Рішення
від 19.11.2020 по справі 439/1400/20
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №439/1400/20

Провадження № 2/439/582/20

19 листопада 2020 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого-судді Петейчука Б.М.

з участю секретаря

судового засідання Ковальчук Н.І.,

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач Черницька сільська рада Бродівського району Львівської області,

розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Черницької сільської ради Бродівського району Львівської області про визнання права на середню земельну частку (пай), ухвалив таке рішення.

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до відповідача Черницької сільської ради Бродівського району Львівської області, у якій просить, суд визнати ним право на середню земельну частку (пай) розміром 2,25 умовних кадастрових гектарів з вільних пайових земель на території Черницької сільської ради Бродівського району Львівської області.

Стислий виклад позиції позивач.

Позивач зазначає, що він, починаючи із 1 серпня 1990 року по 31 грудня 1995 року, працював в колгоспі Шлях Ілліча , який в подальшому було перейменовано в спілку Мир та був членом даного господарства.

Розпаювання земель у Черницькій сільській раді Бродівського району і затвердження списків осіб, які мають право на середню земельну частку (пай) відбулось на підставі рішення сесії Черницької сільської ради Бродівського району Львівської області № 4 від 31 жовтня 1995 року.

В період коли складалися списки осіб , які мають право на отримання середньої частки (паю) позивач працював в сільськогосподарському підприємстві, однак з невідомих йому причин не був включений в данісписки.

Позивач вважає, що його безпідставно не було включено в списки осіб, які мали право на середню земельну частку (пай).

Позивач вказує, що з цього приводу звертався, як у відповідне господарство, так і в Черницьку сільську раду Бродівського району з усними заявами про включення його в списки і виділення йому, як члену колективного сільськогосподарського підприємства середньої земельної частки (паю), однак йому було відмовлено у включенні до списків осіб, які мають право на середню земельну частку (пай) та роз`яснено звернутися із позовною заявою в суд.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі.

15.10.2020 - відкрито провадження у справі.

Відповідачу було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів подати відзив на позовну заяву.

Позивач у підготовче засідання не з`явився, подав заяву, в якій просить суд проводити розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача, сільський голова В.Саква, у підготовче засідання не з`явився та подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає та просить суд їх задовольнити.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України підготовче засідання проведено у відсутності сторін на підставі наявних у суду матеріалів та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Встановлені судом фактичні обставини та зміст спірних правовідносин, з посиланнями на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Доказами по справі встановлено, що ОСОБА_1 01 серпня 1990 року прийнято у члени колгоспної спілки Мир Бродівського району. Пізніше ОСОБА_1 був звільнений 31.12.1995 року, що підтверджується трудовою книжкою колгоспника серії НОМЕР_1 (а.с. 7).

Рішенням ІІ сесії ІІ демократичного скликання Черницької сільської ради Бродівського району № 4 від 31.10.1995 року Про затвердження списку осіб, які мають право на середню земельну частку було затверджено відповідний список осіб, що мають право на отримання середньої земельної частки (паю) (а.с. 8).

ОСОБА_1 не було включено до списку осіб, що які мають право на отримання середньої земельної частки (паю) по Черницькій сільській раді. У Рішенні ІІ сесії ІІ демократичного скликання Черницької сільської ради Бродівського району № 4 від 31.10.1995 року та Рішенні V сесії ІІ демократичного скликання № 10 від 20.05.1997 року прізвище ОСОБА_1 не значиться, що підтверджується відповіддю на адвокатський запит №108/01-30 від 08.10.2020 року, яка надана архівним відділом Бродівської державної адміністрації Львівської області (а.с. 10).

Станом на 14.09.2020 року згідно Проекту передання земельних часток (паїв) у приватну власність та формування землеволодінь і землекористувань по Черницькій сільській раді є в наявності пайові землі не надані у власність та користування, площею 25,3 га, що підтверджується довідкою №399 від 14.09.2020 року, яка видана Черницькою сільською радою Бродівського району Львівської області та схемою розміщення земельної ділянки як додаток до даної довідки (а.с. 12-13).

Середній розмір земельної частки (паю) по Черницькій сільській раді становить 2,25 га (1,81 га - рілля, 0,44 га - кормові угіддя), що підтверджується довідкою № 398 від 14.09.2020 року, яка видана Черницькою сільською радою Бродівського району Львівської області (а.с. 11).

ОСОБА_1 не отримував земельної частки (паю) на території Черницької сільської ради, що підтверджується довідкою №400 від 14.09.2020 року, яка видана Черницькою сільською радою Бродівського району Львівської області (а.с. 14).

За змістом статей 1, 9 Закону України від 14 лютого 1992 року Про колективне сільськогосподарське підприємство , колективне сільськогосподарське підприємство є добровільним об`єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування.

Право членів підприємства на пайовий фонд майна залежить від їх трудового внеску.

Пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом член підприємства набуває після припинення членства в підприємстві. Пай може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , право на земельний пай одержали, зокрема, громадяни, які на момент паювання землі були членами сільськогосподарського акціонерного товариства і яких було включено до списку осіб, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Згідно пунктів 5-6 вищезазначеного Указу, видача громадянам сертифікатів на право на земельну частку (пай) єдиного в Україні зразка та їх реєстрація провадяться відповідною районною державною адміністрацією. Після видачі громадянинові державного акта на право приватної власності на земельну ділянку сертифікат на право на земельну частку (пай) повертається до районної державної адміністрації.

Відповідно до п. 17 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю.

Вирішуючи питання визнання права на частку в середній земельній частці (пай), суд виходить з того, що позивач на момент виділення частки (паю) працював у колективному сільськогосподарському підприємстві.

На підставі рішення Черницької сільської ради було затверджено список осіб, які мають право на одержання частки в середній земельній частці (паї).

Хоча позивача не було включено до такого списку, суд приходить до переконання, що таке не зазначення позивача у вищезазначеному списку, є результатом людської помилки.

За вказаних вище обставин, беручи до уваги: те, що позивач працював у колективному сільськогосподарському господарстві на момент виділення середньої земельної частки (паю) та за законом мав право на її отримання; те, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення майнових прав у позасудовому порядку; те, що сторони не заперечують проти ухвалення рішення на користь позивача; те, що ухвалення рішення на користь позивача не суперечить закону, не порушує прав, свобод та інтересів третіх осіб, враховуючи правомірні очікування позивача, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги заявлені позивачем підставні та підлягають задоволенню.

На підставі п. 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , керуючись статтями 10, 81, 89, 206, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на середню земельну частку (пай) розміром 2,25 умовних кадастрових гектарів з вільних пайових земель на території Черницької сільської ради Бродівського району Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадженні, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 ч. 1 Розділу XIII ЦПК України, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подасться

учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Черницька сільська рада Бродівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04372460, знаходиться за адресою: Львівська область, Бродівський район, с. Черниця.

Повне рішення складено 19.11.2020 року.

Суддя Б.М. Петейчук

СудБродівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено20.11.2020
Номер документу92952832
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/1400/20

Ухвала від 25.03.2021

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Рішення від 19.11.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні