Вирок
від 16.11.2020 по справі 646/4501/20
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/4501/20

№ провадження 1-кп/646/792/2020

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.11.20 м. Харків

Червонозаводський районний суд міста Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретарів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні обвинувальний акт у кримінальному провадженні, відомості за яким внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020220000000061 від 23 липня 2020 року, відносно обвинуваченого

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Харкова, українця, громадянина України, з середньою освітою, неодруженого, тимчасово не працюючого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_6 у серпні 2018 року, точну дату та час у ході досудового розслідування не встановлено, перебуваючи у м. Харкові зустрівся з невстановленою особою, яка запропонувала йому за грошову винагороду стати формальним засновником підприємства, до діяльності якого він не матиме жодного відношення.

Розуміючи протиправний характер своїх дій, усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків засновника та керівника підприємства і зайняття підприємницькою діяльністю, ОСОБА_6 умисно, з корисливих мотивів, з метою пособництва невстановленим особам у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені підприємства ТОВ «Профікомп» ( код 42405820), погодився на таку пропозицію та передав вищевказаній невстановленій особі свій паспорт громадянина України та обліку картку платника податків № НОМЕР_1 , тобто наданням засобів (зазначених документів) сприяв невстановленим особам вчиненню кримінального правопорушення.

У подальшому ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на пособництво невстановленим особам у внесені в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, перебуваючи 21.08.2018 у приміщенні приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , розташованому за адресою: майдан Героїв Небесної Сотні, 7 м. Харків, діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що він не буде формувати статутний капітал підприємства, особисто створювати підприємство, здійснювати керівництво підприємством, вести його господарську діяльність та бути його керівником, підписав наступні документи: «Опис документів, які надають юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація знову створеної шляхом заснування юридичної особи»; «Продовження до реєстраційної картки форми 1»; «Заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи»; Протокол № 1 установчих зборів ТОВ «Профікомп»; Статус ТОВ «Профікомп», тобто наданням засобів (зазначених документів) та усунення перешкод сприяв невстановленим особам вчиненню кримінального правопорушення.

Встановлено, що на час підписання вищевказаних документів ОСОБА_6 , усвідомлював, що шляхом засвідчення його своїм підписом він, усупереч вимогам Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадського формувань» № 755-ІV від 15.05.2003 (зі змінами та доповненнями), сприятиме вчиненню злочину іншим співучасникам на внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційні документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації новоутвореної юридичної особи ТОВ «Профікомп» (код 42405820), оскільки дійсних намірів створювати вказане підприємство та відповідно виконувати зазначені у статуті мету та предмет діяльності підприємства він не мав, правами учасника підприємства не користувався, обов?язки учасника товариства не виконував та жодного відношення до формування статутного капіталу підприємства він також не мав, тобто здійснив пособництво невстановленим особам у вчиненні кримінального правопорушення.

За підписання реєстраційних документів ТОВ «Профікомп» ОСОБА_6 отримав від невстановлених осіб 2500 гривень.

Після цього, на підставі підписаних ОСОБА_6 статутно-реєстраційних документів 21.08.2018 о 16.33 год. приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 здійснено державну реєстрацію новоутвореної шляхом заснування юридичної особи ТОВ «Профікомп» (код 42405820), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань внесено запис № 14801020000077878.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України, при обставинах, викладених в обвинувальному акті, визнав повністю, щиро розкаявся.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_6 у повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, при обставинах, викладених у обвинувальному акті, та приймаючи до уваги, що учасники судового провадження, в тому числі обвинувачений, правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності їх позиції, роз`яснивши положення ч.3ст.349 КПК України, вислухавши думку учасників судового провадження, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження в порядку, передбаченому ч.3ст.349 КПК України, суд визнає недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин кримінального провадження, які ніким не оспорюються.

Враховуючи викладене, суд, допитавши у судовому засіданні обвинуваченого ОСОБА_6 , вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченого, прийшов до висновку, що винуватість ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованого злочину при обставинах, викладених в обвинувальному акті, доведена повністю.

Судом дії обвинуваченого ОСОБА_6 кваліфікуються як кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України, як пособництво невстановленим особам у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості скоєного злочину, дані про особу обвинуваченого, обставини, які пом`якшують покарання обвинуваченого.

У відповідності з п.1 ч.1ст. 66 КК Україниобставиною, що пом`якшує покарання ОСОБА_6 , суд вважає його щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, викриття у вчиненні кримінального правопорушення інших осіб .

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

Дослідженням особиобвинуваченого ОСОБА_6 встановлено,що вінє громадяниномУкраїни,раніше несудимий,неодружений,на данийчас офіційноне працевлаштований,на облікуу лікаря-психіатра та наркологане перебуває. Окрім цього, при вирішенні питання призначення виду та міри покарання враховані, викладено висновки у досудовій доповіді органу пробації від 21.09.2020, згідно якої виправлення обвинуваченого можливе без позбавлення чи обмеження волі, оскільки обвинувачений не становить високої небезпеки для суспільства.

За сукупністюобставин вчиненогокримінального правопорушення,його ступенятяжкості,обставин,які пом`якшуютьпокарання,даних проособу обвинуваченого,суд визнаєнеобхідним йдостатнім дляйого виправленнята запобіганнявчинення нимнових злочинівпризначення ОСОБА_6 покарання увиді обмеження волі, із застосуванням ст.75 КК України, звільнивши ОСОБА_6 від відбування покарання з випробуванням.

Питання щодо долі речових доказів суд вирішує в порядкуст. 100 КПК України.

Підстав для обрання запобіжного заходу не вбачається, клопотань з цього приводу не заявлено.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.366-368,370,371,374,376 КПК України,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_6 визнати винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК Українита призначити йому покарання у виді 3 (трьох) років обмеження волі.

На підставіст.75 КК України ОСОБА_6 від відбування покарання звільнити з випробуванням, з іспитовим строком на 1 (один) рік, поклавши на засудженого обов`язки відповідно до ст.76 КК України, а саме:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи;

-не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Контроль за поведінкою ОСОБА_6 покласти на уповноважений орган з питань пробації за місцем його проживання.

Речові докази:

-копії документів, які вилучені в АТ «Сбербанк» та АКБ «Індустріалбанк» - зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Харківського апеляційного суду через Червонозаводський районний суд м. Харкова шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з моменту його проголошення, з підстав, передбачених ч. 2ст. 394 КПК України.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Учасникам судового провадження, які не були присутніми в судовому засіданні, надіслати копію судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92939429
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —646/4501/20

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Білінська О. В.

Вирок від 16.11.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Білінська О. В.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Білінська О. В.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Білінська О. В.

Ухвала від 10.08.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Білінська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні