Рішення
від 09.11.2020 по справі 423/2524/20
ПОПАСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 643/2524/20

номер провадження 2/423/617/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2020 року місто Попасна

Попаснянський районний суд Луганської області у складі:

головуючої судді Лизенко І.В.,

за участю секретаря судового засідання Іваненко С.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду №1 в порядку загального позовного провадження цивільну справу №423/2524/20 за позовом ОСОБА_1 до Мирнодолинської територіальної громади в особі Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

18.09.2020 позивачка звернулася до суду із вказаним вище позовом, у якому просить визнати поважною причину пропуску нею встановленого законодавством шестимісячного строку для прийняття спадщини, яка відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті її батька ОСОБА_2 , визначити їй додатковій строк тривалістю три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили, достатнього для звернення до відповідної нотаріальної контори із заявою про відкриття спадщини.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті її батька ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді двох земельних ділянок розміром 6,76 гектарів та 0,99 гектарів, які за життя належали батькові позивачки на праві приватної власності та знаходяться на території Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району. Вона є єдиним спадкоємцем за законом першої черги на спадкове майно. Після звернення до нотаріуса, позивачці було повідомлено, що вона пропустила термін для подачі заяви про прийняття спадщини і цей термін можливо продовжити лише в судовому порядку. У встановлений законом шестимісячний строк вона не звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв`язку з тим, що вона з дитинства перебувала на Д-обліку з діагнозом вроджений вивих стегна, що значним чином обмежувало її здатність вільно пересуватися, внаслідок чого починаючи з 2003 року вона була визнана інвалідом 3-ої групи. З віком стан її здоров`я тільки погіршувався, їй було запропоновано пройти курс оперативного лікування (операція із заміни частини стегна). Однак, у зв`язку із браком коштів вона не могла на той час пройти такий курс оперативного лікування. Лише у 2018-2019 роках завдяки спонсорським коштам вона пройшла відповідний курс оперативного лікування в Науково-дослідницькому інституті травматології та ортопедії. При цьому до теперішнього часу вона продовжує проходити післяопераційну реабілітацію під час амбулаторного лікування та пересувається за допомогою милиць, приймаючи при цьому обезболюючі ліки. Внаслідок саме її тривалої хвороби вона була позбавлена можливості вільного пересування, тому пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин.

23 вересня 2020 відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

12.10.2020, у встановлений судом строк, відповідач надав заяву про визнання позову.

У підготовче засідання позивачка не з`явилася. У наданій заяві позивачка просила розглядати справу за її відсутності з урахуванням стану її здоров`я, просила задовольнити позовні вимоги.

Відповідач не забезпечив явку свого представника у судове засідання, від відповідача надійшла письмова заява, у якій він просить розглядати справу без участі його представника, позов визнав повністю (а.с.25).

Справу розглянуто згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України за відсутності сторін, які надіслали на адресу суду заяви з проханням справу розглянути за їх відсутності, судовий розгляд справи здійснювався на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого судового засідання суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч. 4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Частинами першими статей 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Часом відкриття спадщини, згідно ч. 2 ст. 1220 ЦК, є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є дочкою померлого ОСОБА_2 , що підтверджується відповідними записами у свідоцтві про народження та свідоцтві про укладення шлюбу ОСОБА_1 , згідно якого ОСОБА_1 змінила своє прізвище на ОСОБА_1 (а.с.7,8).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 помер, що підтверджується відповідним актовим записом №39, згідно копії свідоцтва про смерть (а.с.12).

За життя ОСОБА_2 належали земельні ділянки, розташовані на території Мирнодолинської селищної ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,76 га та площею 0,99 га, що підтверджується копією держаного акту на право приватної власності на землю від 16.11.2001р. серії І-ЛГ №6865 та копією держаного акту на право приватної власності на землю від 16.11.2001р. серії І-ЛГ №076874 (а.с.13, 14).

З метою прийняття спадщини, позивачка звернулася до державного нотаріуса Попаснянської державної нотаріальної контори, де їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки, розташовані на території Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області, що належали її батькові ОСОБА_2 , якийпомер ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з тим, що заява про прийняття спадщини у передбачений законодавством шестимісячний строк з дня відкриття спадщини (ст.ст. 1269, 1270 ЦК України) нею подана не була, і на час відкриття спадщини вона мешкала окремо від спадкодавця. (а.с.15).

Із постанови нотаріуса встановлено, що спадкова справа до майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , станом на 20 серпня 2020 року не заводилась, про що свідчить інформаційна довідка зі спадкового реєстру (а.с.16).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30травня 2008року №7 Про судову практику у справах про спадкування роз`яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що відповідно до посвідчення серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 , 1969 року народження, отримує пенсію по інвалідності, як інвалід 3 групи (а.с.9)

Відповідно до виписних епікризів Донецького національного медичного університету науково-дослідного інституту травматології та ортопедії №3349 та №391, ОСОБА_1 знаходилася на лікуванні у відділенні поєднаної травми НІІТО з 07.08.18 по 30.08.18 та з 03.04.19 по 17.04.19 (а.с.10,11)

Зазначені позивачкою обставини, які стали причиною пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд вважає поважними та такими, що об`єктивно завадили позивачці подати заяву про прийняття спадщини.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права або інтереси інших осіб. Таким чином, визнання позову відповідачем слід прийняти.

На підставі вищевикладеного, суд вважає можливим визначити позивачці додатковий строк тривалістю три місяці, для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 1-18, 209-245, 259, 264, 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Прийняти визнання позову Мирнодолинською селищною радою Попаснянського району Луганської області.

Позов ОСОБА_1 (зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) до Мирнодолинської територіальної громади в особі Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району Луганської області (адреса місцезнаходження: 93321, Луганська область, Попаснянський район, с.Мирна Долина, вул.Освіти, 1, код ЄДРПОУ 04335358), про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення до Луганського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Попаснянський районний суд Луганської області. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено20.11.2020
Номер документу92958519
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —423/2524/20

Рішення від 09.11.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні