Ухвала
від 16.11.2020 по справі 405/7220/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/7220/20

1-кс/405/3355/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2020 року слідчий суддяЛенінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький клопотання старшого слідчого СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12018120170001141 від 17.11.2018 року про продовження строку досудового розслідування,

ВСТАНОВИВ:

слідчий за погодженням із прокурором звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018120170001141,внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.11.2018 року, на 12 (дванадцять) місяців, тобто до 17.11.2021 року.

На обгрунтуванняклопотання зазначив,що досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами відділу освіти, молоді та спорту Соколівської сільської ради та ПП «Укргазкомфорт» було укладено договір на виконання робіт (надання послуг) № 2 від 10.08.2018 по об`єкту «Реконструкція котельні та системи опалення Іванівської філії КЗ «Соколівське НВО». Під час виконання ремонтних робіт керівник ПП «Укргазкомфорт» увійшовши у злочинну змову з керівником відділу освіти, молоді та спорту Соколівської сільської ради, вчинили розтрату та привласнення коштів в сумі 300 000 грн., що полягало у завищені собівартості матеріалів, що використовувалися при виконанні робіт.

В ході досудового розслідування допитано в якості свідка завідувача Іванівської філії КЗ «Соколівське НВО» ОСОБА_4 , який надав показання про те, що у 2017 році він запросив до підпорядкованого йому закладу громадянина ОСОБА_5 , з яким був раніше знайомий, для обстеження котельні та системи опалення зазначеного навчального закладу, з метою проведення попередніх підрахунків вартості його реконструкції. ОСОБА_5 особисто провів усі підрахунки та повідомив йому вартість зазначених робіт, які ОСОБА_4 передав начальникові відділу освіти, молоді та спорту Соколівської сільської ради ОСОБА_6 для погодження. У 2018 році були виділені кошти на виконання вказаних робіт та 10.08.2018 був укладений договір з ПП «Укргазкомфорт», керівником якого є ОСОБА_5 . Роботи розпочаті 11.08.2018 та завершені на початку жовтня 2018 року.

Крім того, в ході досудового розслідування допитано начальника відділу освіти, молоді та спорту Соколівської сільської ради ОСОБА_6 , який зазначив, що дійсно всі роботи завершені, розрахунки проведені в повному обсязі, претензій до якості та повноти виконаних робіт до Підрядника не мають.

На сьогоднішній день усі розрахунки проведені в повному обсязі, усі акти прийому-передачі робіт підписані. Всі документи щодо виконання вказаних робі підписані: зі сторони Замовника ОСОБА_6 , зі сторони Підрядника ОСОБА_5 .

Крім того, представниками поліції, спільно з керівником Іванівської філії КЗ «Соколівське НВО» ОСОБА_4 проведено обстеження готовності об`єкту із використанням фотозйомки. В ході обстеження було встановлено, що виробником твердопаливних котлів, що встановлені у котельні навчального закладу є ТДВ «Кіровоградський завод дозуючих автоматів». У котельні були вмонтовані 2 ідентичних котла з інформаційною табличкою, на якій містилась інформація про виробника та його модифікацію, а саме «АОВА -98», Вид палива: пелети, тріски, потужністю 98 кВт, 2016 року виготовлення.

З метою проведення подальшої перевірки, було направлено запит в порядку ст. 93 КПК України на адресу ТДВ «Кіровоградський завод дозуючих автоматів», на що було надано фотокопії видаткової накладної №РН-0000009 від 22 Березня 2018 року, відповідно до змісту якого встановлено, що в графі «Одержувач» зазначено Приватне підприємство «Профспецплюс», керівником якого є ОСОБА_5 . Крім того, у вказаній видатковій накладній вказані 2 котла АОВА-75 за ціною 73 333,33 грн. кожний, які фактично були отримані ОСОБА_5 23.03.2018.

Крім того, на вищевказаний запит надано фотокопію «приемо-сдаточний акт» № 166 від 01.12.2016 року, відповідно до змісту якого встановлено, що замовником вказаних котів є Профспецплюс», які виготовлені у 2016 році і отримано замовником 23.03.2018 року. Котли мають наступну назву: «Агрегат отопительнийавтоматический типа АОВА-75».

Власником ПП «Профспецплюс» (ЄДРПОУ 38613876, юридична адреса: м. Кропивницький, вул. Мічуріна, 29) та ПП «Укргазкомфорт» (ЄДРПОУ 41155420, юридична адреса: м. Кропивницький, вул. Мічуріна, 29) є ОСОБА_5 .

Використання ОСОБА_5 свого приватного підприємства «Профспецплюс» у якості посередника між виробником котлів та ПП «Укргазкомфорт» свідчить про штучне завищення собівартості котлів для подальшого їх монтажу у вищевказаному навчальному закладі.

Таким чином, ПП «Профспецплюс» придбало у ТДВ «Кіровоградський завод дозуючих автоматів» твердопаливні котли у кількості 2-х одиниць за 73 333,33 грн., які в подальшому реалізувало на ПП «Укргазкомфорт» за 110 615,57 грн., які в подальшому були вмонтовані у котельну Іванівської філії КЗ «Соколівське НВО».

У ході досудового розслідування було проведено наступні слідчі (розшукові) дії, а саме: допитано в якості свідка ОСОБА_7 ; допитано в якості свідка ОСОБА_8 (бухгалтер Соколівської сільради); допитано в якості свідка ОСОБА_9 (головний бухгалтер Соколівської сільради); допитано в якості свідка ОСОБА_4 (Іванівська філія КЗ Соколівське НВО завідувач філії); допитано в якості свідка ОСОБА_6 (начальник відділу освіти молоді та спорту Соколівської сільської ради); допитано в якості свідка ОСОБА_10 (менеджер з продажу ПП ОСОБА_11 »; допитано в якості свідка ОСОБА_12 (директор ПП АльтенЦентр); проведено огляд місця події з фіксацією всіх установлених конструкцій та котлів;на підставі ухвали суду, проведено тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні ТДВ «Кіровоградський завод дозуючих автоматів» доступу до документів надано; допитано в якості свідка ОСОБА_10 (менеджер з продажу ПП «»Альтен-Центр»); допитано в якості свідка ОСОБА_12 (директор ПП «Альтен-Центр»); проведено огляд місця події із фотофіксацією установлених котлів та іншого обладнання; допитано в якості свідка ОСОБА_4 (завідувач Іванівської загальноосвітньої філії КЗ Соколівське НВО»);на підставі ухвали суду, проведено тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні Комунальна організація відділу освіти, молоді та спорту Соколівської сільської ради» доступу до документів надано;призначено судову будівельно технічну експертизу;допитано в якості свідка ОСОБА_13 (Начальник ВТК);допитано ОСОБА_14 (начальник відділу конструкторського технічного відділу); іншими матеріалами, які містяться в матеріалах кримінального провадження.

Крім того, 13 травня 2020 року строк досудового розслідування було продовжено до 17.11.2020 року.

Враховуючи, що, строк досудового розслідування спливає 17.11.2020 та до цього часу, повідомлення про підозру жодному з учасників не повідомлено, у зв`язку з великим об`ємом проведення слідчих (розшукових) дій, які проведено та необхідність у проведенні яких є й в подальшому, з метою повного, об`єктивного досудового розслідування, встановлення всіх обставин справи, зібрання всіх доказів, встановлення повного кола осіб, які його вчинили, їх вини, необхідно здійснити наступні слідчі (розшукові) дії та процесуальні заходи:отримати висновок за результатами проведеної судової будевельно-технічної експертизи;призначити судово товарознавчу експертизу;отримати висновок судова товарознавчої експертизи;здійснити інші слідчі (розшукові) дії, у тому числі процесуальні, необхідність у яких виникне під час додаткового терміну досудового розслідування;на підставі отриманих та наявних матеріалів кримінального провадження, встановити коло осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, повідомити їх про підозру у вчиненні вказаного злочину; зібрати в повному обсязі характеризуючи дані про підозрюваних;виконати вимоги ст. 290 КПК України;скласти обвинувальний акт.

Результати проведення вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, будуть використані в ході судового розгляду як докази. Вказані слідчі дії не були проведені раніше, внаслідок складності кримінального провадження, та на даний час значний обсяг слідчих (розшукових) дій вже виконано.

На виконання зазначеного обсягу роботи потрібен додатковий строк - 12 місяців, у зв`язку з чим виникла необхідність у порушенні клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12018120170001141 від 17.11.2018.

Таким чином, з урахуванням викладеного, строк досудового розслідування необхідно продовжити на строк 12 місяців, починаючи з 17.11.2020, який є достатнім для потреб досудового розслідування.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018120170001141 від 17.11.2018 порушується вдруге.

З посиланням на викладені обставини зазначається про необхідність продовження строку досудового розслідування.

Слідчий на розгляд клопотання не з`явився, звернувся з заявою про розгляд справи без його участі, просив клопотання задовольнити.

Дослідившиклопотання та долучені в йогообґрунтуванняматеріали, слідчийсуддя приходить до наступнихвисновків.

Так, відповідно до ч.1ст.219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесеннявідомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи відкримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до абз.2 ч.1ст.219 КПК Українистрок досудовогорозслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомленняособі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч.1ст.294 КПК Україниякщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу.

Стаття 9 КПК Українивказує, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Статтею 28 КПК Україниоднією з засад кримінального провадження визначено дотримання розумних строків його здійснення.

Як вбачається з матеріалів, долучених до клопотання, в рамках даного кримінального провадження проведено комплекс процесуальних дій, спрямованих на встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, згідно вимогст. 91 КПК України.

На теперішній час, для прийняття законного та обґрунтованого рішення за вказаними матеріалами досудового розслідування необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій, перелік яких міститься в клопотанні сторони обвинувачення.

Слідчий суддя вважає обґрунтованими доводи сторони обвинувачення в частині наявності необхідності у виконанні вказаних слідчий та процесуальних дій, оскільки їх проведення забезпечить повноту та всебічність досудового розслідування, а отримані в результаті проведення таких дій відомості, можуть бути використані як докази в рамках даного кримінального провадження.

Разом з тим, враховуючи обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає за доцільне продовжити строк досудового розслідування строком на шість місяців, оскільки вказаний строк буде достатнім для проведення вищевказаних слідчих та процесуальних дій.

Таким чином, враховуючи, що отримані в результаті проведення вищевказаних слідчих та процесуальних дій відомості можуть бути використані як докази в рамках даного кримінального провадження на підтвердження, зокрема, факту вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, враховуючи обґрунтованість поданого клопотання сторони обвинувачення, слідчий суддя приходить до переконання, що подане клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 219, 294-295-1,369-372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

клопотання старшого слідчого СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12018120170001141 від 17.11.2018 року про продовження строку досудового розслідування- задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018120170001141 від 17.11.2018, строком на 6 (шість) місяців, тобто до 17.05.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_15

Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92932627
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —405/7220/20

Ухвала від 16.11.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Лук'янова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні