Рішення
від 16.11.2020 по справі 944/3358/20
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/3358/20

Провадження №2/944/1365/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.11.2020 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого судді Карпин І.М.,

за участю секретаря судових засідань Мельник Є.Є.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Яворів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання власності в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

28.07.2020 ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання власності в порядку спадкування.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її двоюрідний брат ОСОБА_2 , після смерті якого залишилось спадкове майно - житловий будинок АДРЕСА_1 . Ще за життя 13.08.2016 ОСОБА_2 склав заповіт, згідно якого усе належне майно заповів їй. На даний час вона бажає оформити право власності на успадкований житловий будинок після смерті ОСОБА_2 , однак це унеможливлюється відсутністю свідоцтва про право власності на даний будинок, тому просила у судовому порядку визнати її власником будинку АДРЕСА_1 .

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, однак подала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, та просить їх задовольнити.

Відповідач - Мужиловицька сільська рада Яворівського району Львівської області, подала заяву, в якій просить розгляд справи проводити у відсутності представника сільської ради, щодо заявлених вимог ОСОБА_1 не заперечує.

Згідно з ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази наявні в матеріалах справи, суд дійшов висновку про підставність задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 , побудований у 1969 році, числиться за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

30.08.2016 ОСОБА_2 склав заповіт, за яким на випадок своєї смерті усе своє майно заповів ОСОБА_1 . Даний заповіт посвідчено приватним нотаріусом Яворівського районного нотаріального округу Карпою Т.В. та зареєстровано в реєстрі за №901.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що стверджується свідоцтвом про смерть, виданим 18.11.2019 Виконавчим комітетом Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області.

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується технічним паспортом, який виготовлено 24.02.2020.

Відповідно до ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з ст.ст.1216, 1217, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків спадщини від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до вимог ст.ст.1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку не заявив про відмову від спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має право протягом шестимісячного строку подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , та отримала свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площами 1,7232 га та 0,0975, що розташовані на території Мужиловицької сільської ради Яворівського району Львівської області, що стверджується матеріалами спадкової справи №33/2020.

Відповідно до постанови державного нотаріуса Новояворівської державної нотаріальної контори від 22.06.2020 ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на такий.

Позивач у справі ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем за заповітом майна померлого ОСОБА_2 , спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині ОСОБА_2 , не встановлено. Враховуючи те, що відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює позивачу належне оформлення спадкових прав, суд вважає, що за ОСОБА_1 слід визнати право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись 12, 13, 81, 223, 263, 265 ЦК України, суд

у х в а л и в:

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду чи через Яворівський районний суд Львівської області. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 16.11.2020.

Позивач: ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_3

адреса:

АДРЕСА_2 ,

РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Мужиловицька сільська рада

Яворівського району Львівської області

с.Мужиловичі Яворівського району Львівської області

вул.С.Бандери, 15, ЄДРПОУ 20856453.

Суддя І.М.Карпин

Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено17.11.2020
Номер документу92875870
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —944/3358/20

Рішення від 16.11.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні