Рішення
від 18.11.2020 по справі 927/830/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

18 листопада 2020 року м. Чернігівсправа № 927/830/20 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Федоренко Ю.В., розглянувши матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» ,

вул. Садова, 3, оф. 1, м. Полтава, 36000

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Статус Форм» ,

проспект Миру, 139, м. Чернігів, 14033

про стягнення 350435,71 грн

Учасники справи не викликались.

ВСТАНОВИВ:

Позивачем ТОВ «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» подано позов про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 350435,71 грн за неналежне виконання договору № 08/11/18 надання послуг по виготовленню готової продукції від 08.11.2018.

Дії суду щодо розгляду справи.

Ухвалою суду від 16.09.2020 позовну заяву ТОВ «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» залишено без руху.

Ухвалою суду від 22.09.2020 позовна заява ТОВ «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі № 927/830/20, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Вказаною ухвалою судом запропоновано відповідачу на підставі ст. 165 Господарського процесуального кодексу України надати відзив на позовну заяву та докази на підтвердження своєї позиції не пізніше 15 календарних днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, надіславши одночасно копію відзиву з доказами позивачу, а докази направлення надати суду.

Ухвала про відкриття провадження у справі від 22.09.2020, яка направлена 06.10.2020 на адресу відповідача, вказану у позовній заяві (пр.Миру,139, м.Чернігів) повернулась до суду з відміткою відділу поштового зв`язку - за закінченням терміну зберігання, адресат відсутній за цією адресою.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в реєстрі станом на 15.10.2020 значиться Товариство з обмеженою відповідальністю «Статус Форм» , ідентифікаційний код 42019726, місцезнаходження пр.Миру,139, м.Чернігів.

Судом 16.10.2020 повторно було направлено ухвалу про відкриття провадження у справі від 22.09.2020 на адресу відповідача. Вказана ухвала повернулась до суду з відміткою відділу поштового зв`язку - за закінченням терміну зберігання, адресат відсутній за цією адресою.

В силу статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" відомості, внесені до Єдиного державного реєстру, вважаються достовірними.

Відповідно до ч. 5 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Крім того, судом враховано, що відповідно до частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України, ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Частиною 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» , усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч.1, 2 ст.3 Закону України «Про доступ до судових рішень» , для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про доступ до судових рішень» ).

Отже, відповідач не позбавлений права на ознайомлення з судовими рішеннями у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Частиною 2 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Відповідно до ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

З урахуванням наведеного, розгляд справи проводився в межах розумного строку, та з урахуванням приписів Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Заяв та клопотань від відповідача до суду не надходило.

Згідно з ч. 1, 8 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Враховуючи положення ст. 13, 74 Господарського процесуального кодексу України, якими в господарському судочинстві реалізовано конституційний принцип змагальності судового процесу, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та заперечень та здійснені всі необхідні дії для забезпечення сторонами реалізації своїх процесуальних прав, а тому вважає за можливе розглядати справу за наявними в ній матеріалами і документами в силу приписів ч.9 ст.165 Господарського процесуального кодексу України, оскільки відповідачем не подано відзив на позов у встановлений судом строк без поважних причин.

Позиції учасників справи.

Позивач обгрунтовує позовні вимоги неналежним виконанням відповідачем умов договору №08/11/18 надання послуг по виготовленню готової продукції від 08.11.2018 щодо розрахунків з позивачем за надані послуги.

Відзиву на позов, заяв і клопотань від відповідача не надходило.

Фактичні обставини справи.

08.11.2018 між ТОВ «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» (виконавець) та ТОВ «Статус Форм» (замовник) укладено договір №08/11/18 надання послуг по виготовленню готової продукції (далі - Договір).

Згідно п. 1.1-1.2 Договору предметом цього договору є надання виконавцем по завданню замовника за плату послуг по виготовленню готової продукції з сировини замовника, протягом терміну дії цього договору. Виконавець бере на себе зобов`язання виготовити по завданню замовника готову продукцію на власних виробничих потужностях, залучаючи для цього власних фахівців. Крім того, виконавець зобов`язується зберігати, до запитання, у власних спеціалізованих складських приміщеннях необхідну сировину для виготовлення готової продукції та готову продукцію.

Відповідно до п.1.3 договору замовник бере на себе зобов`язання по поставці необхідної сировини для виготовлення готової продукції. Крім того, замовник зобов`язується приймати готову продукцію та сплачувати виконавцю вартість наданих послуг по виготовленню готової продукції.

Загальна вартість цього договору не регламентується і складається з суми актів наданих послуг. Вартість послуг по виготовленню готової продукції за одиницю продукції визначається згідно Додатку до цього договору, який є невід`ємною частиною договору (п.2.1-2.2 договору).

08.11.2018 сторонами підписано Додаток №1 до договору Кошторис, згідно якого визначили: найменування (асортимент) готової продукції - асфальтобетонна суміш, одиниця виміру - тонна, ціна за одиницю без ПДВ 466,66грн., ціна за одиницю з ПДВ 559,99грн.

10.11.2018 сторони підписали Додаткову угоду №1 до договору №08/11/18, якою визначили вартість виготовлення однієї тони асфальтобетону для кількості 1538,5 тон складає 429,99грн., в подальшому послуги надаються згідно вартості зазначеної в додатку №1 до договору надання послуг по виготовленню готової продукції.

24.04.2019 сторони підписали Додаткову угоду №2 (додаток №2 до договору), згідно якої визначили: найменування (асортимент) готової продукції - асфальтобетонна суміш, одиниця виміру - тонна, ціна за одиницю без ПДВ 550,00грн., ціна за одиницю з ПДВ 660,00грн.

Згідно п. 2.6 договору замовник здійснює оплату послуг виконавця згідно рахунків, виставлених виконавцем, складених на підставі погоджених сторонами актів наданих послуг. Оплата наданих послуг здійснюється замовником в семиденний термін з дати передачі рахунку замовнику та підписання сторонами акту наданих послуг.

На виконання умов договору позивач надав, а відповідач прийняв послуги з виготовлення асфальтобетонної суміші з давальницької сировини на загальну суму 1890738,21грн., що підтверджується Актами надання послуг, які підписані сторонами, а саме № 10 від 10.11.2018 на суму 36033,17грн., №11 від 12.11.2018 на суму 88921,93грн., №12 від 14.11.2018 на суму 141165,72грн., №13 від 15.11.2018 на суму 62563,55грн., №14 від 16.11.2018 на суму 26788,38грн., №15 від 17.11.2018 на суму 73399,30грн., №16 від 18.11.2018 на суму 81569,10грн., №17 від 24.11.2018 на суму 75592,25грн., №18 від 25.11.2018 на суму 75506,24грн., №8 від 25.03.2019 на суму 58464,42грн., №9 від 28.03.2019 на суму 76720,55грн., №26 від 18.04.2019 на суму 28056,00грн., №27 від 20.04.2019 на суму 8456,00грн., №28 від 22.04.2019 на суму 25760,00грн., №29 від 23.04.2019 на суму 16688,00грн., №30 від 24.04.2019 на суму 20592,00грн., №31 від 24.04.2019 на суму 9834,00грн., №32 від 25.04.2019 на суму 10032,00грн., №33 від 25.04.2019 на суму 13332,00грн., №34 від 13.05.2019 на суму 13464,00грн., №35 від 14.05.2019 на суму 45447,60грн., №36 від 14.05.2019 на суму 8316,00грн., №37 від 15.05.2019 на суму 32604,00грн., №38 від 16.05.2019 на суму 161436,00грн., №39 від 17.05.2019 на суму 9702,00грн., №40 від 17.05.2019 на суму 23496,00грн., №41 від 17.05.2019 на суму 19800,00грн., №45 від 21.05.2019 на суму 16500,00грн., №48 від 29.05.2019 на суму 16566,00грн., №50 від 31.05.2019 на суму 78804,00грн., №51 від 01.06.2019 на суму 46200,00грн., №52 від 03.06.2019 на суму 11484,00грн., №60 від 04.06.2019 на суму 13530,00грн., №61 від 07.06.2019 на суму 16698,00грн., №62 від 08.06.2019 на суму 61116,00грн., №63 від 10.06.2019 на суму 18942,00грн., №64 від 10.06.2019 на суму 138138,00грн., №69 від 11.06.2019 на суму 46200грн., №74 від 15.06.2019 на суму 69366,00грн., №75 від 15.06.2019 на суму 67254,00грн., №76 від 18.06.2019 на суму 46200,00грн.

Згідно Акту звірки взаємних розрахунків, який підписаний сторонами, заборгованість відповідача станом на 10.09.2019 складала 1030738,21грн.

Довідкою про взаєморозрахунки між ТОВ «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» і ТОВ «Статус Форм» станом на 10.09.2019 сторони підтвердили, що ТОВ «Статус Форм» було завезено дизельне паливо 21645 літрів по ціні 24,50грн, згідно актів прийому передачі за березень, квітень, травень 2019 року сума дизельного палива склала 530302,50грн, дизельне паливо завозилось для загальної роботи асфальтобетонного заводу, який належить ТОВ «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» , тому фактично заборгованість ТОВ «Статус Форм» перед ТОВ «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» складає станом на 10.09.2019 500435,71грн.

Платіжним дорученням №468 від 15.10.2019 відповідач здійснив оплату в сумі 100000грн. з призначенням платежу - оплата за асфальтобетонну суміш зг.дог.№08/11/18 від 08.11.2019.

Платіжним дорученням №524 від 06.11.2019 відповідач здійснив оплату в сумі 50000грн. з призначенням платежу - оплата за асфальтобетонну суміш зг.дог.№08/11/18 від 08.11.2019.

Таким чином, як зазначає позивач у своїй позовній заяві, залишок непогашеної відповідачем заборгованості за договором №08/11/18 від 08.11.2018 становить 350435,71грн.

11.06.2020 позивачем направлено відповідачу вимогу про сплату заборгованості в сумі 350435,71грн, яка була повернута відділом поштового зв`язку за закінченням терміну зберігання, адресат не знаходиться за вказаною адресою.

Оцінка аргументів та нормативно-правове обґрунтування.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 175 Господарського кодексу України, майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України.

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Так, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частина 1 статті 626 Цивільного кодексу України передбачає, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. 901, ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з ч.2 ст. 193 Господарського кодексу України кожна сторона має вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. За ч.1 ст.193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених цим Кодексом.

Так, відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обігу або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до частини 1 статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

В силу частин 1 та 3 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідач доказів оплати заборгованості за договором №08/11/18 надання послуг по виготовленню готової продукції в розмірі 350435,71 грн, а також доказів, які спростовують наявність боргу в заявленому до стягнення розмірі, в ході розгляду даної справи до суду не надав.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджується факт неналежного виконання відповідачем зобов`язання щодо розрахунку за надані послуги, беручи до уваги відсутність належних доказів погашення відповідачем наявної заборгованості, позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 350435,71 грн є правомірними та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 статті 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин, з відповідача підлягає стягненню на користь позивача 5256,54грн. судового збору.

Керуючись ст. 73-80, 86, 129, 165, 232-233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Статус Форм» , проспект Миру, 139, м. Чернігів, 14033, код 42019726 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОРРЕМБУДТРЕСТ» , вул. Садова, 3, оф. 1, м. Полтава, 36000, код 42145695, заборгованість в сумі 350 435,71 грн та витрати зі сплати судового збору в сумі 5 256,54 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в строк і в порядку, встановленому ст.241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повне рішення складено 18.11.2020.

Суддя Ю.В. Федоренко

Дата ухвалення рішення18.11.2020
Оприлюднено19.11.2020
Номер документу92918874
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/830/20

Рішення від 18.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні