Ухвала
від 13.11.2020 по справі 242/363/20
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№242/363/20

Провадження №2/751/1102/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2020 року місто Чернігів

Суддя Новозаводського районного суду міста Чернігова Яременко І. В.,

розглянувши в порядку прийняття позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди,

ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить визнати недостовірною та такою, що порушує його права на повагу до його гідності, честі та недоторканість ділової репутації, наступну інформацію, розповсюджену ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 в інформаційному повідомленні до Контактного центру адміністрації Державної прикордонної служби, та серед військовослужбовців відділу прикордонної служби Мар`їнка старший лейтенант ОСОБА_1 грубо та нецензурно висловлюється на адресу відповідача, обзивається, ображає, підвищує голос при особовому складі. Обзиває всілякими словами, грубо звертається. Дихає перегаром кричить, тикає . Казав мені ти дівчина, будеш ти дзвонити, я тобі розкажу, та ти, взагалі контужений ; зобов`язати ОСОБА_2 спростувати поширену відносно ОСОБА_1 недостовірну інформацію, шляхом озвучення ОСОБА_2 на найближчому бойовому розрахунку військовослужбовців відділу прикордонної служби Мар`їнка , за адресою: Донецька обл., Селидівський р-н, смт. Гостре вул..Шахтарська 28, який відбудеться після набрання судовим рішенням в даній справі сили, наступного тексту спростування: 17.01.2020 року в інформаційному повідомленні до Контактного центру адміністрації Державної прикордонної служби, та серед військовослужбовців відділу прикордонної служби Мар`їнка мною, ОСОБА_2 , озвучувались завідомо недостовірні та неправдиві відомості відносно старшого лейтенанта ОСОБА_1 , а саме те, що він грубо та нецензурно висловлюється на мою адресу, обзивався, ображав, підвищував на мене голос при особовому складі. Обзиває всілякими словами, грубо звертається до мене. Дихав перегаром кричав, тикав . Казав мені ти дівчина, будеш ти дзвонити, я тобі розкажу, та ти, взагалі контужений ; стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 моральну шкоду за розповсюдження недостовірної інформації в розмірі 10000,00 грн., із зарахуванням всієї суми на користь: БО БФ Клуб добродіїв Код ЕГРПОУ: 40709504 р/с № НОМЕР_1 в ПАО КБ ПриватБанк Код банка (МФО): 321842 . Призначення платежу: благодійний внесок дітям-сиротам ; стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір за подання позовної заяви, із зарахуванням всієї суми на користь: БО БФ Клуб добродіїв Код ЕГРПОУ: 40709504 р/с № НОМЕР_1 в ПАО КБ ПриватБанк Код банка (МФО): 321842 . Призначення платежу: благодійний внесок дітям-сиротам .

Ухвалою судді від 31.08.2020 позовна заява була залишена без руху, оскільки до позовної заяви не додано документ про сплату судового збору. У зв`язку з чим позивачу надано строк для усунення недоліків терміном п`ять днів з дня отримання копії ухвали.

Копія ухвали судді направлялась на вказану у позові адресу позивача 01.09.2020 та 22.10.2020, однак вказані поштові відправлення повернулись до суду не врученими з відміткою працівника поштового зв`язку адресат відсутній за вказаною адресою .

Згідно ч. 6, 8 ст. 128 ЦПК України, судова повістка, а у випадках, встановлених цим Кодексом, разом з копіями відповідних документів надсилається на офіційну електронну адресу відповідного учасника справи, у випадку наявності у нього офіційної електронної адреси або разом із розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення у випадку, якщо така адреса відсутня, або через кур`єра за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником справи. Днем вручення судової повістки є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Виходячи з положень ч. 9 ст. 10 ЦПК України правила ст.. 128 ЦПК України стосуються і направлення учасникам справи копій ухвал суду.

Крім того, згідно ч. 1 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Сам лише факт неотримання позивачем кореспонденції, якою суд, з додержанням вимог процесуального закону, надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою та яка повернулася в суд у зв`язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною невиконання ухвали суду, оскільки зумовлено не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу (постанова (КГС/ВС, № 904/9904/17 від 25 червня 2018 р.)

Виходячи з викладеного, ОСОБА_1 вважається таким, що отримав копію ухвали судді від 31.08.2020.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 185 ЦПК України у разі невиконання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху у встановлений строк, заява вважається неподаною та повертається позивачеві.

Згідно ч. 7 ст. 185 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Оскільки недоліки позовної заяви, зазначені в ухвалі судді від 31.08.2020, в установлений законом строк позивачем усунуті не були, тому позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 128, 131, 185, 354 ЦПК України, -

Ухвалила:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди - вважати неподаною і повернути позивачу.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її отримання

Суддя І. В. Яременко

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення13.11.2020
Оприлюднено19.11.2020
Номер документу92943656
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —242/363/20

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Цибенко І. В.

Ухвала від 14.04.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 04.02.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні