Рішення
від 19.11.2020 по справі 389/3043/20
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.11.2020

Провадження №2-о/389/73/20

ЄУН 389/3043/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 листопада 2020 року Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді - Берднікової Г.В.,

при секретарі - Чукановій О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Знам`янка Кіровоградської області, в порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Богданівська сільська рада Знам`янського району Кіровоградської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Представник заявника - адвокат Майданюк С.І. звернувся до суду з даною заявою, в якій просить: встановити факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та її матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; встановити факт приналежності ОСОБА_2 державного акта на право приватної власмності на землю серії ІІІ-КР №041567 на земельну ділянку № НОМЕР_1 з кадастровим номером 3522280400:02:000:0563 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Богданівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області.

Вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 . За життя вона склала заповіт на ім`я ОСОБА_3 який посвідчено у Богданівській сільській раді 19 липня 2004 року та зареєстровано в реєстрі за №183. Однак прийнявши спадщину матері оформити свої спадкові права на спадкове майно, заявник позбавлена можливості, оскільки при встановленні нотаріусом родинного зв`язку між останніми, було виявлено, що в актовому записі про народження заявника зазначене прізвище, ім`я та по батькові її матери - ОСОБА_4 , не збігається з зазначеним прізвищем, ім`ям та по батькові у свідоцтві про смерть - ОСОБА_2 . Також встановлено, що у державному акті на право приватної власності на землю серії ІІІ-КР №041567, виданому 29 квітня 2002 року Знам`янською районною державною адміністрацією прізвище та ім`я спадкодавця також вказаного з помилкою - Васільцова Палагея. За вказаного заявнику у відповідності до ст..315 ЦПК України, роз`яснено про необхідність звернення до суду з заявами про встановлення факту родинного зв`язку між нею та спадкодавцем, а також встановлення факту належності спадкодавцю правовстановлюючого документу - державного акта.

Заявник як і її представник у судове засідання не з`явилися, представник позивача подав заяву, в якій у повному обсязі підтримавши вимоги заяви про встановлення фактів родинного зв`язку та належності правовстановлюючого документу, просить розглядати справу за їх відсутності.

Представник заінтересованої особи в судове засідання також не з`явився, подав до суду заяву, в якій не заперечує проти задоволення заявлених вимог ОСОБА_1 та просить розглядати справу за відсутністю представника сільради.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно з даними паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження сформованого 01 червня 2020 року, свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 , повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюбу сформованого 29 травня 2020 року, повне ім`я заявника - ОСОБА_1 . Народилася вона ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Чутівка Знам`янського району Кіровоградської області. Її родове прізвище - ОСОБА_5 , батьками вказані: ОСОБА_6 , дата народження: минуло 21 рік; ОСОБА_4 , дата народження: минуло 23 роки. 26 квітня 1975 року заявник зареєструвала шлюб з ОСОБА_7 та набула прізвище - ОСОБА_8 (а.с. 4,7,8,38,39-40).

Свідоцтво про смерть серії НОМЕР_5 свідчить про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Долинська Долинського району Кіровоградської області, померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.6).

У довідці Богданівської сільської ради від 06 лютого 2020 року за вих. №14/02-32 вказано, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на день смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрован у АДРЕСА_1 . На день смерті була зареєстрована і проживала одна. У Богданівській сільській раді від її імені посвідчувався заповіт 19 липня 2004 року за реєстровим №183, який не змінено і не скасовано (а.с. 12).

Відповідно до вказаного заповіту ОСОБА_2 заповіла ОСОБА_1 належний їй державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-КР №041567, та свідоцтво про право власності на майновий пай серії КД № (а.с.11).

Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-КР №041567, який зареєстровано в Книзі записів державних акті в на право приватної власності за №550 від 29 квітня 2002 року та яким посвідчується право приватної власності на земельну ділянку площею 4,45 га в межах згідно з планом, яка розташована на території Богданівської сільської ради, ділянка № НОМЕР_1 , кадастровий номер 3522280400:02:000:0563, видано ОСОБА_9 (а.с. 13).

Після смерті ОСОБА_2 у Знам`янській районній державній нотаріальній конторі 06 лютого 2020 року зареєстровано спадкову справу за №23/2020 (а.с.14). Як вбачається з матеріалів спадкової справи, з заявою про прийняття її спадщини від 06 лютого 2020 року, звернулася її дочка ОСОБА_1 , на ім`я якої сападкодовцем за життя було складено заповіт посвідчений у Богданівській сільській раді 19 липня 2004 року за реєстровим №183, який не змінено і не скасовано. При цьому, нотаріусом в оформлені спадкових прав на майно ОСОБА_10 , ОСОБА_11 відмовлено, у зв`язку з тим, що в актовому записі про народження заявника прізвище, ім`я та по батькові її матери - ОСОБА_4 , не збігається з зазначеним у свідоцтві про смерть прізвищем, ім`ям та по батькові спадкодавця - ОСОБА_2 , що унеможливлює встановлення родинного зв`язку між ними. Крім того, виявлено, що державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-КР №041567, виданий ОСОБА_12 , тоді як відповідно до свідоцтва про смерть повне ім`я спадкодавця - ОСОБА_2 (а.с.28-45).

Представник заявника звертався до Знам`янського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиціх (м.Дніпро) з заявою про внесення змін до актового запису про народження, але у розгляді його заяви було відмовлено та рекомендовано звернутися до суду (а.с.16,17).

Також до матеріалів справи долучено копію паспорта громадянина України серії НОМЕР_6 та копію пенсійного посвідчення на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 9,10).

Встановлення вказаних фактів заявнику необхідне для оформлення спадщини.

Факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та спадкодавцем ОСОБА_2 та факт належності останній правовстановлюючого документу - державного акта на право приватної власності на землю підтверджується співпаданням зазначення її по батькові у досліджених документах, майже ідентичним написанням прізвища - ОСОБА_5 , ОСОБА_13 , та співзвучністю власного імені ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 . Таким чином, юридичні факти про встановлення яких просить заявник, суд вважає встановленими.

Відповідно до п.5 ч.2 ст. 293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно зі ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Враховуючи вищевикладене, те, що встановлення фактів про які просить заявник, породжує юридичні наслідки, а саме їх підтвердження необхідне для оформлення спадщини, чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення і дані вимога не пов`язуєються з наступним вирішенням спору про право, суд вважає за необхідне заяву задовольнити, встановивши факт родинних відносин між заявником та спадкодапавцем та належність останній державного акту на право власності на землю серії ІІІ-КР №041567 , зареєстрованого у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №550.

Відповідно до ч.2 ст.294 ЦПК України, судові витрати заявнику не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 293,294,315,319,259,263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , є рідною матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-КР №041567, який видано 29 квітня 2002 року на ім`я ОСОБА_9 , та зареєстрованого у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №550.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , проживає по АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_7 .

Заінтересована особа -Богданівська сільська рада Знам`янського району Кіровоградської області, місце знаходження: село Богданівка Знам`янського району Кіровоградської області, вулиця Миру,10, код ЄДРПОУ 04365230.

Суддя Г.В. Берднікова

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено20.11.2020
Номер документу92957974
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/3043/20

Рішення від 19.11.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні