Рішення
від 17.11.2020 по справі 954/874/20
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 954/874/20

Номер провадження 2/954/227/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2020 рокусмт Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Каневського В.О.,

за участю секретаря судового засідання Білоїд Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Нововоронцовського районного суду Херсонської області цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі Високопільські РЕМ до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

Позивач Акціонерне товариство Херсонобленерго в особі Високопільські РЕМ звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди. В обґрунтування позову позивач посилався на ту обставину, що ОСОБА_1 зареєстрована та постійно проживає в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично являється споживачем електричної енергії Високопільських РЕМ, особовий рахунок № НОМЕР_1 за вказаною адресою оформлений на власника ОСОБА_1 09 червня 2020 року уповноваженими представниками оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію АТ Херсонобленерго , при перевірці дотримання споживачем ОСОБА_1 Правил роздрібного ринку електричної енергії від 14 березня 2018 року виявлене порушення п. 5.5.5., п. 7.6 ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі, що є власністю енергопостачальника. Виявлене додаткове підключення провідника ВВГ 4*4 мм до вузла первинних кіл живлення та підключено додаткові провідники в стіні поза засобом вимірювальної техніки, приховано прокладено проводку в недоступному до огляду місці. В результаті чого електрична енергія споживається, але приладом обліку не враховується. По факту виявлених порушень складено акт №134060 від 09.06.2020 року та, керуючись порядком, визначеним главою 8.4 розділу VIII визначено величину завданих збитків енергопостачальній компанії внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ, загальна сума яких склала 5550,99 грн. У добровільному порядку відповідачем не було відшкодовано завдані збитки. У зв`язку з цим, позивач просив стягнути з відповідача ОСОБА_1 збитки в розмірі 5550,99 грн та судові витрати в розмірі 2102,00 грн.

У судове засідання представник позивача не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, просив задовольнити позов, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце розгляду справу повідомлялася у встановленому законом порядку, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення судової повістки 05.11.2020 року, причини неявки суду не повідомила, відзив на позовну заяву не надала.

На підставі ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд, постановивши ухвалу про заочний розгляд справи, розглянув справу на підставі наявних у справі доказів.

Всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні в справі докази, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також, достатність і взаємозв`язок доказів в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а тому, позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Положенням ст. 5 ЦПК України визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. Перелік способів захисту цивільних прав та інтересів міститься в статті 16 ЦК України. Цей перелік не є вичерпним i суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений законом або договором.

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 ЦК України, ст. ст. 56-58, 77 Закону України Про ринок електричної енергії , Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року.

Статтею 714 ЦК України визначено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Частиною 1 ст. 56 Закону України Про ринок електричної енергії передбачено, що постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

За приписами ч. ч. 1, 3 ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії , учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії, є, зокрема: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладів обліку, використання приладів обліку електричної енергії, неповірених або неатестованих в установленому порядку.

Відповідно до пп. 20 п. 5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

За п. 7.6. Правил роздрібного ринку електричної енергії, у разі самовільного підключення споживачем струмоприймачів або збільшення величини потужності понад величину, визначену умовами договору з оператором системи, приєднання струмоприймачів поза розрахунковими засобами комерційного обліку, зниження показників якості електричної енергії з вини споживача до величин, які порушують нормальне функціонування електроустановок оператора системи та інших споживачів, невиконання припису уповноваженого представника відповідного органу виконавчої влади, який стосується вищенаведених порушень, оператор системи має право без попередження повністю припинити споживачу електроживлення після оформлення у встановленому цими Правилами порядку акта про порушення.

У разі виявлення факту приєднання споживачем струмоприймачів поза розрахунковими засобами комерційного обліку оператор системи має право припинити електроживлення лише безоблікового приєднання до електричних мереж. Якщо неможливо усунути безоблікове приєднання під час оформлення акта про порушення, припиненню електроживлення підлягає об`єкт споживача в цілому, про що зазначається в акті.

Про застосовані заходи протягом одного робочого дня повідомляється адміністратор комерційного обліку та електропостачальник споживача. Разом з повідомленням електропостачальнику надається копія акта про порушення.

Пункт 8.2.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії передбачає, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення.

У разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу (п. 8.2.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії).

Згідно із пп. 6 п. 8.4.2. Правил роздрібного ринку електричної енергії, визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Відповідно до п. 8.2.7. Правил роздрібного ринку електричної енергії, у разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

За положеннями пп. 2 п. 8.4.8. Правил роздрібного ринку електричної енергії, кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил, визначається виходячи з кількості робочих днів електроустановки споживача (крім випадків фіксації засобами комерційного обліку кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил): якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі з порушенням схеми обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку мали можливість, - з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки (якщо технічну перевірку було проведено після останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Згідно з ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , про що свідчить довідка видана Нововоронцовською селищною радою від 23.09.2020 року №02-19/537.

Особовий рахунок № НОМЕР_1 за вказаною адресою відкритий на ОСОБА_1 на підставі договору про користування електричною енергією №13597/016119 від 21.01.2004 року.

З Акту про порушення №134060 від 09.06.2020 року вбачається, що 09 червня 2020 року при проведенні перевірки за місцем проживання відповідача ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_2 , виявлено порушення п. 5.5.5. (пп. 5, пп. 20, пп. 25) та п. 7.6 Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що є власністю оператора системи з порушенням схеми обліку. Споживачем пошкоджено живлення, підключено додаткові провідники в стіні поза засобом вимірювальної техніки, приховано прокладено електропроводку в недоступному до огляду місці.

Згідно з розрахунком збитків по акту №134060 від 09.06.2020 року, сума збитків, завданих споживачем електричної енергії ОСОБА_1 (особовий рахунок № НОМЕР_1 ), склала 5550,99 грн.

Відповідно до протоколу №36 від 17.07.2020 року засідання комісії Високопільського РЕМ по розгляду акту про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії №134060 від 09.06.2020 року, вказаною комісією встановлено, що даний акт складено з дотриманням вимог Правил роздрібного ринку електричної енергії, визначено період за який проведено розрахунок, а саме: з 02.04.2020 року по 09.06.2020 року, та суму збитків, заподіяних внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, яка згідно з підсумковим рахунком по відшкодуванню збитків №79958977, складає 5550,99 грн.

З копії листа Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі Високопільські РЕМ від 03.08.2020 року №03/11:038632 вбачається, що з метою досудового врегулювання спору, ОСОБА_1 направлялося повідомлення про відшкодування завданих збитків у добровільному порядку.

Таким чином, перевіривши підстави та порядок нарахування вартості збитків, заподіяних внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, зважаючи на те, що зазначена вартість у добровільному порядку відповідачем не відшкодована, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню.

Щодо позовної вимоги про стягнення суми судових витрат, суд виходив з того, що ч. 1 ст. 141 ЦПК України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Як вбачається з платіжного доручення №897 від 16.09.2020 року, позивачем при подачі позовної заяви сплачено судовий збір у розмірі 2102,00 грн (дві тисячі сто дві гривні). Оскільки позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі, суд стягує з відповідача суму судових витрат у вказаному розмірі.

Враховуючи викладене, на підставі ст. 1166 ЦК України, ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії , Правил роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року, керуючись ст. ст. 2, 10, 12, 76, 81, 89, 133, 141, 263-265, 280-282, 273 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі Високопільські РЕМ до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ) на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі Високопільські РЕМ (місцезнаходження: 74000, Херсонська область, Високопільський район, смт Високопілля, вул. Гагаріна, 19; ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ - 25644856) вартість збитків, заподіяних порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії, в розмірі 5550,99 грн (п`ять тисяч п`ятсот п`ятдесят гривень дев`яносто дев`ять копійок) та судові витрати в розмірі 2102,00 грн (дві тисячі сто дві гривні).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Позивач має право оскаржити заочне рішення у загальному порядку до Херсонського апеляційного суду через Нововоронцовський районний суд Херсонської області шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня його проголошення.

СуддяВ.О. Каневський

СудНововоронцовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення17.11.2020
Оприлюднено18.11.2020
Номер документу92912509
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —954/874/20

Рішення від 17.11.2020

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні