Рішення
від 04.11.2020 по справі 579/852/20
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/852/20

2/579/365/20

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

04 листопада 2020 року Кролевецький районний суд Сумської області

в складі головуючого судді Моргуна О.В.,

за участі секретаря судового засідання Сергієнко Ж.М.,

розглянувши у підготовчому засіданні в місті Кролевець справу за позовом ОСОБА_1 до Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області про визнання права власності на земельну ділянку, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом ВМС №301550 від 13.03.2009 року їй було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 715464 від 01.02.2010 року, згідно з яким вона є власником земельної ділянки загальною площею 1,7606 га, яка розташована на території Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

При підготовці документів, необхідних для продовження строку дії договору оренди вищезазначеної земельної ділянки було виявлено, що вказаний державний акт містить підчищення/виправлення у кадастровому номері земельної ділянки 5922680400:03:001:0503, а саме, цифри « 5» в останньому чотирьохзначному позначенні.

На сьогодні видати новий державний акт на право власності на земельну ділянку неможливо, оскільки з набранням чинності Закону України Про Державний земельний кадастр з 01.01.2013 року видача державних актів не передбачена. У зв`язку з тим, що у державному акті є підчищення/виправлення, державна реєстрація договору оренди не може бути проведена.

Посилаючись на викладене, просить суд визнати за нею, ОСОБА_1 , право власності на земельну ділянку загальною площею 1,7606 га, кадастровий номер 5922680400:03:001:0503, що розташована на території Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області.

Позивач в підготовче засідання не з`явилася, надала заяву про проведення підготовчого засідання та розгляду справи без її участі, позовні вимоги підтримує (а.с.21).

Відповідач Алтинівська сільська рада Кролевецького району, будучи належним чином повідомлена про час та місце проведення підготовчого засідання, до суду свого представника не направила, надавши заяву про проведення судового засідання та розгляду справи за відсутності представника сільради, проти позовних вимог ОСОБА_1 не заперечує (а.с. 22).

Згідно ч.3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням зазначеного положення ЦПК України та клопотання учасників справи суд вирішив можливим розглянути справу у їх відсутність.

Відповідно до положення ч.2 ст.247 ЦПК України суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч.3, 4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Перевіряючи наявність підстав для задоволення позову, судом досліджені такі докази.

Згідно копії державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 715464 ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 1,7606 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5922680400:03:001:0503, яка розташована на території Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області, державний акт виданий на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом ВМС №301550 від 13.03.2009 року, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011063000107 (а.с. 6).

Дані обставини підтверджуються витягом з технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку ОСОБА_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області (інформація про суб`єкти та об`єкти власності); копією Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, за змістом якої жителька с.Алтинівка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , отримала у власність вищезазначену земельну ділянку, розташовану на території Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області, площею 1,7606 га, кадастровий номер 5922680400:03:001:0503, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 7 - 8, 9 - 10).

Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 715464 містить підчищення та виправлення у кадастровому номері земельної ділянки 5922680400:03:001:0503, а саме, цифри « 5» в останньому чотирьохзначному позначенні, яка відповідає цифрі державного кадастру в технічній документації та Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, що не заперечується відділом у Кролевецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області (а.с. 4).

За змістом повідомлення відділу у Кролевецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області на сьогоднішній день видати новий державний акт на право власності на земельну ділянку неможливо у зв`язку з набранням чинності з 01.01.2013 року Закону України «Про Держаний земельний кадастр» , яким відмінені державні акти (а.с. 4).

У зв`язку з тим, що правовстановлюючий документ - державний акт на право власності на земельну ділянку містить підчищення, виправлення, позивач позбавлена можливості реалізувати свої права як власника земельної ділянки.

Згідно з ч.2 ст.78 Земельного кодексу України право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

Відповідно до ст.126 Земельного кодексу України право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Пунктами 8, 9 ч.1 ст.27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що підставою для державної реєстрації права власності (в даному випадку права власності на земельну ділянку) є державний акт на право приватної власності на землю, виданий до 1 січня 2013 року; рішення суду, що набрало законної сили щодо права власності на нерухоме майно.

Тому, на підставі вищезазначеного позивач позбавлена можливості відновити своє право власності, тобто право володіння, користування та розпорядження на земельну ділянку, яка розташована на території Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області, оскільки неможливо видати новий державний акт у відповідності до Закону України Про Державний земельний кадастр позивачу.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно ч. 2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути серед інших і визнання права, суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

У відповідності до ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з ч.1 ст.316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно з ч.2 ст.373 ЦК України право власності на землю гарантується Конституцією України, воно набувається і здійснюється відповідно до закону.

Виділення в натурі (на місцевості) належної громадянину земельної частки (паю) є підставою набуття права власності на земельну ділянку громадянами України відповідно до п. ґ ч.1 ст.81 Земельного кодексу України.

Статтею 391 ЦК України визначено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ч.2 ст.158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

За таких обставин, проаналізувавши вищезазначені нормативні акти, дослідивши зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити, визнавши за позивачем право власності на земельну ділянку площею 1,7606 га, кадастровий номер 5922680400:03:001:0503, що розташована на території Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області.

Відповідно до ст.ст. 15, 16, 316, 317, 318, 319, 325, 328, 373, 374 ЦК України, згідно ст.ст.78, 126 Земельного кодексу України, ст.ст. 27 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", керуючись ст.ст. ст. ст. 2, 5, 10-13, 19, 76-82, 247, 200, ч.4 ст.206, 258, 259, 265, 268, 273, 315 ЦПК України, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: 41346, Сумська область, Кролевецький район, с.Алтинівка, РНОКПП НОМЕР_2 , до Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області, місце знаходження: 41346, Сумська область, Кролевецький район, с.Алтинівка, вул.Шлях, 26 код ЄДРПОУ 04389450, про визнання права власності на земельну ділянку задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на земельну ділянку площею 1,7606 га, кадастровий номер 5922680400:03:001:0503, що розташована на території Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне рішення суду складено 13 листопада 2020 року.

Суддя О. В. Моргун

Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено17.11.2020

Судовий реєстр по справі —579/852/20

Рішення від 04.11.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні