Ухвала
від 16.11.2020 по справі 608/2267/20
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Чортківський районний суд Тернопільської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" листопада 2020 р. Справа № 608/2267/20

Номер провадження1-кп/608/249/2020

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі: головуючого суду судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представника потерпілої юридичної особи ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Чорткові кримінальне провадження, відомості про яке 1 жовтня 2020 року внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12020215190000070, по обвинуваченню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , в вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України, що надійшли до суду з обвинувальним актом,-

В С Т А Н О В И В :

2 листопада 2020 року в провадження суду надійшов обвинувальний акт з реєстром матеріалів досудового розслідування в вищезазначеному кримінальному провадженні.

Ухвалою судді від 6 листопада 2020 року вказане кримінальне провадження призначене до розгляду в підготовчому судовому засіданні.

ОСОБА_5 обвинувачується в тому, що 28 вересня 2020 року близько 20-ї години, перебуваючи поблизу складського приміщення Товариства з обмеженою відповідальністю «Степ-М», що знаходиться в с. Росохач Чортківського району Тернопільської області, побачив під цегляною стіною вказаного підприємства розсипана сою, після чого у нього виник злочинний умисел на заволодіння вищевказаною соєю. Надалі обвинувачений ОСОБА_5 , реалізовуючи свій злочинний умисел, керуючись корисливим мотивом, з метою особистого збагачення, переконавшись, що за його діями ніхто не стежить, шляхом вільного доступу, зібрав висипану сою у поліетиленові мішки та викрав 46 кг сої, вартість якої становить 736 гривень, чим спричинив ТОВ «Степ-М», матеріальну шкоду на вищевказану суму.

Такі дії обвинуваченого ОСОБА_5 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності та просить кримінальне провадження щодо нього закрити, оскільки він примирився з потерпілою юридичною особою.

Вислухавши думку прокурора, який не заперечує проти закриття кримінального провадження, обвинуваченого, який просить закрити щодо нього кримінальне провадження в зв`язку з примиренням з потерпілою юридичною особою, з`ясувавши позицію представника потерпілої юридичної особи, який пояснив, що товариство не має будь-яких претензій матеріального (морального) характеру до обвинуваченого, оскільки останній відшкодував заподіяну шкоду в повному обсязі, в зв`язку з цим просить кримінальне провадження щодо обвинуваченого закрити, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд вважає за необхідне клопотання обвинуваченого задовольнити з наступних мотивів.

Суд відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України в підготовчому судовому засіданні має право, зокрема, закрити провадження у випадках встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно ст.46Кримінального кодексуУкраїни особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Такою, яка вчинила злочин уперше, вважається особа, котра раніше не вчиняла злочинів або раніше вчинила злочин, що вже втратив правове значення.

Примирення винної особи з потерпілим належить розуміти як акт прощення її в результаті вільного волевиявлення, що виключає будь-який неправомірний вплив, незалежно від того, яка зі сторін була ініціатором, та з яких мотивів.

Звільнення винної особи від кримінальної відповідальності та закриття справи у зв`язку з примиренням із потерпілим можливе тільки в разі відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди.

За наявності передбачених у ст. 46 КК України підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження ОСОБА_5 раніше не судимий, вчинив кримінальне правопорушення, яке, згідно ч. 2 ст. 12 Кримінального кодексу України, відноситься до кримінального проступку, щиро розкаюється, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, добровільно відшкодував завдані збитки.

При цьому суд також враховує вік обвинуваченого, а також те, що він є інвалідом ІІІ групи.

Враховуючи вищенаведені обставини, суд вважає, що наявні всі правові підстави для застосування до обвинуваченого ОСОБА_5 положень ст. 46 КК України та звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням винного з потерпілим та закриття справи.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

За таких обставин є достатні підстави вважати, що внаслідок примирення обвинуваченого з потерпілою юридичною особою, ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності.

З врахуванням наведеного, керуючись ст. 46 Кримінального кодексу України, п.1 ч. 2 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст.185Кримінального кодексуУкраїни на підставі ст. 46 Кримінального кодексу України.

Кримінальне провадження щодо ОСОБА_5 по обвинуваченню його у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України, закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду через Чортківський районний суд протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92877517
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —608/2267/20

Ухвала від 16.11.2020

Кримінальне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Парфенюк В. І.

Ухвала від 06.11.2020

Кримінальне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Парфенюк В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні