Ухвала
від 17.11.2020 по справі 903/645/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

17 листопада 2020 року Справа № 903/645/20 Господарський суд Волинської області у складі:

головуючого судді - Гарбара Ігоря Олексійовича

секретар судового засідання - Коваль Олександр Миколайович

за участі представників:

розпорядник майна: Григор`єв В.В.

від ТОВ Імпорт Транс Сервіс : Бугайов А.О. - договір про надання правничої допомоги від 02.09.2019

від ТОВ Нафтотрейд Ресурс : Мороз О.В. - довіреність від 06.03.2020

від ПАТ Юкрейніан Кемікал Продактс : Поляк І.В. - довіреність №563 від 19.10.2020

від ТОВ Вог Трейд : Бугайов А.О. - довіреність від 01.09.2020

від ТОВ Завод Галичина : Горіна О.В. - довіреність від 02.01.2020

від ТОВ Бріс ЛТД : Ємчик Р.І. - ордер серія АС №1007550 від 16.11.2020

від ПАТ Концерн Стирол : Поляк І.В. - довіреність №232/10-20 від 19.10.2020

від ТОВ Воленс Трейд : Мороз О.В. - довіреність від 19.11.2020

від ТОВ Вог Рітейл : Стецик Н.В. - довіреність від 02.01.2020, договір про надання правової допомоги від 02.01.2020

від Головне управління ДПС у Волинській області: н/з

від ТОВ Укргаз-Енерго : н/з

від ТОВ Вог Трейдинг :н/з

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні Господарського суду Волинської області заяву кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Рітейл» про визнання грошових вимог по справі №903/645/20 за заявою Публічного акціонерного товариства «Новоушицький консервний завод» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейдинг» про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

04.09.2020 Публічне акціонерне товариство «Новоушицький консервний завод» звернулося до Господарського суду Волинської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейдинг» .

Ухвалою суду від 06.10.2020 відкрито провадження у справі про банкрутство боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейдинг» . Розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейдинг» призначено арбітражного керуючого Динника Володимира В`ячеславовича.

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства 06.10.2020 на офіційному веб-порталі судової влади України здійснено оприлюднення оголошення (повідомлення) про відкриття Господарським судом Волинської області провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейдинг» .

Ухвалою суду від 12.10.2020 відсторонено арбітражного керуючого Динника В.В. від виконання повноважень розпорядника майна ТзОВ Вог Трейдинг . Розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейдинг» призначено арбітражного керуючого Григор`єва Валерія Васильовича.

12.10.2020 на офіційному веб-порталі судової влади України здійснено оприлюднення додаткове оголошення (повідомлення) про відкриття Господарським судом Волинської області провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейдинг» .

03.11.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю «Вог Рітейл» подало до суду заяву про визнання грошових вимог в сумі 1602635294,50 грн. та 4204,00 грн. судового збору.

Ухвалою суду від 03.11.2020 заяву кредитора про визнання грошових вимог до боржника прийнято та призначено до розгляду в судовому засіданні.

22.10.2020 розпорядник майна подав до суду лист, яким долучив до матеріалів справи докази повідомлення органів державної виконавчої служби (приватних виконавців) за місцезнаходженням (місцем проживання) боржника та місцезнаходженням його майна про введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

13.11.2020 розпорядник майна подав до суду супровідний лист, в якому на вимогу ухвали суду від 12.10.2020 зазначив наступне:

На виконання п. 10.1. вищенаведеної ухвали надав копії листів про визнання кредиторських вимог з доказами їх направлення відповідним кредиторам.

На виконання п. 10.2. вищенаведеної ухвали надав для затвердження реєстр вимог кредиторів із відомостями про розмір вимог визнаний розпорядником майна.

На виконання п. 10.3. вищенаведеної ухвали надав копію листа до директора боржника щодо проведення інвентаризації, при цьому повідомив, що у зв`язку із не виконанням директором вимог висловлених у вказаному листі в повному обсязі подати Суду документально оформлені результати проведеної інвентаризації та визначення вартості майна боржника у судове засідання не виявилось за можливе. Також зазначив, що вказані дії будуть виконані найближчим часом.

На виконання п. 10.4. вищенаведеної ухвали надав копію листа до директора боржника з проханням надати відповідні документи для проведення аналізу фінансово-господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках, а також можливого виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства. Повідомив, що у зв`язку із не виконанням директором вимог висловлених у вказаному листі в повному обсязі подати Суду докази вчинення вказаних дій у судове засідання не виявилось за можливе. Також зазначив, що вказані дії будуть виконані найближчим часом.

На виконання п. 10.5. вищенаведеної ухвали повідомив та надав наступне:

- повідомив, що докази звернення з відповідною заявою до органу реєстрації для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про розпорядника майна боржника до даного листа не додаються у зв`язку із внесенням реєстратором таких відомостей на виконання ухвали від 12.10.2020, відповідно необхідність звернення з метою вчинення таких дій була відсутня.

- надав витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб - підприємців та громадських формувань з внесеними до нього відомостями щодо розпорядника майна боржника.

- щодо надання доказів обсягу активів, які належать банкруту на праві власності, користування, повного господарського відання, зокрема, відповідних офіційних документів установ вказаних в ухвалі повідомив, що до всіх наведених в ухвалі установ було направлено відповідні запити, при цьому відповіді надійшли не від усіх установ у зв`язку із чим надав Суду копії всіх надісланих запитів та копії відповідей, які надійшли станом на 13.11.2020, копії інших відповідей буде подано до суду по мірі їх надходження.

- щодо надання письмової довідки з документальним підтвердженням щодо дебіторської заборгованості боржника повідомляє про не можливість її надання в судове засідання у зв`язку із не проведенням інвентаризації з причин наведених вище в тому ж числі інвентаризації розрахунків з дебіторами. При цьому повідомив, що вищенаведена довідка буде подана до суду найближчим часом.

- в підтвердження того, що боржник не є засновником інших юридичних осіб надав відповідний витяг із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за параметрами запиту засновника (учасника) юридичної особи.

- щодо надання повної інформації про рух коштів на розрахункових рахунках боржника повідомив, що прохання надати таку інформацію було висловлене в листі до директора боржника щодо проведення фінансового аналізу, проте у зв`язку із не наданням директором наведених відомостей станом на 13.11.2020, надати Суду такі відомості в судове засідання не виявилось за можливе. При цьому повідомив, що вищенаведені відомості буде подано до суду найближчим часом.

- на виконання вимоги щодо надання додаткових доказів про наявність/відсутність у боржника майна на праві власності/користування надав витяги з державного реєстру обтяжень рухомого майна та інформаційну довідку з ЄДР речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта.

17.11.2020 розпорядник майна подав до суду супровідний лист, яким долучив до матеріалів справи лист про визнання кредиторських вимог з доказами його направлення та уточнений реєстр вимог кредиторів.

ТОВ «Вог Тейдинг» 17.11.2020 направило на електронну адресу суду лист, в якому зазначило, що на адресу товариства надійшли заяви кредиторів ТОВ «Імпорт Транс Сервіс» , ТОВ «Нафтотрейд Ресурс» , ПАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс» , ТОВ «Вог Трейд» , ТОВ «Завод Галичина» , ТОВ «Бріс ЛТД» , ПАТ «Концерн Стирол» , ТОВ «Воленс Трейд» , ТОВ «Вог Рітейл» , Головне управління ДПС у Волинській області. Крім того, зазначило, що заборгованість існує і відображена в документах бухгалтерського обліку, повністю визнає заявлені вимоги та просить розглянути справу в попередньому засіданні за наявними матеріалами без присутності представника боржника.

В судовому засіданні представник ТОВ «Вог Рітейл» заяву про визнання грошових вимог підтримала повністю та просить задовольнити.

Розпорядник майна боржника визнає заявлені ТОВ «Вог Рітейл» грошові вимоги на суму 1602635294,50 грн. основного боргу та 4204,00 грн. судового збору повністю.

За наслідками дослідження в судовому засіданні матеріалів справи і додатково долучених арбітражним керуючим до неї документів, суд приходить до наявність підстав для визнання грошових вимог Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Рітейл» , з врахуванням наступного.

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства "конкурсні кредитори" - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; "поточні кредитори" - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство; "забезпечені кредитори" - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника.

Частиною п. 14 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що з моменту відкриття провадження у справі про банкрутство пред`явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися лише у порядку, передбаченому цим Кодексом, та в межах провадження у справі.

Відповідно до ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Заяви з вимогами конкурсних кредиторів або забезпечених кредиторів, подані в межах строку, визначеного частиною першою цієї статті, розглядаються господарським судом у попередньому засіданні суду.

За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Ухвала господарського суду є підставою для внесення відомостей про таких кредиторів до реєстру вимог кредиторів.

Відповідно до ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства, попереднє засідання господарського суду проводиться не пізніше 70 календарних днів, а в разі великої кількості кредиторів - не пізніше трьох місяців з дня проведення підготовчого засідання суду. Про попереднє засідання суду повідомляються сторони, а також інші учасники провадження у справі про банкрутство, визнані такими відповідно до цього Кодексу.

У попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

За результатами попереднього засідання господарський суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються: розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, що вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів; розмір та перелік не визнаних судом вимог кредиторів; дата проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів; дата підсумкового засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, яке має відбутися у строки, встановлені частиною другою статті 44 цього Кодексу.

За змістом ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Кредитор, за заявою якого відкрито провадження у справі, має право заявити додаткові грошові вимоги до боржника у межах строку, встановленого частиною першою цієї статті.

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства 06.10.2020 за №65326 на офіційному веб-порталі судової влади України здійснено оприлюднення оголошення (повідомлення) про відкриття Господарським судом Волинської області провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейдинг» .

З матеріалів справи вбачається, що 03.11.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю «Вог Рітейл» подало до суду заяву про визнання грошових вимог в сумі 1602635294,50 грн. та 4204,00 грн. судового збору.

Грошові вимоги ТОВ Вог Рітейл на суму 1602635294,50 грн. обґрунтовані невиконанням ТзОВ «Вог Трейдинг» зобов`язань за договором купівлі-продажу №23/02/158 від 23.02.2015, №02/02/16 від 02.02.2016, №255 від 01.03.2017.

Щодо вимоги на суму 14 363 294, 50 грн., що виникли на підставі договору № 23/02/15 від 23.02.2015, судом враховано наступне.

Як слідує з матеріалів заяви, 23.02.2015 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг укладено Договір купівлі-продажу № 23/02/15.

Відповідно до п. 1.1. якого Продавець зобов`язується передати у власність Покупця нафтопродукти в асортименті, а Покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його вартість на умовах даного договору.

Згідно із пунктом 2.2. Договору кількість та асортимент товару, що передається Покупцю, узгоджується сторонами додатково та визначається в Додатках, що є невід`ємними частинами даного договору.

Товар постачається Продавцем по-частково (товарними партіями) на умовах, що узгоджується сторонами додатково в додатках, що є невід`ємними партіями частинами даного Договору. Об`єми та строки поставок товарних партій узгоджується сторонами додатково та визначається в додатках, що є невід`ємними частинами даного договору (п. 3.1. Договору).

Відповідно до п. 4.1. Договору ціна за одиницю товару узгоджується сторонами додатково та визначається в додатках, що є невід`ємними частинами даного договору.

Розрахунки за товар проводяться покупцем у формі 100 % передоплати (п. 5.2. Договору).

Пунктом 10.1. Договору передбачено, що даний договір вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє до 31 грудня 2015 року.

Додатковою угодою від 31.12.2015 строк дії договору продовжено до 31 грудня 2016 року.

Згідно із додатковою угодою від 30.12.2016 сторонами погоджено, що даний договір вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє до 31 грудня 2018 року, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за даним договором. В подальшому строк дії договору продовжено до 31 грудня 2020 року.

23.02.2015 між TOB Boг Рітейл та TOB Boг Трейдинг підписано Додаток № 1 до договору № 23/02/15 відповідно якого сторонами погоджено кількість товару, що підлягав поставці, його ціну та строки поставки.

На виконання умов Договору ТОВ Вог Рітейл перераховано ТОВ Вог Трейдинг попередню оплату за товар (дизельне паливо) в сумі 5899695751,00 грн., що підтверджується копіями платіжних доручень, виписок з рахунку та довідок банку.

В порушення умов Договору зобов`язання щодо поставки товару у строк, що був погоджений між сторонами, ТОВ Вог Трейдинг не виконало.

01.08.2016 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг підписано додаткову угоду до Договору № 23/02/15 відповідно до якої сторонами підтверджено:

- на виконання умов Договору купівлі-продажу № 23/02/15 від 23.02.2015 року та Додатку № 1 від 23.02.2015 року до нього Покупцем у період лютий 2015 року - лютий 2016 року перераховано в користь Продавця 5 899 695 751, 00 гривень попередньої оплати за нафтопродукти (п. 1.1.1. Додаткової угоди);

- у зв`язку із неможливістю поставки товару у строки погоджені у Додатку № 1 від 23.02.2015 до Договору Продавець повернув Покупцю суму попередньої оплати в розмірі 4 238 615 800, 00 гривень (п. 1.1.2. Додаткової угоди);

- розмір неповернутої суми попередньої оплати становить 1 661 079 951, 00 гривень (п. 1.1.3. Додаткової угоди);

- Продавець зобов`язується повернути Покупцю вказану у п. 1.1.3. даної Додаткової угоди суму грошових коштів в строк не пізніше 31 грудня 2016 року (п. 2 Додаткової угоди).

31.12.2016 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг підписано додаткову угоду до Договору № 23/02/15 відповідно до якої сторонами підтверджено:

- У період серпень 2016 року - грудень 2016 року Продавцем повернуто Покупцю суму в розмірі 828 000 000, 00 гривень. Таким чином, розмір неповернутої суми попередньої оплати становить 833 079 951,00 гривень (п. 1.1.3,1.1.4 Додаткової угоди);

Продавець зобов`язується повернути Покупцю вказану у п. 1.1.5. даної Додаткової угоди суму грошових коштів в строк не пізніше 31 грудня 2017 року .

Таким чином, зобов`язання щодо повернення суми попередньої оплати виконано Боржником лише частково на суму 5 885 332 456, 00 гривень, що підтверджується довідкою ПАТ Банк інвестицій та заощаджень за № 02-5/8-4/20/435 від 21.10.2020 та довідкою ПАТ Банк інвестицій та заощаджень за № 02-5/8-4/20/439 від 26.10.2020.

На день розгляду даної заяви заборгованість ТОВ Вог Трейдинг перед ТОВ Вог Рітейл згідно Договору № 23/02/15 від 23.02.2015 становить 14363294,50 грн.

Вказана сума заборгованості підтверджена підписаними між ТОВ Вог Трейдинг та ТОВ Вог Рітейл актами звірки розрахунків.

Щодо вимоги на суму 1 464 617 000,00 грн., що виникла на підставі договору №02/02/16 від 02.02.2016, судом враховано наступне.

02.02.2016 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг укладено договір купівлі-продажу № 02/02/16.

Відповідно до якого продавець (ТОВ Вог Трейдинг ) зобов`язується передати у власність Покупця (ТОВ Вог Рітейл ) нафтопродукти в асортименті, в подальшому викладені - Товар, а Покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його вартість на умовах даного договору.

Згідно п. 2.2. Договору кількість та асортимент товару, що передається покупцю, узгоджується сторонами додатково та визначається в додатках, що є невід`ємними частинами даного договору.

Відповідно до п. 3.1. Договору товар постачається Продавцем по- частково (товарними партіями) на умовах, що узгоджується сторонами додатково в додатках, що є невід`ємними партіями частинами даного Договору. Об`єми та строки поставок товарних партій узгоджується сторонами додатково та визначається в додатках, що є невід`ємними частинами даного договору.

Ціна за одиницю товару узгоджується сторонами додатково та визначається в додатках, що є невід`ємними частинами даного договору (п. 4.1. Договору).

Пунктом 5.2. Договору сторонами погоджено, що розрахунки за товар проводяться у формі 100 % передоплати.

Відповідно до п. 10.1. Договору даний договір вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє до 31 грудня 2017 року. Додатковою угодою від 28 грудня 2017 року строк дії договору продовжено до 31 грудня 2018 року. В подальшому строк дії договору продовжено до 31 грудня 2019 року (додаткова угода від 28 грудня 2018 року) та до 31 грудня 2020 року (додаткова угода від 27 грудня 2019 року).

02.02.2016 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг підписано Додаток № 1 до договору № 02/02/16 відповідно якого сторонами погоджено, що Продавець (Боржник) на виконання умов укладеного договору № 02/02/16 зобов`язується передати Покупцю (ТОВ Вог Рітейл ) нафтопродукти (дизельне паливо та бензин автомобільний А-95) на суму 767 967 500, 00 гривень. Строк поставки товару до 29 лютого 2016 року.

01.03.2016 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг підписано Додаток № 2 до договору № 02/02/16 відповідно якого сторонами погоджено, що Продавець (Боржник) на виконання умов укладеного договору № 02/02/16 зобов`язується передати Покупцю (ТОВ Вог Рітейл ) нафтопродукти (дизельне паливо та бензин автомобільний А-95) на суму 540 053 000,00 гривень. Строк поставки товару до 30 квітня 2016 року.

05.05.2016 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг підписано Додаток № 3 до договору № 02/02/16 відповідно якого сторонами погоджено, що Продавець (Боржник) на виконання умов укладеного договору № 02/02/16 зобов`язується передати Покупцю (ТОВ Вог Рітейл ) нафтопродукти (дизельне паливо та бензин автомобільний А-95) на суму 132 498 500 гривень. Строк поставки товару до 30 червня 2016 року.

01.08.2016 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг підписано Додаток № 4 до договору № 02/02/16 відповідно якого сторонами погоджено, що Продавець (Боржник) на виконання умов укладеного договору № 02/02/16 зобов`язується передати Покупцю (ТОВ Вог Рітейл ) нафтопродукти (дизельне паливо та бензин автомобільний А-95) на суму 24 098 000,00 гривень. Строк поставки товару до 31 серпня 2016 року.

На виконання умов договору № 02/02/16 ТОВ Вог Рітейл перераховано ТОВ Вог Трейдинг попередню оплату за товар в сумі 1 464 617 000,00 грн., що підтверджується копіями платіжних доручень, довідок обслуговуючих банків.

30.09.2016 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг підписано додаткову угоду до Договору № 02/02/16 відповідно до змісту якої сторонами:

підтверджено, що ТОВ Вог Рітейл на виконання умов договору № 02/02/16 від 02.02.2016 перераховано ТОВ Вог Трейдинг попередню оплату в сумі 1 464 617 000, 00 гривень ;

TOB Bor Трейдинг зобов`язання щодо поставки товару у кількості, асортименті, за цінами та вартістю що погоджена сторонами в Додатках №1-№4 до Договору № 02/02/16 не виконав ;

сторонами погоджено, що ТОВ Вог Трейдинг зобов`язується у строк до 31 грудня 2016 року поставити ТОВ Вог Рітейл товар у кількості, асортименті, за цінами та вартістю що погоджена сторонами в Додатках № 1 -№4 до Договору № 02/02/16 від 02.02.2016 або у цей же строк повернути Покупцю суму попередньої оплати в розмірі 1 464 617 000,00 гривень, сплаченого за нього .

31 грудня 2016 року між Боржником та Кредитором підписана аналогічна за змістом додаткова угода згідно з якої сторонами погоджено, що ТОВ Вог Трейдинг зобов`язується у строк до 31 грудня 2017 року поставити ТОВ Вог Рітейл товар кількість, асортимент, ціна та вартість якого погоджена сторонами в Додатку № 1 - №4 до Договору № 02/02/16 від 02.02.2016 або у цей же строк повернути ТОВ Вог Рітейл суму попередньої оплати в розмірі 1 464 617 000,00 гривень, сплаченого за нього.

Зобов`язання щодо передачі товару або повернення суми попередньої оплати в строк до 31 грудня 2017 року ТОВ Вог Трейдинг не виконало.

У січні 2018 року ТОВ Вог Рітейл звернулося до ТОВ Вог Трейдинг з вимогою щодо повернення суми попередньої оплати.

На день розгляду заяви зобов`язання щодо повернення ТОВ Вог Рітейл заборгованості згідно договору № 02/02/16 від 02 лютого 2016 року в сумі 1 464 617 000,00 грн. Боржником не виконано.

Таким чином, заборгованість ТОВ Вог Трейдинг перед ТОВ Вог Рітейл згідно із Договором № 02/02/16 від 02.02.2016 становить 1 464 617 000, 00 грн., що підтверджується підписаним між сторонами актом звірки взаємних розрахунків.

Щодо вимоги на суму 123655000,00 грн., що виникла на підставі договору №255 від 01.03.2017, судом враховано наступне.

01.03.2017 між ТОВ Вог Рітейл та ТОВ Вог Трейдинг укладено Договір купівлі-продажу № 255, відповідно до якого Продавець (ТОВ Вог Трейдинг ) зобов`язується передати у власність Покупця (ТОВ Вог Рітейл ) нафтопродукти в асортименті, в подальшому викладені - Товар, а Покупець зобов`язується прийняти товар та оплатити його вартість на умовах даного договору.

Відповідно до п. 2.2. Договору кількість та асортимент товару, що передається покупцю згідно умов даного договору становить: бензин автомобільний A-95-Євро- 5-Е5 - 8 500 000,00 кілограм, що підтверджується актами приймання-передачі товару, що є невід`ємними частинами договору.

Пунктом 3.1. Договору сторонами погоджено, що товар постачається Продавцем по-частково (товарними партіями) на умовах, що узгоджується сторонами додатково в додатках, що є невід`ємними партіями частинами даного Договору. Об`єми та строки поставок товарних партій узгоджується сторонами додатково та визначається в додатках, що є невід`ємними частинами даного договору.

Відповідно до пункту 4.1. Договору ціна за одиницю товару становить: бензин автомобільний А-95-Євро-5-Е5 - 29, 10 гривень.

Розрахунки за товар проводяться Покупцем у формі 100 % попередньої оплати загальної вартості Договору (п 5.2. Договору).

01 березня 2017 року між Кредитором та Боржником підписано Додаток № 1 до Договору № 255 відповідно до якого сторонами погоджено, що на виконання умов Договору купівлі-продажу № 255 від 01 березня 2017 року Продавець зобов`язується поставити, а Покупець прийняти наступну партію товару: бензин автомобільний А-95-Євро-5-Е5 в кількості 4 249 312,71 кг по ціні 29, 10 гривень за 1 кг на загальну суму 123655000, 00 грн.

Строк поставки: до 31 грудня 2017 року.

Умови поставки: EXW (Інкотермс 2010) - франко-термінал нафтобази, що знаходиться за адресою: м. Дубно, вул Страклівська, 18 а.

На виконання умов Договору ТОВ Вог Рітейл зобов`язання щодо оплати товару в сумі 123 655 000, 00 грн. виконало в повному обсязі, що підтверджується довідкою АТ Державний ощадний банк України від 27.10.2020 за № 16/2-10/5249.

В порушення умов Договору зобов`язання щодо поставки товару у строк до 31 грудня 2017 року ТОВ Вог Трейдинг не виконало.

Пунктом 4 Додатку № 1 від 01.03.2017 передбачено, що в разі неможливості поставки Товару Продавцем в термін та на умовах, визначений даним Договором Продавець зобов`язаний негайно повідомити про це Покупця факсимільним зв`язком та повернути грошові кошти, отримані у формі попередньої оплати за Товар протягом 3 (трьох) банківських днів.

На день розгляду заяви, попередня оплата в сумі 123655000,00 грн. ТОВ Вог Рітейл не повернута.

Таким чином, заборгованість ТОВ Вог Трейдинг перед ТОВ Вог згідно Договору купівлі-продажу № 255 від 01.03.2017 становить 123 655 000,00 грн.

Враховуючи вищевикладене, заборгованість ТОВ Вог Рітейл на суму 1602635294,50 грн. за договором купівлі-продажу №23/02/158 від 23.02.2015, №02/02/16 від 02.02.2016, №255 від 01.03.2017, підтверджена матеріалами заяви, а також актами звірки взаєморозрахунків.

Відповідно до вимог чинного законодавства акт звірки розрахунків у сфері бухгалтерського обліку та фінансової звітності не є зведеним обліковим документом, а є лише технічним (фіксуючим) документом, за яким бухгалтерії підприємств звіряють бухгалтерський облік операцій. Акт відображає стан заборгованості та в окремих випадках - рух коштів у бухгалтерському обліку підприємств та має інформаційний характер, тобто має статус документа, який підтверджує тотожність ведення бухгалтерського обліку спірних господарських операцій обома сторонами спірних правовідносин. Сам по собі акт звірки розрахунків не є належним доказом факту здійснення будь-яких господарських операцій: поставки, надання послуг тощо, оскільки не є первинним бухгалтерським обліковим документом.

Разом з цим, акт звірки може вважатися доказом у справі в підтвердження певних обставин, зокрема в підтвердження наявності заборгованості суб`єкта господарювання, її розміру, визнання боржником такої заборгованості тощо. Однак, за умови, що інформація, відображена в акті підтверджена первинними документами та акт містить підписи уповноважених на його підписання сторонами осіб. Як правило, акти звірок розрахунків (чи заборгованості) складаються та підписуються бухгалтерами контрагентів і підтверджують остаточні розрахунки сторін на певну дату. Відсутність в акті звірки підписів перших керівників сторін або інших уповноважених осіб, які мають право представляти інтереси сторін, у тому числі здійснювати дії, направлені на визнання заборгованості підприємства перед іншими суб`єктами господарювання, означає відсутність в акті звірки юридичної сили документа, яким суб`єкт господарської діяльності визнає суму заборгованості. Слід також зазначити, що чинне законодавство не містить вимоги про те, що у акті звірки розрахунків повинно зазначатись формулювання про визнання боргу відповідачем. Підписання акту звірки, у якому зазначено розмір заборгованості, уповноваженою особою боржника, та підтвердження наявності такого боргу первинними документами свідчить про визнання боржником такого боргу.

Отже, акт звірки взаємних розрахунків, підписаний уповноваженою особою боржника є доказом, що свідчать про фактичне визнання відповідачем наявності у нього перед кредитором грошового зобов`язання щодо повернення грошових коштів (аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного суду № 910/1389/18 від 05.03.2019).

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Статтею 16 ЦК України визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною 1 статті 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу, Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ч.1 ст. 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Статтею 692 ЦК України передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу (ч.1 ст.662 ЦК України).

Статтею 663 ЦК України продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу.

Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати (ч.2 ст 693 ЦК України).

Розглянувши заяву Товариство з обмеженою відповідальністю «Вог Рітейл» про визнання грошових вимог в сумі 1602635294,50 грн. та 4204,00 грн. судового збору, господарський суд вважає за можливе кредиторські вимоги останнього визнати із наступною черговістю їх задоволення:

- 4204,00 грн. судовий збір, сплачений за подання заяви про визнання кредиторських вимог - вимоги першої черги.

- 1 602 635 294,50 грн. основний борг - вимоги четвертої черги;

Судом засвідчується, що загальний розмір боргових зобов`язань ТОВ Вог Трейдинг перед ТОВ «Вог Рітейл» підтверджений долученими кредитором до матеріалів заяви договором купівлі-продажу №23/02/15 від 23.02.2015, додатковими угодами від 31.12.2015, від 30.12.2016, від 28.12.2018, від 27.12.2019, від 23.02.2015, від 01.08.2016, від 31.12.2016 до договору купівлі-продажу №23/02/15 від 23.02.2015, випискою з поточного рахунку ТОВ Вог Рітейл за період з 23.02.2015 по 21.10.2020, довідками з АТ Альфа-Банк від 21.10.2020, від 27.10.2020, платіжними дорученнями №167 від 26.01.2016, №1187 від 26.05.2015, угодами від 26.01.2016, від 08.02.2016, від 30.09.2015, від 29.10.205, від 27.11.2015, виписками АТ Публічний український міжнародний банк від 27.10.2020, від 02.11.2020, від 03.11.2020, угодами від 30.09.2015, від 29.10.2015, від 27.11.2015, від 30.11.2015,27.01.2016, від 03.02.2016, довідкою АТ Державний ощадний банк України від 27.10.2020, угодами від 27.01.2016, від 09.02.2016, платіжними дорученнями за період лютий 2015 по лютий 2016, угодою №1 від 30.09.2015, №2 від 30.10.2015, №3 від 30.11.2015, №9 від 26.01.2016, №10 від 09.02.2016, довідкою АТ Укрсиббанк від 02.11.2020 з додатком, угодою №33 від 30.092015, №48 від 30.10.2015, №56 від 27.11.2015, №26_01/1 від 26.01.2016, №09_02/1 від 09.02.2016, довідкою АТ Банк інвестицій та заощаджень від 21.102020, від 26.10.2020, актом звірки взаємних розрахунків: за період січень 2015 по грудень 2016, за період з 01.01.2017 по 06.10.2020; договором купівлі-продажу №02/02/16 від 02.02.2016, додатковими угодами від 29.12.2017, від 28.12.2018, від 27.12.2019, від 02.02.2016, від 01.03.2016, від 05.05.2016, від 01.08.2016, від 30.09.2016, від 31.12.2016, випискою з поточного рахунку ТОВ Вог Рітейл , довідкою АТ Державний ощадний банк України від 27.10.2020, угодою №27 від 29.02.2016,№45 від 31.05.2016, №64 від 31.08.2016, довідкою з АТ Альфа-Банк від 21.10.2020, угодою від 29.02.2016, від 31.05.2016, платіжними дорученнями за період з лютого 2016 по квітень 2016, випискою АТ Публічний український міжнародний банк від 27.10.2020, угодою від 31.05.2016, від 31.08.2016, довідкою АТ Укрсиббанк від 02.11.2020 з додатком, вимогою про повернення суми попередньої оплати від 18.01.2018, актом звірки взаємних розрахунків за період з 01.01.2016 по 06.10.2020; договором купівлі-продажу №255 від 01.03.2017, додатковими угодами від 28.12.2018, від 27.12.2019, від 01.03.2017, довідкою АТ Державний ощадний банк України від 27.10.2020, угодою від 24.03.2017, від 28.03.2017, вимогою про повернення суми попередньої оплати від 18.01.2018, актом звірки взаємних розрахунків за період: березень 2017 по грудень 2018.

При цьому судом враховано, що кредиторські вимоги були розглянуті розпорядником майна, повністю визнаються ним та включені до реєстру вимог кредиторів у вказаному розмірі, що підтверджується відповідним повідомленням розпорядника майна від 09.11.2020 №01-12/128.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 39, 45, 47, 48, 49 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Рітейл» про визнання грошових вимог до боржника задовольнити.

2. Визнати у встановленому порядку доведені грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Рітейл» (вул.Кременецька, 38, м.Луцьк, 43010, код ЄДРПОУ 37821544) до Товариства з обмеженою відповідальністю Вог Трейдинг (вул.Рівненська, 48, м.Луцьк, 43005, код ЄДРПОУ 38390515) у наступній черговості:

- 4204,00 грн. - вимоги першої черги;

- 1 602 635 294,50 грн. основний борг - вимоги четвертої черги;

3. Зобов`язати розпорядника майна Григор`єва Валерія Васильовича відповідно до ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства внести до реєстру вимог кредиторів відомості про кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов`язаннями, наявність права вирішального голосу в представницьких органах кредиторів, черговість задоволення кожної вимоги.

Відповідно до ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Відповідно до ст. ст. 253, 256, 257 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У той же час згідно підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних положень ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвала суду підписана 19.11.2020.

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення17.11.2020
Оприлюднено23.11.2020

Судовий реєстр по справі —903/645/20

Постанова від 05.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Постанова від 19.01.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 12.01.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 03.11.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні