000, м. Херсон, пр. Ушакова, 37, код ЄДРПОУ 37465453), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Приватне підприємство "Ватерпас" ( місце знаходження 73000, м. Херсон, пр. 200-річчя Херсона, 3-А, код ЄДРПОУ 30246268) про визнання недійсним рішення сесії Херсонської міської ради в частині та зобов`язання вчинити певні дії.

Справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження.

Призначити судове засідання на 15 грудня 2020 р. о 10:30 годині в приміщенні Херсонського окружного адміністративного суду за адресою: м. Херсон, вул. Філатова, 29.

Встановити сторонам строки для подання заяв по суті, а також доказів, зокрема :

- позивачу - 10 ( десять) днів з дня вручення (отримання) цієї ухвали для подання письмових пояснень;

- відповідачам - 15 ( п`ятнадцять) днів з дня вручення (отримання) цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву з доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача;

- позивачу - 7 ( сім) днів, з дня наступного за днем отримання відзиву, для подання відповіді на відзив;

- відповідачам - 7 (сім) днів, з дня наступного за днем отримання відповіді на відзив, для подання заперечень.

Відповідно до ч. 4 ст. 159 КАС України подання заяв по суті справи є правом учасників справи. Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам), в тому числі на електронні адреси.

Зобов`язати Херсонську міське раду надати суду належним чином засвідчені копії документів, які вплинули на прийняття рішення в частині його оскарження, у т.ч. рекомендації тимчасової контрольної комісії з питань заборони будівництва на земельній ділянці в районі вул. Карбишева на проспекті 200-річчя Херсона від 21.04.2017 р.

Зобов`язати Департамент містобудування та землекористування Херсонської міської ради надати суду належним чином засвідчену копію клопотання Обслуговуючого кооперативу " ЖБК "Резиденція Херсон"" від 25.05.2017 р. № 114-11535-22 та додатки до нього ( у разі їх наявності), результати його розгляду, а також докази листування з Обслуговуючим кооперативом " ЖБК "Резиденція Херсон"" зі спірного питання ( у разі їх наявності).

Витребувані документи надати суду разом з відзивом на позов, у тому числі шляхом направлення на електронну адресу суду (inbox@adm.ks.court.gov.ua), а також докази їх направлення іншим учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи про можливість отримання інформації по справі, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://adm.ks.court.gov.ua/sud2170/.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Суддя В.А. Дубровна

Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено17.11.2020
Номер документу92865659
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсним рішення сесії Херсонської міської ради в частині та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —766/11699/17

Ухвала від 16.02.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 16.11.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 10.09.2020

Адміністративне

Херсонський міський суд Херсонської області

Зуб І. Ю.

Ухвала від 30.04.2020

Адміністративне

Херсонський міський суд Херсонської області

Зуб І. Ю.

Ухвала від 28.11.2018

Адміністративне

Херсонський міський суд Херсонської області

Дорошинська В. Е.

Ухвала від 12.07.2017

Адміністративне

Херсонський міський суд Херсонської області

Дорошинська В. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні