Рішення
від 12.11.2020 по справі 529/756/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/756/20

Провадження № 2/529/213/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2020 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Петренко Л. Є.

при секретарі Скрипник Р. А.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Полтавської області Шимка О.І., про визнання права власності на спадкове майно -

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання за ним права власності на спадкове майно, яке відкрилось після смерті матері ОСОБА_2 .

В обґрунтування позову зазначає, після смерті матері ОСОБА_2 , позивач, як спадкоємець за законом прийняв спадщину, яка складається з житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 , який нею в свою чергу фактично успадкований після померлого чоловіка ОСОБА_3 , однак у встановленому законом порядку не встигла зареєструвати за собою право власності на дане домоволодіння.

Відтак, через відсутність правовстановлюючих документів виданих на ім`я померлої ОСОБА_2 на спірне нерухоме майно, позивач позбавлений можливості в нотаріальному порядку оформити свої спадкові права на нього, що і слугувало підставою для його звернення до суду.

В підготовче засідання позивач не з`явився, подав заяву в якій вказує, що позовні вимоги підтримує, а розгляд справи по суті просить провести у його відсутність.

Представник відповідача Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області в підготовче засідання не з`явився, вказаним органом надіслано на адресу суду відзив на позов, згідно якого відповідач визнав позов в повному обсязі та просить розглянути справу без участі його представника.

Приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Полтавської області Шимка О.І., як третя особа по справі, яка не заявляє самостійних позовних вимог, до суду не з`явився, однак подав клопотання про розгляд справи без його участі, заперечення щодо позову відсутні.

Враховуючи те, що позивач позов підтримав, відповідачем було подано відзив на позов, у якому він зазначив про визнання позову, його визнання позову не суперечить закону та не порушує права та свободи, інтереси інших осіб, третя особа заперечень щодо заявленого позову не подала, судом розгляд справи по суті проведено в підготовчому засіданні з ухваленням рішення, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Великі Будища Диканського району Полтавської області помер ОСОБА_3 , що підтверджується належно завіреною копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 30 січня 1997 року.

Як вбачається з довідки, наданої відповідачем по справі, згідно погосподарської книги № 2, житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 , відносився до типу робочого двору, головою якого, станом на 01.07.1990 був нині померлий ОСОБА_3 ..

Порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР був встановлений інструкцією, яка була затверджена Міністерством комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року та втратила чинність згідно наказу Держжитлокомунгоспу N 56 від 1З грудня 1995 року.

Згідно з пунктами 4, 7 цієї Інструкції підлягали реєстрації всі будинки і домоволодіння, у тому числі належні громадянам на праві особистої власності, і здійснювалась вона на підставі документів, що встановлюють право власності (правовстановлюючих документів, перелік яких додано до вказаної Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції). Тобто, записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

Вказаною інструкцією обов`язковою була реєстрація права власності на житлові будинки в органах БТІ лише у містах і селищах міського типу, однак не у сільській місцевості.

Згідно до ст. 86 та ст. 100 ЦК Української РСР в редакції 1963 року, який діяв на момент набуття права власності померлого ОСОБА_3 на вказаний будинок, право власності - це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном. Право власності в Україні охороняється законом. Держава забезпечує стабільність правовідносин власності. В особистій власності громадян можуть бути предмети вжитку, особистого споживання, комфорту і підсобного домашнього господарства, жилий будинок і трудові заощадження.

Отже, враховуючи вище викладене, та приймаючи до уваги те, що право власності на спірний житловий будинок нині померлим ОСОБА_3 набуто правомірно на підставі, яка не заборонена законом, хоча і не зареєстроване у встановленому законом порядку, а тому вказане майно є спадковим.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст.1261 ЦК України).

Частина 3 ст.1268 ЦК України визначає, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Як вбачається з належно завіреної копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 18 червня 2009 року ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Нині померла ОСОБА_2 , як дружина ОСОБА_3 та особа, яка постійно проживала із спадкодавцем на час відкриття спадщини, фактично прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 , але за життя належним чином не зареєструвала за собою право власності на успадковане будинковолодіння, тому суд приходить до висновку, що дане майно належало їй на законних підставах, а відтак в свою чергу є спадковим.

Позивач ОСОБА_1 , у відповідності до ст. 1261 ЦК України, як спадкоємець за законом першої черги, у встановленому законом порядку прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_2 .

Факт постійного проживання позивача разом із сподкоємцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини підтверджується рішенням Диканського районного суду Полтавської області від 23.06.2020, яке набрало законної сили.

Як вбачається з довідки виданої приватним нотаріусом Шимкою О.І., що після смерті ОСОБА_2 на підставі заяви позивача ОСОБА_1 про прийняття спадщини, який є сином померлої, заведено спадкову справу. Інші особи з заявами про прийняття спадщини до нотаріуса не зверталися.

Однак, позивачу відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спірне будинковолодіння, через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно, виданих на ім`я померлої матері.

Відповідно до технічного паспорта, виготовленого станом на 15.09.2020 Приватним підприємством Полтавське Бюро технічної інвентаризації Інвентаризатор , вказане будинковолодіння складається з житлового будинку позначеного літ. "А-1", погреба вхідного - літ. "Б", літньої кухні - літ. "В", "в", колодязя питного №1, огорожі №2, воріт огорожі №3. Однак, вказане нерухоме майно в органах БТІ ОСОБА_3 не зареєстровано.

28.09.2020 рішенням виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області, змінено адресу спірного будинковолодіння з АДРЕСА_2 .

Враховуючи те, що спірний житловий будинок належав ОСОБА_2 на законних підставах, позивач прийняв спадщину після смерті матері, інші особи до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини не звертались, а тому суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову та визнання за позивачем ОСОБА_1 права власності на спадкове майно.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 12, 17, 81, 89, 200 ч. 3, 206 ч. 4, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 право власності на спадкове нерухоме майно у вигляді будинковолодіння, яке відповідно до технічного паспорта складається з житлового будинку позначеного "А-1", погреба вхідного - літ. "Б", літньої кухні - літ. "В", в, колодязя питного №1, огорожі №2, воріт огорожі №3, яке розташоване по АДРЕСА_1 , як за спадкоємцем за законом, після померлої матері ОСОБА_2 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду.

Позивач : ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3

Відповідач : Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області, місце знаходження: Полтавська область Диканський район с. Великі Будища, Код ЄДРПОУ 21045946

Третя особа , яка не заявляє самостійних позовних вимог:

Приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Полтавської області Шимка О.І., місце знаходження : вул.. Гоголя, 2, смт. Диканька Полтавської області.

Головуючий: Л.Є. Петренко

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено19.11.2020
Номер документу92923305
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/756/20

Рішення від 12.11.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні