Рішення
від 17.11.2020 по справі 924/890/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

м. Хмельницький

"17" листопада 2020 р. Справа № 924/890/20

Господарський суд Хмельницької області у складі

судді Крамара С.І., при секретарі судового засідання Дідик Р.Р., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькгаз збут", м. Хмельницький

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кокон 2006", м. Хмельницький

про стягнення 30 420,04грн., з яких: 23 157,10грн. - основного боргу, 718,40грн. - 3% річних, 5 985,62грн. - пені, 558,92грн. - інфляційних втрат

Представники сторін:

від позивача: не з`явились;

від відповідача: не з`явились.

Процесуальні дії по справі, стислий виклад позицій сторін.

29.07.2020р. ухвалою суду позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькгаз збут", м. Хмельницький до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кокон 2006", м. Хмельницький про стягнення 30 420,04грн., з яких: 23 157,10грн. - основного боргу, 718,40грн. - 3% річних, 5 985,62грн. - пені, 558,92грн. - інфляційних втрат прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 924/890/20 в порядку розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, призначено судове засідання.

Ухвалою суду області від 23.09.2020р. постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, замінено засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням та призначено дату підготовчого засідання.

Ухвалою суду від 03.11.2020р. закрито підготовче провадження у справі та призначити справу до судового розгляду по суті на "17" листопада 2020 р.

Позивач та відповідач у судове засідання не з`явилися, представників не направили, про причини неявки суд не повідомили. Окрім того відповідач своїми процесуальними правами не скористався, письмового відзиву на позов не надав, про причини неявки та неподання відзиву на позов суд не повідомив. При цьому, був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання розгляду справи, що підтверджується поштовими повідомленнями наявними в матеріалах справи. Ухвали направлялися відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення, за адресою, яка згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є його юридичною адресою.

Судом враховується, що згідно статей 42, 46 Господарського процесуального кодексу України участь сторони у судовому засіданні є її правом. При цьому, норми вказаної статті зобов`язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Ст. 202 ГПК України передбачає, що суд може розглядати справу за відсутності учасника справи, якщо його було належно повідомлено, проте, він не повідомив про причин неявки або така неявка є повторною.

Судом також враховано, що розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту. З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків у цивільних справах є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи "Федіна проти України" від 02.09.2010р., "Смірнова проти України" від 08.11.2005р., "Матіка проти Румунії" від 02.11.2006р., "Літоселітіс проти Греції" від 05.02.2004р.).

Одночасно, застосовуючи відповідно до ч.1 ст.3 Господарського процесуального кодексу України, ст.17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" при розгляді справи ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд зазначає, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п.35 рішення від 07.07.1989р. Європейського суду з прав людини у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії" (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

З огляду на наведене, зважаючи на належне повідомлення сторін про час та місце розгляду справи, вимоги розумності строку судового розгляду, суд приходить до висновку, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами, а неявка позивача та відповідача не призводить до неможливості вирішення спору по суті.

Розглянувши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариство з обмеженою відповідальністю "Кокон 2006" зареєстровано за юридичною адресою: 29000, Хмельницька обл., місто Хмельницький, Старокостянтинівське шосе, будинок 6, код ЄДРПОУ 34256055.

01.01.2016 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Хмельницькгаз збут" (далі - постачальник) і Товариством з обмеженою відповідальністю "Кокон 2006" (далі - споживач) укладено договір на постачання природного газу для потреб непобутових споживачів №11410У741SАР016 (далі-договір), згідно умов якого постачальник зобов`язався передати у власність споживачу природний газ у розмірах, строки та порядку визначеному договором, а споживач зобов`язується прийняти та оплатити вартість природного газу у розмірах, строки та порядку, що визначені договором (п.1.1 договору).

Відповідно до п. 1.1 договору постачальник зобов`язується поставити споживачеві у 2017-2018 роках природний газ, а споживач зобов`язується оплатити його на умовах цього договору.

Пп. 2.2.1 договору передбачено, що постачання газу здійснюється за умови наявності діючого між споживачем та оператором ГРМ договору розподілу газу.

Згідно з п. 2.3 договору обсяг переданого (спожитого) газу за розрахунковий період (пункт 4.1. Договору), що підлягає оплаті споживачем, визначається на межі балансової належності між Оператором ГРМ та Споживачем на підставі даних комерційних вузлів обліку (лічильників газу), визначених в заяві-приєднанні до договору розподілу природного газу, укладеного між Оператором ГРМ та Споживачем, а також з урахуванням процедур, передбачених Кодексом ГРМ.

Пунктом 2.9 договору передбачено порядок визначення (звіряння) фактичного обсягу поставленого (спожитого) природного газу між сторонами. Зокрема, за підсумками розрахункового періоду споживач до 05 числа місяця, наступного за розрахунковим, зобов`язаний надати постачальнику копію відповідного акта про фактичний обсяг розподіленого (протранспортованого), природного газу споживачу за розрахунковий період, що складений між оператором ГРМ та споживачем відповідно до вимог Кодексу ГРМ (пп. 2.9.1). На підставі отриманих від споживача даних та/або даних оператора ГРМ постачальник протягом трьох робочих днів готує два примірника акта приймання-передачі природного газу за розрахунковий період, підписаних уповноваженим представником постачальника (пп. 2.9.2). Споживач протягом двох днів з дати одержання акта приймання-передачі газу зобов`язується повернути постачальнику один примірник оригіналу акта приймання-передачі газу, підписаний уповноваженим представником споживача та скріплений печаткою споживача, або надати в письмовій формі мотивовану та обгрунтовану відмову від підписання акта приймання-передачі газу (пп. 2.9.3). У випадку відмови від підписання акта приймання-передачі газу споживачем, обсяг постачання (споживання) газу встановлюється постачальком в односторонньому порядку, на підставі даних Оператора ГРМ. Споживач в такому разі не позбавлений права звернутись до суду за вирішень спору з приводу обсягів спожитого газу. До прийняття рішення судом та набрання таким рішенням законної сили, обсяг спожитого газу та вартість послуг з його постачання встановлюється відповідно до даних постачальника (пп 2.9.4). У випадку не повернення споживачем підписаного оригіналу акту приймання-передачі газу, або ненадання письмової обгрунтованої відмови і його підписання до 10 числа місяця, наступного за звітним, такий акт вважається підписаним Споживачем, а обсяг спожитого газу встановлюється відповідно до даних Оператора ГРМ (пп. 2.9.5 ).

Відповідно до договору найменування Оператора газорозподільної системи (Оператора ГРМ) з яким споживач уклав договір розподілу природного газу - ПАТ "Хмельницькгаз". Договір розподілу природного газу між споживачем та оператором ГРМ укладено на підставі заяви приєднання №11410У741SАР016 від 01.01.2016р.

Згідно п. 3.1 договору розрахунки за поставлений споживачеві газ здійснюються за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем.

У п. 3.2 договору сторони погодили, що ціна газу становить 6509,80 грн. за 1000 куб. м., крім того ПДВ 1301,96 грн., всього з ПДВ - 7 811,76 грн. (сім тисяч вісімсот одинадцять грн.76 коп.)

Ціна, зазначена в п. 3.2. договору, може змінюватись протягом дії договору. Зміна ціни узгоджується шляхом підписання додаткової угоди цього договору (п.3.3 договору).

У відповідності з п. 3.4 договору сторони домовились, що ціна газу, розрахована відповідно до пунктів 3.2. та 3.3 цього договору, застосовується сторонами при складанні актів приймання-передачі газу та розрахунках за цим договором

Відповідно до п. 3.5 договору місячна вартість газу визначається як добуток ціни газу та загального обсягу фактично поставленого (спожитого) газу, визначеного згідно з розділом II цього договору.

Згідно з п. 3.6 договору загальна сума договору складається із місячних сум вартості газу поставленого споживачеві за даним договором.

Відповідно до п. 4.1 договору розрахунковий період за договором становить один календарний місяць - з 07.00 години першого дня місяця до 07.00 години першого дня наступного місяця включно.

За умовами п. 4.2 договору оплата газу здійснюється споживачем шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок постачальника в наступному порядку: 100% місячної вартості запланованого обсягу газу сплачується до 25 числа місяця, що передує місяцю постачання. Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявлено на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці (пп. 4.2.1). У разі збільшення в установленому порядку підтвердженого обсягу газу протягом розрахункового періоду споживач здійснює оплату вартості додатково заявлених обсягів газу в п`ятиденний строк після збільшення цього обсягу (пп. 4.2.2). Остаточний розрахунок по оплаті місячної вартості газу (п. 3.6. договору) здійснюється до 10 числа місяця, наступного за місяцем постачання газу (пп. 4.2.3).

Датою оплати (здійснення розрахунку) є дата зарахування коштів на банківський рахунок постачальника (п. 4.3 договору).

У разі виникнення у споживача заборгованості з оплати вартості газу, сторони за взаємною згодою можуть укласти графік погашення заборгованості, який оформлюється додатком до цього договору. Укладення сторонами та дотримання споживачем узгодженого графіка погашення заборгованості не звільняє споживача від виконання поточних зобов`язань за договором. У разі відсутності графіка погашення заборгованості постачальник має право грошові кошти, отримані від споживача за газ в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення. У разі переплати вартості газу сума переплати зараховується постачальником в рахунок оплати газу на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу (п.п. 4.4 - 4.6 договору)

Згідно до пп. 5.2.1 договору постачальник має право отримувати від споживача оплату поставленого газу відповідно до умов розділів ІІІ, IV Договору.

При цьому постачальник зобов`язується забезпечувати постачання газу до пунктів призначення на умовах та в обсягах, визначених договором, за умови дотримання споживачем дисципліни відбору газу та розрахунків за його постачання (пп. 5.2.1 договору). Складати та підписувати акт приймання-передачі газу у порядку, визначеному договором (пп. 5.2.5 договору)

Згідно з пп. 5.3.1 договору споживач має право отримувати природний газ в обсягах та на умовах, визначених цим договором, згідно з пп. 5.4.2 договору споживач зобов`язується оплачувати постачальнику вартість газу на умовах та в обсягах, визначених договором.

У відповідності з п. 6.1 договору за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за договором сторони несуть відповідальність згідно з договором і чинним законодавством України.

Відповідно до пп. 6.2.1 договору у разі порушення споживачем строків оплати, передбачених розділом IV Договору, споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу, за кожен день прострочення платежу.

У разі зміни ціни на газ відповідно до умов чинного законодавства, вона є обов`язковою для сторін за цим Договором з дати набрання чинності відповідних змін.

Пункт 10.2 договору встановлює, що строк позовної давності, у тому числі щодо стягнення основної заборгованості, пені, штрафів, інфляційних нарахувань, відсотків річних, компенсацій встановлюється тривалістю у 3 (три) роки.

Цей договір набуває чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення їх підписів печатками (за наявності) сторін і діє в частині постачання газу до 31 грудня 2016 року, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення (п. 11.1 договору).

У відповідності з п. 11.2 договір вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення строку дії договору жодною зі сторін буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов. При цьому, сторони мають внести зміни до договору щодо планових обсягів постача газу на продовжений строк.

Договір підписаний сторонами та скріплений їх печатками.

01.01.2019р. сторонами укладено додаткову угоду до договору на постачання природного газу для потреб побутових споживачів №11410У741SАР016 від 01.01.2016 (далі - додаткова угода від 01.01.2019р.). Сторони погодили п. 1.3 розділу І договору викласти у наступній редакції: "1.3. Планові обсяги постачання газу на 2019 рік по місяцях (жовтень - 3,0 тис. куб. м., листопад - 3,5 тис. куб. м., грудень - 3,5 тис. куб. м.)".

Додаткова угода набирає чинності з моменту її підписання сторонами та діє з 01 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення (п.5 додаткової угоди від 01.01.2019р.

Сторонами 06.05.2019р. укладено додаткову угоду до договору постачання природного газу для потреб непобутових споживачів від 01.01.2016р. №11410У741SАР016 (далі - додаткова угода від 06.05.2019р.). Додатковою угодою сторони узгодили доповнити пункт 2.6 розділу II договору підпунктом 2.6.6 наступного змісту: "2.6.6. Сторони домовилися, що до моменту обміну оригіналами актів приймання-передачі газу, скановані копії підписаних сторонами актів приймання-передачі газу, надіслані сторонами одна одній по електронній пошті, мають силу оригіналу".

Ця додаткова угода складена у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному для кожної зі сторін, набирає чинності з дати її підписання та, відповідного ч.З ст. 631 ЦК України, розповсюджує свок дію на відносини, що склались між сторонами з 01 березня 2019 року та діє протягом дії договору (п. 8 додаткової угоди від 06.05.2019р.).

Також 03.06.2020р. між сторонами було укладено додаткову угоду до договору постачання природного газу для потреб не побутових споживачів №11410У741SАР016 від 01.01.2016 (далі - додаткова угода від 03.06.2020р.), у якій сторони сторони домовились про узгодження ціни на газ за договором та починаючи з 01 травня 2019 року вирішили викласти п.3.2. Розділу III Договору в наступній редакції: "3.2. Ціна 1 тис. куб. метрів газу без урахування податку на додану вартість становить 7605,31 гривень, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 157,19 гривень. Ціна 1 тис. куб. метрів природного-газу з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 7762,50 гривень. Податок на додану вартість становить 1 552,50 гривень. Всього ціна газу за 1 тис. куб. Становить 9315,00 гривень".

Додаткова угода складена у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному для кожної зі сторін, набирає чинності з дати її підписання та, відповідно до ч.З. ст.631 ЦК України, розповсюджує свою дію на правовідносини, що склались між сторонами з 01 травня 2019 року та діє протягом дії договору (п. 5 додаткової угоди від 03.06.2020р.)

Додаткові угоди від 01.01.2019р., 06.05.2019р., 03.06.2019р. підписані представниками сторін, скріплені відтисками їх печаток.

Відповідно до акту приймання-передачі природного газу від 03.06.2019р. №3ХМ89009734 до договору на постачання природного газу від 01.01.2016р. №11410У741SАР016У, підписаного позивачем одноособово, на виконання умов договору в червні 2019 року позивач передав, а відповідач прийняв природний газ в обсязі 2,486 тис. куб. метрів на суму 23 157,10 грн.

У матеріали справи надано підписаний та скріплений відтиском печатки позивача акт звіряння взаємних розрахунків за період 01.06.2019р. - 22.07.2020р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Хмельницькгаз збут" і Товариством з обмеженою відповідальністю "Кокон 2006", у якому зазначено про наявність заборгованості перед позивачем в сумі 23 157,10 грн станом на 22.07.2020.

Окрім того позивачем надано суду рахунок на оплату №69013805 від 30.06.2019р. та платіжне дорученням №5062452 від 08.11.2019р. на суму 1775,60 грн. на оплату розподілу природного газу в обсязі 2,486 тис. м. куб.

Згідно супровідного листа Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькгаз збут" було надіслано відповідачу акт приймання-передачі природного газу від 03.06.2019р. №3ХМ89009734 з проханням підписати та повернути один примірник акту.

Комерційний АТ "Хмельницькгаз" у листі від 14.07.2020р. №290032-Сл-2496-0720 вказує, що за період з 01.06.2019р. по 30.06.2019р. ТОВ "Кокон 2006" використано природного газу 2 486,00 куб. м. Лист підписано Директором комерційного АТ "Хмельницькгаз" Недольним О.В.

У зв`язку з простроченням відповідачем оплати отриманого природного газу за договором від 01.01.2016р. №11410У741SАР016У позивач просить суд стягнути суму 30 420,04грн., з яких: 23 157,10грн. - основного боргу, 718,40грн. - 3% річних, 5 985,62грн. - пені, 558,92грн. - інфляційних втрат.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги наступне.

У відповідності до ратифікованої Законом України від 17.07.2007 року Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (п.1 ст.6) кожен має право на справедливий та публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Згідно ч. 1 ст. 173 ГК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до частин 1, 2 статті 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 ЦК України).

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Як убачається з матеріалів справи, між сторонами було укладено договір постачання природного газу №11410У741SАР016У від 01.01.2016р., за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві у 2017-2018 роках природний газ, а споживач зобов`язується оплатити його на умовах цього договору.

Відповідно до ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно зі статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України, ч. 7 ст. 193 ГК України).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

У п. 4.2 договору сторони погодили, що оплата газу здійснюється споживачем шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок постачальника в наступному порядку: 100% місячної вартості запланованого обсягу газу сплачується до 25 числа місяця, що передує місяцю постачання. Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявлено на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці. У разі збільшення в установленому порядку підтвердженого обсягу газу протягом розрахункового періоду споживач здійснює оплату вартості додатково заявлених обсягів газу в п`ятиденний строк після збільшення цього обсягу. Остаточний розрахунок по оплаті місячної вартості газу здійснюється до 10 числа місяця, наступного за місяцем постачання газу.

Згідно листа комерційного АТ "Хмельницькгаз" від 14.07.2020р. №290032-Сл-2496-0720 за період з 01.06.2019р. по 30.06.2019р. ТОВ "Кокон 2006" використано природного газу 2 486,00 куб. м.

Додатковою угодою до договору постачання природного газу для потреб не побутових споживачів №11410У741SАР016 від 01.01.2016 (далі - додаткова угода від 03.06.2020р.) сторони домовились про узгодження ціни на газ за договором та починаючи з 01 травня 2019 року та вирішили викласти п.3.2. Розділу III Договору в наступній редакції: "3.2. Ціна 1 тис. куб. метрів газу без урахування податку на додану вартість становить 7605,31 гривень, крім того компенсація вартості послуги доступу до потужності становить 157,19 гривень. Ціна 1 тис. куб. метрів природного-газу з урахуванням компенсації вартості послуги доступу до потужності складає 7762,50 гривень. Податок на додану вартість становить 1 552,50 гривень. Всього ціна газу за 1 тис. куб. Становить 9315,00 гривень".

Відповідно до умов договору, у випадку не повернення споживачем підписаного оригіналу акту приймання-передачі газу, або ненадання письмової обгрунтованої відмови і його підписання до 10 числа місяця, наступного за звітним, такий акт вважається підписаним споживачем, а обсяг спожитого газу встановлюється відповідно до даних оператора ГРМ (пп. 2.9.5).

Позивачем було направлено для підписання акт приймання-передачі природного газу від 03.06.2019р. №3ХМ89009734 з проханням підписати та повернути один примірник акту.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору в червні 2019 року позивач передав, а відповідач прийняв природний газ в обсязі 2,486 тис. куб. метрів на суму 23 157,10 грн., що, відповідно до п.2.9.5 договору, підтверджується актом приймання-передачі природного газу від 03.06.2019р. №3ХМ89009734 до договору на постачання природного газу від 01.01.2016р. №11410У741SАР016У.

Судом також враховано, що відповідачем було оплачено розподіл природного газу в обсязі 2,486 тис. м. куб. згідно акту приймання-передачі природного газу №ХМ00010597 від 30.06.2019р., що підтверджується рахунком на оплату №69013805 від 30.06.2019р. та платіжним дорученням №5062452 від 08.11.2019р. на суму 1775,60 грн. Розрахунок підтверджує факт отримання природного газу за договором постачання природного газу для потреб непобутових споживачів від 01.01.2016р. №11410У741SАР016У.

Таким чином, як вбачається з матеріалів справи, позивач, на виконання умов договору, поставив відповідачу природний газ у червні 2019 року на загальну суму 23 157,10 грн.

Умовами укладеного між сторонами договору передбачено, що споживач зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі розрахуватися за поставлений природний газ.

Проте, розрахунок за спожитий природний газ у червні 2019 року відповідачем не здійснено.

Доказів сплати зазначеної заборгованості та доказів, які би її спростовували, суду не подано.

З огляду на наведене позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 23 157,10 грн. заборгованості заявлені правомірно та підлягають задоволенню.

Зважаючи на вищевикладене, позивачем заявлено до стягнення з відповідача 718,40грн. - 3% річних, 5 985,62грн. - пені, 558,92грн. - інфляційних втрат.

За положеннями ч.1 ст.199 ГК України, виконання господарських зобов`язань забезпечується заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими цим Кодексом та іншими законами. За погодженням сторін можуть застосовуватися передбачені законом або такі, що йому не суперечать, види забезпечення виконання зобов`язань, які звичайно застосовуються у господарському (діловому) обігу. До відносин щодо забезпечення виконання зобов`язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України

Згідно з п.п.1, 2, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п. 6.1 та 6.2 договору за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за договором сторони несуть відповідальність згідно з договором і чинним законодавством України. У разі порушення споживачем строків оплати, передбачених розділом IV договору, споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу, за кожен день прострочення платежу.

Частиною 6 ст. 232 Господарського кодексу України визначено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

При перерахунку (за допомогою системи „Законодавство» ) заявленої до стягнення пені за вказані у розрахунку періоди, суд дійшов до висновку, що пеню обраховано поза межами максимального розміру у звязку з неврахуванням вимог ч. 6 ст. 232 ГК України, а тому вимоги про стягнення 5 985,62 грн. пені підлягає частковому задоволенню на суму 3 737,61грн.

Згідно зі ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Стосовно нарахувань втрат від інфляції в сумі 558,92грн. на вказані позивачем в розрахунку періоди, судом приймається до уваги, що індекс інфляції, який характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, визначається Держкомстатом за період, який становить один місяць. Розмір боргу з урахуванням індексу інфляції визначається виходячи з суми боргу, що існувала на останній день місяця, в якому платіж мав бути здійснений, помноженої на індекс інфляції, визначений Державною службою статистики, за період прострочення починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому мав бути здійснений платіж, і за будь-який місяць (місяці), у якому (яких) мала місце інфляція. При цьому до розрахунку мають включатися й періоди часу, в які індекс інфляції становив менше одиниці (тобто мала місце дефляція). Така ж, правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду від 13.02.2019р. по справі №924/312/18.

Зважаючи на викладене, суд, здійснивши власний перерахунок (за допомогою програми „Законодавство") вважає, що відповідно до заявлених позивачем періодів та сум, інфляційні втрати в розмірі 558,92 грн. підлягають задоволенню.

Здійснивши перевірку заявлених до стягнення 3% річних на суму 718,40грн., суд дійшов висновку, що вони підлягають задоволенню.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов обгрунтований, підтверджений належними у справі доказами та підлягає задоволенню частково на суму 23 157,10грн. основного боргу, 3 737,61грн. пені, 558,92грн. інфляційних втрат, 718,40грн. (сімсот вісімнадцять гривень 40 коп.) 3% річних.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати по оплаті судового збору покладаються на відповідача пропорційно задоволених вимог.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 73, 74, 86, 123, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькгаз збут", м. Хмельницький до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кокон 2006", м. Хмельницький про стягнення 30 420,04грн., з яких: 23 157,10грн. - основного боргу, 718,40грн. - 3% річних, 5 985,62грн. - пені, 558,92грн. - інфляційних втрат, задовольнити частково .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Кокон 2006" (29000, Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, буд. 6, код ЄДРПОУ 34256055) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькгаз збут" (29019, Хмельницька область, м. Хмельницький, пр. Миру, 41, код ЄДРПОУ 39585960) 23 157,10грн. (двадцять три тисячі сто п`ятдесят сім гривени 10 коп.) основного боргу, 3 737,61грн. (три тисячі сімсот тридцять три гривні 61коп.) пені, 558,92грн. (п`ятсот п`ятдесят вісім гривень 92коп.) інфляційних втрат, 718,40грн. (сімсот вісімнадцять гривень 40 коп.) 3% річних, 1 946,66грн. (одна тисяча дев`ятсот сорок шість гривень 66 коп.) витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Порядок подання апеляційної скарги визначений ст.257 та пп.17.5 п.17 Розділу ХІ „Перехідні положення» ГПК України.

Суддя С.І. Крамар

Віддрук. 3 прим. (надіслати всім рекомендованим з повідомленням):

1 - до справи,

2 - позивачу (29019, м. Хмельницький, пр. Миру, 41);

3 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, вул. Старокосянтинівське шосе, буд.6).

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.11.2020
Оприлюднено19.11.2020
Номер документу92918758
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/890/20

Рішення від 17.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 23.09.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні