Ухвала
від 16.11.2020 по справі 592/12890/20
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/12890/20

Провадження № 1-кс/592/6352/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2020 року м.Суми Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32019200000000082 від 24.12.2019 (виділеного з кримінального провадження №32019200000000001 від 04.01.2019,-

встановив:

Слідчий своє клопотання, погоджене з прокурором, обґрунтовує тим, що слідчим управлінням ГУ ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в ЄРДР 24.12.2019 за №32019200000000082 за фактами вчинення службовими особами ТОВ «Агрофірма Лан» (код 30811351) кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 4 ст. 358, ч. 3 ст. 212 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що у період 2018-2019 років директор та інші службові особи ТОВ «Агрофірма Лан» (код 30811351) з метою ухилення від сплати податків, незаконного формування податкового кредиту, розтрати коштів цього Товариства здійснювали фіктивну (лише шляхом оформлення фіктивних бухгалтерських документів, без реального руху товарів) закупівлю мінеральних хімічних добрив (діамофоску Та добриво аміачно-нітратне) у підприємств із ознаками фіктивності ФГ «Чиж» (код 20590883), ФГ «Дженералс Корн» (код 41830429), ТОВ «Федтекском» (код 41743640). В дійсності ж вказані добрива зазначеними суб`єктами господарювання до ТОВ «Агрофірма Лан» не поставлялися, цей товар до ТОВ не надходив і в виробництві не використовувався.

Проведеними по даному кримінальному провадженню слідчими (розшуковими) діями встановлено, що службові особи ТОВ «Агрофірма Лан» здійснювали фіктивні угоди щодо закупівлі мінеральних хімічних добрив (діамофоску та добриво аміачно-нітратне) у підприємств з ознаками фіктивності ФГ «Чиж» (код 20590883), ФГ «Дженералс Корн» (код 41830429), ТОВ «Федтекском» (код 41743640).

При цьому, ОСОБА_4 перерахував кошти Товариства на загальну суму З 126 375,00 грн. із розрахункових банківських рахунків ТОВ «Агрофірма Лан» на рахунки ФГ «Чиж», ФГ «Дженералс Корн», ТОВ «Федтекском», тим самим розтративши кошти очолюваного ним Товариства.

Допитана в якості свідка засновник та директор ФГ «Дженералс Корн» ОСОБА_5 пояснила, що підприємство зареєструвала на прохання малознайомих осіб, будь-яку фінансово-господарську діяльність не здійснювала. Також, ухвалою слідчого судді Сумського районного суду Сумської області від 07 травня 2019 року директора ТОВ «Федтекском» ОСОБА_6 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Зокрема, допитаний в якості свідка ОСОБА_7 , повідомив, що службовими особами ТОВ «Агрофірма Лан» (код 30811351) ОСОБА_4 та ОСОБА_8 здійснюється систематичне привласнення коштів товариства. Службовими особами розроблено злочинну схему за якою вони здійснюють підроблення документів щодо придбання добрив (діамофоску та добриво аміачно-нітратне) та придбання паливно-мастильних матеріалів.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Агрофірма Лан» (код 30811351) використовують у своїй протиправній господарській діяльності, пов`язаної з ухиленням від сплати податків, територію та інші нежитлові приміщення за адресою: Сумська область, Сумський район, с Кіндратівка, вул. Центральна, буд. 4.

У вказаних приміщеннях зберігаються і можуть бути знищені предмети, документи щодо здійснення службовими особами ТОВ «Агрофірма Лан» господарської діяльності у період 2018-2019 роках, підроблені фінансово-господарські документи, чорнові записи та інші речі, предмети та документи пов`язані з ухиленням від сплати податків, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини у справі.

Таким чином, виникла необхідність у проведенні обшуку на території та в інших приміщеннях за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Кіндратівка, вул. Центральна, буд. 4, з метою виявлення та вилучення предметів та документів, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі сліди злочинів або були об`єктом злочинних дій, а саме: документи щодо придбання мінеральних добрив (діамофоску та добриво аміачно-нітратне); шляхові листи трактористів та водіїв вантажних транспортних засобів; акти списання мінеральних добрив; карти полів; акти списання мінеральних добрив зі складу мінеральних добрив; табелі обліку робочого часу працівників підприємства; деталізовані відомості про нарахування заробітної плати, інших документів, де відображається сума заробітної плати працівників підприємства; чеки, чорнові записи (документи подвійної бухгалтерії), незаповнені бухгалтерські бланки з відбитками печаток підприємств з ознаками фіктивності, печатки перелічених вище підприємств, комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться фіктивна бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носії інформації (компакт-диски, флеш-накопичувачі, інші носії), на яких зберігаються електронні версії фіктивних бухгалтерських документів, ключі доступів до системи «Клієнт-Банк», мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності - у разі відмови особи від надання проведення огляду під час обшуку та інші предмети, що свідчать про обставини вчинення злочинів і які мають значення для встановлення істини у провадженні, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Вилучення вище перелічених речей та документів надасть можливість встановити порушення податкового законодавства України службовими особами ТОВ «Агрофірма Лан» (код 30811351), а також подію кримінального провадження, вид та розмір шкоди, яку було завдано державі та будуть використані в подальшому як речові докази. За даними ДП «Регіональна агенція технічної інвентаризації» КП «Ініціатива» право власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Кіндратівка, вул. Центральна, буд. 4, належить на праві власності Колгоспу ім. Кірова та використається службовими особами ТОВ «Агрофірма Лан». На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що на території та в інших приміщеннях за адресою: Сумська область, Сумський район, с Кіндратівка, вул. Центральна, буд. 4, знаходяться речі та документи, які були знаряддями кримінальних правопорушень, зберегли на собі сліди злочинів та були об`єктом злочинних дій, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення і які мають значення для встановлення істини у справі та можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних та у зв`язку із тим, що доступ до даних речей і документів неможливо отримати за допомогою проведення інших слідчих (розшукових) дій та існує реальна загроза зміни або знищення їх просить надати дозвіл на обшук за вищевказаною адресою.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просить його задовольнити.

Вислухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла та не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв`язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом. Обшук має провадитись за наявності достатніх даних, які вказують на те, що об`єкти, які мають значення у справі, по-перше, знаходяться у певної особи (в певному місці), по-друге, що дані об`єкти сховані й добровільно видані не будуть. Відповідно до ч.3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. Згідно до ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. Перевіривши матеріали, надані до клопотання, вважаю, що слідчим не доведено достатніми та беззаперечними доказами ті обставини, що зазначені вище документи і речі сховані у вказаних приміщеннях і перебувають там на даний час, оскільки як убачається із доданих до клопотання документів, всі слідчі (розшукові) дії по даному кримінальному провадженню проводилися ще у 2018-2019 р.р., клопотання про обшук подане в листопаді 2020 р., отже викладена інформація щодо відшукуваних речей на даний час могла втратити свою актуальність, і на даний час нічим не підтверджується, в тому числі і те, що службові особи ТОВ «Агрофірма Лан» станом на день розгляду клопотання використовують у своїй протиправній господарській діяльності, пов`язаної з ухиленням від сплати податків, територію та інші нежитлові приміщення за адресою: Сумська область, Сумський район, с Кіндратівка, вул. Центральна, буд. 4.

Тому, враховуючи викладене у задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 234 КПК України, ст.30 Конституції України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання заступника начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку відмовити.

Ухвала слідчого судді не може бути оскаржена.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92880592
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32019200000000082 від 24.12.2019 (виділеного з кримінального провадження №32019200000000001 від 04.01.2019

Судовий реєстр по справі —592/12890/20

Ухвала від 16.11.2020

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні