Ухвала
від 10.11.2020 по справі 468/173/20-к
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 468/173/20-к

1-кп/468/94/20

БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

56101 Миколаївська область м. Баштанка вул. Полтавська, 43

УХВАЛА

10.11.2020 року м. Баштанка

Баштанський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого по справісудді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Баштанка клопотання прокурора прокуратури Волинськоїобласті ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №32020030000000007за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.212КК України про звільнення від кримінальної відповідальності

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Підлісне, Новоодеського району Миколаївської області, громадянина України, адреса проживання: АДРЕСА_1 , не судимого,

підозрюваного увчиненні злочину,передбаченогоч.1 ст.212 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_6 , захисника ОСОБА_7 ,

В С Т А Н О В И В:

06.02.2020 року до суду надійшло клопотання прокурора Волинської області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні за №32020030000000007 про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч.3ст.263 КК Українипідозрюваного підозрюваного ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , будучи призначеним згідно із протоколом зборів засновників ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» від 09.03.2016 та наказу на призначення від 11.03.2016 директором товариства з обмеженою відповідальністю «Виробнича компанія «Прометей» (далі ТОВ ««Виробнича компанія «Прометей»), код ЄДРПОУ 37893781, юридична адреса: Миколаївська область, Баштанськии район, с. Піски, вул. Кобзаря, 19А, яке зареєстроване 17.10.2011 у Баштанській районній державній адміністрації Миколаївської області, свідоцтво пре державну реєстрацію від 17.10.2011 номер запису №15031020000000947, взяте на податковий облік в органах державної податкової служби 18.10.2011 за №779/11 перебуває на обліку в Баштанському управлінні ТУ ДПС у Миколаївській області, і зареєстроване платником податку на додану вартість, був зареєстрований платником ПДВ (суб`єкт спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість) в період з 23.10.2012 по 01.01.2017, будучи, у зв`язку з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, на займаній посаді службовою особою товариства, на яку відповідно де Конституції України, Законів України та статуту товариства покладене обов`язки та відповідальність за організацію і здійснення обчислення податків, зборів, обов`язкових платежів, своєчасну їх сплату до бюджетів, грубе порушуючи вимоги законодавства, у вересні 2016 року, умисно, шляхом безпідставного відображення в бухгалтерському та податковому обліках ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» відомостей щодо придбання товарів і послуг, та внесення до офіційних документів, зокрема податкової звітності ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» з податку на додану вартість, завідомо неправдивих даних, ухилився від сплати податків у значних розмірах

Відповідно до п.1 «Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 № 336, ОСОБА_6 , як директор підприємства, крім іншого зобов`язаний: керувати згідно з чинним законодавством виробничо - господарською та фінансово-економічною діяльністю підприємства, відповідати за наслідки прийнятих рішень, а також фінансово-господарські результати його діяльності, забезпечувати виконання підприємством усіх зобов`язань перед державним та місцевим бюджетами, державними позабюджетними соціальними фондами, забезпечувати додержання законності: знати: закони, постанови, укази, розпорядження, рішення та інші нормативно- правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування, які регулюють порядок діяльності підприємства, податкове та екологічне законодавство.

Таким чином, обіймаючи посаду директора ТОВ «Виробнича компанія «Прометей», ОСОБА_6 виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, а тому згідно із п.3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Здійснюючи таку діяльність та отримуючи від неї відповідний прибуток ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» зобов`язано сплачувати відповідні податки та збори, що регламентовано наступними законами України.

Так, згідно зі статтею 67 Конституції України, кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Поняття податку та його видів визначено нормами Податкового Кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами і доповненнями (далі - ПК України), зокрема згідно із п.6.1 ст.6 податком є обов`язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Статтею 14 ПК України визначено поняття податкового зобов`язання та податкового кредиту, якими відповідно є: податкове зобов`язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (п.п. 14.1.156). податковий кредит - сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов`язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно з розділом V цього Кодексу (п.п. 14.1.181); Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об`єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об`єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов`язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом (п. 15.1 ст. 15 ПК України).

Відповідно до ст.8 ПК України в Україні встановлюються загальнодержавні та місцеві податки та збори.

До загальнодержавних належать податки та збори, що встановлені цим Кодексом і є обов`язковими до сплати на усій території України, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно із п.п. 9.1.3 п. 9.1 ст. 9 ПК України до загальнодержавних податків серед інших належить податок на додану вартість.

Відповідно до п.п. «б» п. 185.1 ст. 185 ПК України об`єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу.

Підпунктами 186.2.1 та 186.2.2 п. 186.2 ст. 186 ПК України визначено, що місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов`язаних з рухомим майном, та фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі що будується, для тих послуг, які пов`язані з нерухомим майном.

Протягом періоду здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Виробнича компанія «Прометей», будучи платником податку на додану вартість, було зареєстроване платником ПДВ (суб`єкт спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість) в період з 23.10.2012 по 01.01.2017, а тому його операції з постачання послуг оподатковувалися за основною ставкою податку на додану вартість у розмірі 20 відсотків, визначених положеннями ст. ст. 193, 194 ПК України.

Відповідно до п.п. 198.1 та 198.2 ст. 192 ПК України до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів, придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України.

Датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг, дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Датою віднесення сум до податкового кредиту замовника з договорів (контрактів), визначених довгостроковими відповідно до пункту 187.9 статті 187 цього Кодексу, є дата фактичного отримання замовником результатів робіт (оформлених актами виконаних робіт) за такими договорами (контрактами).

Згідно із п. 198.3 ст. 198 ПК України податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку, з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Відповідно до п. 198.6 ст. 198 ПК України не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог чи не підтверджені митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з пунктом 201.11 статті 201 Кодексу).

Однак, маючи на меті ухилитися від сплати податку на додану вартість за період перебування на посаді директора ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний намір щодо ухилення від сплати податків, являючись службовою особою підприємства, маючи безпосередній доступ до первинних, облікових, звітних документів і банківських рахунків ТОВ «Виробнича компанія «Прометей», діючи умисно, з корисливих мотивів, достовірно знаючи, про те, що ТОВ «Террам» (код ЄДРПОУ 40557952) створене без мети здійснення своєї фінансово господарської діяльності та входить до складу конвертаційного центру, який здійснював свою протиправну діяльність на території м. Миколаєва з мінімізації податків та ухилення від їх сплати, всупереч нормам діючого податкового законодавства відобразив у податковому обліку ТОВ «Виробниче компанія «Прометей» дані, отримані з первинних фінансово-господарських документів виданих від імені ТОВ «Террам» з імітованими сумам взаємовідносин, які не відповідають дійсності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у вересні 2016 року згідне договору поставки №5/9 від 05.09.2016 та договору №ПК-5/9 на перевезення вантажів на території України від 05.09.2016 ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» мало фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Террам».

Так, директором ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» ОСОБА_6 у податковому обліку відображено наступні податкові накладні, виписані від ТОВ «Террам»: №34 від 19.09.2016 на загальну суму 18 204 000,00 грн. в тому числі ПДВ на суму 3 034 000,00 грн., №77 від 30.09.2016 на загальну суму 389 025,00 грн. в тому числі ПДВ на суму 64 837,50 грн. Суми податку на додану вартість за зазначеними податковими накладними ОСОБА_6 умисно включив до податкового кредиту податкової декларації з ПДВ (спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського господарства" за вересень 2016 року (дата реєстрації 20.10.2016 за №9198041389, додаток 5 де декларації з ПДВ від 20.10.16 реєстраційний номер №9198041268 до декларації ПДВ).

Таким чином, ОСОБА_6 реалізовуючи намір направлений на умисне ухилення від сплати податків, за допомогою електронного підпису та ключів завірив та направив вищевказані податкові декларації до органів ДФС тим самим ухилився від сплати податків.

Отже, у порушення п. 30.8 ст. 30, п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6. ст. 198, п. 200.1 ст. 200, п. 209.2 ст. 209 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями в редакції чинній у 2016 році, ОСОБА_6 неправомірно віднесено до складу податкового кредиту ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» суми податку на додану вартість по операціях з ТОВ «Террам» на суму 3 098 837,50 грн.

Як наслідок умисних дій ОСОБА_6 як директора ТОВ «Виробнича компанія «Прометей», товариством занижено податок на додану вартість належний до сплати в бюджет України на загальну суму 2 634 037 грн.

Вищевказані порушення відображено в акті перевірки ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» з питань дотримання вимог податкового законодавства з податку на додану вартість по взаємовідносинам з контрагентами - постачальниками ТОВ «Террам» (код ЄДРПОУ 40557952) за вересень 2016 року та ТОВ «Фиолент» (код ЄДРПОУ 29828396) за вересень 2016 року проведеної співробітниками ТУ ДФС у Миколаївській області №42/14-29-14- 02/37893781 від 09.03.2017.

Згідно ізвисновком експертаза результатамипроведення судово-економічної експертизи№8776від 20.01.2020підтверджено висновкиакту перевірки№42/14-29-14-02/37893781від 09.03.2017,яким встановленопорушення п.198.1,198.2,198.3,198.6ст.198,п.200.1ст.200,п.209.2ст.209Податкового кодексуУкраїни від02.12.2010№2755-VIзі змінамита доповненнями,в редакціїчинній в2016році,допущені TOB«ВК «Прометей»(кодза ЄДРПОУ37893781)при здійсненнігосподарських відносинз ТОВ «Террам» (код за ЄДРПОУ 40557952), які мали місце у вересні 2016 р результаті чого занижено податок на додану вартість, який сплачує бюджету за вересень 2016 року, на суму 2 634 037 грн., відповідно до податкового повідомлення-рішення №00108851407 від 21.11.20: урахуванням рішення П`ятого апеляційного адміністративного суду м.Одеси від 08.11.2018 (справа №814/1325/17).

Таким чином, директор ТОВ «Виробнича компанія «Прометей» ОСОБА_6 в порушення вимог п.198.1, 198.2, 198.3, 198.6 ст.198, г ст.200, п.209.2 ст. Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755 змінами та доповненнями, в редакції чинній в 2016 році у вересні 2016 умисно ухилився від сплати податку на додану вартість на суму 2 634 03 що більше, ніж у 3 000 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто у значних розмірах.

Отже, ОСОБА_6 , будучи службовою особою платника податку директором ТОВ «Виробнича компанія «Прометей», посягаючи на встановлений законодавством України порядок оподаткування сум господарювання, який забезпечує за рахунок надходження по формування дохідної частини державного бюджету, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх злочинних дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді ненадходження до бюджету грошових коштів значних розмірах і бажаючи настання таких наслідків, порушуючи в податкового законодавства, умисно ухилився від сплати до бюджету податок на додану вартість у вересні 2016 року в загальній сумі 2 634 037 грн., яка більше ніж в три тисячі разів перевищує встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що призвело до факти ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

Своїми умисними діями ОСОБА_6 вчинив умисне ухилення сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених встановленому законом порядку, вчиненими службовою особою підприємства, що призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, чим скоїв кримінальне правопорушення передбачене ч. 1 ст. 212 КК України.

До суду звернувся прокурор з клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст.212КК України на підставі ч. 4ст. 212 КК України, а кримінальне провадження відносно нього закрити.

Обвинувачений та його захисник у судовому засіданні підтримали подане клопотання, просили його задовольнити.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання про закриття кримінального провадження і звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності підлягає до задоволення з наступних підстав.

Зі змісту пункту 1 частини 2 ст.284КПК Українивбачається, що кримінальне провадження закривається у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч.1 ст.285КПК Україниособа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Статтею 44КК України передбачено, що особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

За змістомст.286 КПК Українизвільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Суд закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність(ч.3ст.288 КПК України).

Частиною четвертою статті 212КК України передбачений спеціальний порядок звільнення від кримінальної відповідальності, який полягає у тому, що звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

При цьому згідно з п. 14ст.3КПК України притягнення до кримінальної відповідальності - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

За змістом диспозиції ч. 4 ст.212КК України за наявності матеріально-правових умов звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі цієї норми є обов`язковим.

Враховуючи викладене та зважаючи на те, що в підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 , підтвердив обставини скоєння ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, раніше не судимий, вперше вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 212 КК України,добровільно сплатив заборгованість зі сплати податку, тому суд приходить до переконання, що клопотання підлягає задоволенню, а тому обвинуваченого ОСОБА_6 слід звільнити від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, а кримінальне провадження щодо неї закрити.

Міра запобіжного заходу у відношенні ОСОБА_6 , не обиралася.

Судових витрат у справі не має.

Речові докази відсутні.

Керуючись ст.ст.284,285-288,314,371-372 КПК України, ст. ст.44,212-1 КК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження задовольнити.

Звільнити ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 212 КК України, на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020030000000007, по обвинуваченню ОСОБА_6 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.212 КК України- закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляції через Баштанський районний суд Миколаївської області протягом 7-ми днів з дня її оголошення.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92947123
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Підлісне, Новоодеського району Миколаївської області, громадянина України, адреса проживання: АДРЕСА_1 , не судимого, підозрюваного увчиненні злочину,передбаченогоч.1 ст.212 КК України,

Судовий реєстр по справі —468/173/20-к

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

Ухвала від 29.09.2020

Кримінальне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

Ухвала від 10.11.2020

Кримінальне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

Ухвала від 26.05.2020

Кримінальне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні